• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hele na tohle spíš bakalářské...

    A jakmile někdo má nějaké jednoduché tvrzení - třeba pralidi nejedli pšenici a luštěniny a každý kdo jí pšencii bude tlustý a hloupý, tak si člověk může být jist, že toto jednoduché tvrzení v lepším případě nebude odpovídat skutečnosti, v horším je úplně špatně.

    A i v podložených výzkumech se povětšinou najdou argumenty skoro pro cokoliv. Jen teda to všechno podléhá cyklu změn toho, co "vědci objevili"

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: na tohle narážím velmi často. Propagované módní "koncepty" jsou sice biologicko-fyziologický blábol, ale na jejich vyvrácení je potřebat sypat z rukávu středoškolské učebnice biologie a chemie a ještě rozporovat jasně, rázně a srozumitelně každý bod programu, nejlépe osobě s nedostatečným všeobecným vzděláním.
    Neexistují žádné souhrnné krátké srozumitelné příručky (nejlépe komiksy) na téma "Proč pralidi ne/jedli jenom maso/zeleninu/obilí" nebo "Proč není důvod jíst rajče jindy než mrkev". Je to prostě tak všeobecný základ, že o tom populárně naučné knihy nejsou.
    Budu ráda za každý odkaz.

    Mimochodem, kvůli paleomódě jsem si koupila a přečetla tuto knihu http://www.kosmas.cz/knihy/165263/jidlo-a-piti-v-praveku-a-ve-stredoveku/ . Doporučuji. Stručný závěr : jezte si to chcete, ale podle pralidí paleodieta opravdu vymyšlená není, i když by tomu zastánci rádi věřili.

    A tu tvoji poslední větu tesat. Nebo rovnou vypalovat na čelo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Potřebujete učebnici se základy metabolismu. Projděte internety - přednášky pro mediky bývají volně k dispozici.

    Celý koncept "živé stravy" je biologicko-fyziologický blábol. Může to fungovat leda na nějaké mystické úrovni s živými energiemi, nikoliv na základě biochemie.

    1. enzymy z potravy se nedostanou z trávicího traktu - jsou naštípány a vstřevávány coby aminokyseliny. Jako kterákoliv jiná bílkovina, která není chráněna - ať už tím, že se umí přes imunitní systém propašovat - jako třeba viry a nebo jako třeba wobenzym, který je

    Enzymy jako takové umí "natrávit" potraviny předem. Ovšem jaksi vyžaduje to celkem dost času. A je to součásítí čeho? Fermetnování potravin :-) Tak jako tak jsou i enzymy z kvašené zeleniny v žaludku a dvanácterníku naštípány na peptidy a deaktivovány.

    Až na výjimky si tělo umí enzymy syntetizovat v dostatečné míře samo a nepotřebuje je dodávat. Výjimky pak řeší lékař a ne syrová strava.


    2. různé látky v potravinách se při tepelném zpracování chovají různě. Co se určitě denaturuje jsou bílkoviny - tedy i enzymy (jejich potřebnost je ovšem daleko nižší, než se vitariáni snaží tvrdit). Zároveň ovšem denaturovaná bílkovina je daleko snáze stravitelnější, než syrová, byť by to bylo naklíčené obilí. Některé látky se začínajá rozkládat a postupně se snižuje jejich obsah - třeba vitamín C - ale třeba při pečení chleba (tedy velmi dlouhé vystavení vysokým teplotám) zůstává v chlebu 50% Cčka, které se tam původně přidalo jako zlepšující přípravek. Kromě výše zmíněných bílkovin se tepelným zpracováním stávají stravitelnější třeba nejrůznější antioxidanty - klasicky třeba lykopeny.
    Spousta látek je pak termostabilní a vaření s nimi nic nedělá - klasicky drtivá většian minerálů a stopových prvků. I když pokud se to vaří ve vodě, třeba navíc trošku okyselené, tak se pak snáze uvolňují a daleko více se jich vstřebá.

    3. teplenou úpravou se ledaskteré potraviny zbaví antinutričních látek a nebo nežádoucích alkaloidů.


    Zeleninu tedy jezte i syrovou, i vařenou a rozhodně i kvašeno. Složité škroby a bílkoviny spíše teplně upravujte.

    A především zkuste chvíli kontemplovat nad smysluplností velmi striktní kontroly světa okolo, přenesené do striktní kontroly jídla - jestli čirou náhodou nejde jen o iluzi a spíše psychologickou potřebu.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    podla mojho skromneho nazoru dostanes z varenej zeleniny viac kalorii a viac vitaminov/mineralov
    lebo varenie znici celulozu, v ktorej su skryte a ktoru telo nedokaze travit
    a enzymi by som si tipol su irelevantne, znicia sa tak ci tak
    SVATY
    SVATY --- ---
    KABIS: K této prosbě se přimlouvám, když vařím tak docela často řeším zda si k masu dát tu zeleninu syrovou nebo jí upravovat společně s masem a dost by mě zajímalo jakej v tom je rozdíl :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    mohli byste mi doporucit nejaky cteni kde je pekne vysvetleno (a biologii a chemii zduvodneno), jaky je rozdil mezi "zivou" a "nezivou" stravou? (tj niceni vitaminu varem, ale zase lepsi stravitelnost a tak... a i neco o enzymech, kteryma se ziva strava casto podporuje, ale co si vybavuju tak to je tak trosku ptakovina)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: to asi nemáme, ale u mě na blogu je to bez nutnosti emailu a stáhnutých je od publikování (24.12.) krásných 391 kousků
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    JAROUSH: diky
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    MICHATU: nějaký odpovědi na tvé otázky jsou tu http://www.kb5.cz/2011/08/kettlebell-nejcastejsi-dotazy/
    Kvalita koulí se nedávno řešila někde tu [ Kettlebell - ultimátní posilovna do ruky ]. Nějaký dobrý železo by měl přivézt (nebo přivezl a již prodává- psal to v linkované diskuzi) RADAR_PIBTL144 , ale jak to dopadlo nevim.

    Říká se, že nejlejpší kettlebell jsou od RKC. Mě rozhodně vyhovujou, ale popravdě- jiný příliš vyzkoušené nemám. Recenