• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    SVATY: sme asi na inych urovniach. ja si myslim, ze takyto mikromanazment stravy a riesenie roznych doplnkov stravy a suplementov je vo vysledku ovela viac len otrava a strata casu ako nejaky realny efekt. Preto co sa tyka omega kyselin, tak okrem nejakeho takeho zakladneho pravidla ze moc nepouzivam rastlinne oleje ktore maju vela omega 6 (respektive osobne nepouzivam, a mierne sa im vyhybam ak sa stravujem mimo domu), tak vsetky ostatne opatrenia maju mizivy a malokedy meratelny efekt, pokial nie si vylozene chory a skutocne deficientny

    a tiez sa mi vidi viac "paleo" suplementaciu neriesit lebo zdravy zivot je ovela viac ako len dieta (alebo sposob stravovania ak ti vadi slovo dieta). ovela viac, natolko viac ze ked sa na tu kopu toho "ovela viac" postavim tak odtial nevidim dovod preco suplementovat s omega 3 alebo jest kazdy den rybu :)

    to uz radsej jest menej kura a prasa a viac brambor alebo inych sacharidov. ale to uz hovorim z pozicie cloveka otraveneho low-carb scenou, uz sa mi to maso nejako prezralo a keby som si mal vybrat jeden sposob jedenia tak idem do lowfat, hands down :)
    SVATY
    SVATY --- ---
    SKORZENY: Nevím jak seš na tom s financema já rozhodně nemám na to abych jedl 5x týdně rybu. Co se týče omega-3 jsem přesvědčený, že pro nás paleo žravce je to dost podstatná věc, minimálně teda pro mě vzhledem k tomu, že vetšinu masa mám jako vepřový nebo kuřecí a už v menší míře hovězí, když mám rybu aspoň jednou týdně tak jsem rád, což samozřejmě znamená hodně Omeg-6. Jinak co se týče dávkování, suplementuju 1g. To že mi z toho bylo špatně neznamená že jsem bral nějáký velký množství.
    Jinak samozřejmě souhlasím, že na internetu se dá dohledat všelico a to, že jsem vygooglil jeden konkrétní problém o kterým jsem se v žádný literatuře nedočetl neznamená, že bych věřil všemu co se na internetu píše...
    Tudíž ano suplementace je zbytečná pokud do sebe člověk ten gram denně dostane stravou, v opačném případě si myslím, že rozhodně není na škodu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SKORZENY: no tam je to klíčové slovo healthy... Vysoké dávky jsou k podpoře léčby něčeho, ne u zdravých lidí. Respektive dlouhodobě vysoké dávky u zdravých lidí rybího oleje mohou vést předávkování A a D ...

    - záněty, metabolický syndrom, problémy s ledvinami, deprese a tak. Nevychází to efektivně pro kardiovaskulární poruchy a alergie.

    jsou to převážně metaanalýzy, takže bez dávkování - ale bývá to od 3 do 9 gramů (hodně vysoké dávky jsou u depresí)

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304395907000413
    http://www.moodstudies.org/...ega-3-fatty-acids-evidence-basis-for-treatment-and-future-research.pdf
    Effects of Omega‐3 Fatty Acids on Lipids and Glycemic Control in Type II Diabetes and the Metabolic Syndrome and on Inflammatory Bowel Disease, Rheumatoid Arthritis, Renal Disease, Systemic Lupus Erythematosus, and Osteoporosis: Summary - National Library of Medicine - PubMed Health
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0010342/
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    SVATY: no ja si myslim ze na internete mozes dohladat vselico
    ja si osobne myslim ze suplementacia je zbytocna
    a rad pri tom odkazujem na tento Masterjohnov clanok
    Precious Yet Perilous - Weston A Price Foundation
    http://www.westonaprice.org/know-your-fats/precious-yet-perilous

    "None of these trials provided any evidence that healthy people benefit from taking fish oil or that doses higher than one gram of omega-3 fatty acids per day provide any benefit over smaller doses."
    SVATY
    SVATY --- ---
    Tak přátelé jen ze zajímavosti. V pátek večer mě začalo být strašně špatně od žaludku a táhlo se to semnou něják tak celý víkend a ještě dneska jsem lehce cítil, že to stále není ono, ale když jsem na to nemyslel tak jsem to ani nevnímal.

    Samozřejmě jsem to řešil mnohem víc než bych to řešil v době temna (Před paleo ;) ), protože jsem za tu dobu hodně zhubnul a kompletně změnil stravu, tak jsem začal mít strach jestli jsem např. něco nevynechal nebo něco dělal špatně, jednoduše jestli jsem si spíš neublížil.
    No a až dnes mě napadlo, že dva dny předtím jsem začal suplementovat rybí tuk, tak jestli by tam nemohla být nějáká spojitost a voala google div se.
    Fish Oil = Stomach Pain? - Paleohacks
    http://paleohacks.com/questions/17072/fish-oil-stomach-pain.html
    Avoiding intestinal distress caused by omega-3 fish oil capsules | cleveland.com
    http://www.cleveland.com/healthfit/index.ssf/2010/06/avoiding_intestinal_distress_c.html

    Samozřejmě se dá na to téma nalézt spoustu článků, ale zajímalo by mě co si myslíte mám normálně pokračovat, popř. máte s tím někdo zkušenosti ? Po celou tu dobu co mi nebylo dobře jsem normálně suplementoval a dneska už jsem v pohodě.
    Každopádně pro mě poučení pro příště, zjistit si víc informací než začnu dělat nějáký změny, protože jsem začal mít opravdu obavy když mě třetí den bolelo břicho a nevěděl jsem čím to může být, nezávisle na tom jestli jsem jedl nebo ne a bez jakýchkoliv dalších doprovodných příznaků, který se většinou při nevolnostech objevují (resp. objevovali, od doby co jím paleo mi bylo poprvé špatně od žaludku.. )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jů -

    Vodňanská fakulta získává kaviár z živých jeseterů - ČeskéNoviny.cz
    http://www.ceskenoviny.cz/...hnika/zpravy/vodnanska-fakulta-ziskava-kaviar-z-zivych-jeseteru/1021374

    kde se to dá koupit?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Bio Sasovské jemné hovězí párky - tenké - Bio - E-shop Biofarma Sasov, Jihlava
    http://e-shop.biofarma.cz/cz/produkty/bio-sasovsky-hovezi-parek-tenky
    FITH
    FITH --- ---
    ALONSY: Nemám s nima problém, ale ty rohlíky to byl trochu problém, málem mi vylítlo srdce z těla a poléval mě smrtelnej pot, takže pečivo už mám tabu :o)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FITH: Teda, brambory, hořkou čokoládu a víno jsem nebrala jako podvádění ani v nejstriktnější odbobí :)
    Nejhorší jsou tam asi ty brambory a u těch záleží jen na tom, jak dělají tobě:)
    FITH
    FITH --- ---
    LUCIASHECK: Vidíš, a mě jsi od základu změnila život ty, a ani o tom nevíš :o). Takže díky Sváťo! Nebudu psát, že nepodvádím, nebyla by to pravda, ale za 10 měsíců na primal jsem měla 3 rohlíky a asi 5x brambory a cca 1x měsíčně hořkou čokoládu (1-2 kostičky), jinak jsem hodná a ještě abych nezapomněla občas si dám skleničku vína. Už si nedokážu představit, že bych se vrátila zpět ke starým pořádkům, cítím se dobře, jsem spokojená, že jsem dokázala shodit přebytečná kila a že jsem se uzdravila. Takže přátelé směle opět do toho :o)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NYX: ja som teda Wheat Belly necital, dostal sa na scenu ked ma to uz prestalo bavit priamo sledovat
    grain brain sa zatial nedostal tak vysoko ako wheat belly co sa tyka popularity, zrejme ma malo senzacii v sebe
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: Grain brain ted ctu a moc se mi libi, az doctu, podam podrobnejsi report
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Chleba! Na rohlík by musela být těžká zoufalost :) (ne že by v tom byl nějaký rozdíl...)

    Lenost - není mi dobře, mám celou zimu rýmu a blablabla - takže mám se celá 15 minut teple nabalovat, jet tři zastávky do obchoďáku pro pořádný jídlo, nebo na sebe natáhnout mikinu a seběhnout před barák k vietnamcům, kteří ještě navíc mají většinu věcí levnější? :)
    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: vcelku verim, ze ve wheat belly se tech nesmyslu da najit vic, ta knizka byla ponekud moc co si vzpominam :) grain brain je udajne v tomhle lepsi, ale ten nazev odrazuje
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    nejako sa tu roztrhlo vrece s testimonialmi :)

    "recenzia" Wheat Belly
    The Carb-Sane Asylum: Wheat Belly on Acid
    http://carbsanity.blogspot.sk/2011/09/wheat-belly-on-acid.html
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALONSY: Lenost? Vždyť ty jídla jsou mnohem jednodušší na přípravu, než ty běžný omáčky s knedlíkem. Pochopil bych, kdybyste jedli maso z obchoďáku místo masa z farmy, ale nerozumím těm rohlíkům :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: Já jsem dřív jedla "racionálně"... Celozrný pečivo, rejži, libový maso, zeleninu, zrní, ... Vše v rozumnym množství... Jenže jsem byla věčně unavená, nemocná, přibírala jsem i při odpovídajícím množství pohybu... Mě k tomu přivedla Aotearoa věčnym spamováním facebooku jako ke stéblu, kterého se onen tonoucí chytá :-D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ICEMAN8241: jó, škvarkový placky... první rok na gymplu (13 let) jsem si katždý ráno koupila buď tři škvarkový placky nebo tři sýrový rohlíky. a cestou ze školy jeden až dva kopečky zmrzky, byla tam levná. no a šup, Terezka ve třinácti pěkně dospívá a nabrala 10 kilo! :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: Řekla bych, že zima, lenost a peníze jsou tři důvody, které pokryjí všechny, co se vrátili ke staré stravě. Jo. A ještě Vánoce. Paleo pečivo je neskutečněkrát lepší, (mohu potvrdit, pekla jsem nepaleo jablečnej koláč a oproti paleo koláčům v něm není pomalu ani stopa chuti) ale opravdu extrémně drahé. Mouka, trochu cukru, vajíčko a nějaký ten prášek do pečiva/vanilka, skořice a kousek másla vychází na pár korun a nejdražší je v tom to máslo. V paleo pečivu je máslo nejlevnější imo :)

    Peníze jsou ale obvykle spíš výmluva, i když v ČR to je opravdu o něco těžší než jinde. To je vidět na tom koa life low-budget jídelníčku, který jsem sem už párkrát dávala. Mají tam ta avokáda a podobné věci opravdu výrazně levnější.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Zajímalo by mě, co vás přivedlo k tomu, že dlouhodobě jedete stravu z temných časů. Už si to nedovedu ani představit a podvádím minimálně a spíš ze slušnosti.

    Jinak můj běžný jídelníček ze starých časů vypadal následovně:
    Snídaně: 3 ks domácího perníku s čokoládovou polevou, půl litru černého čaje se 3 lžičkami cukru
    Svačina: 3 ks škvarkových placek (koupil jsem cestou do kanclu, že mi to jako na celý den vydrží)
    Oběd: Polévka, omáčka s pěti knedlíkama, pivo
    Svačina: 2 ks likérové špičky (koupené a sežrané ihned po obědě, že mi to vydrží na pozdější odpoledne), půl litru černého čaje
    Večeře: celá pizza (uzenina, sýr, kuřecí maso), pivo
    2. včeře: půlka tabulky čokolády

    Zeleninu jsem jedl prakticky jen jako součást pizzy, ovoce mi musel někdo podat, abych snědl alespoň něco. Později jsem ve snaze zhubnout jedl Knäckebrot a trochu zeleniny, ale s ohledem na zbytek jídelníčku to bylo jako jet autem 250 km/h, což je nebezpečné a zpomalit v zájmu bezpečnosti na 245 km/h :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam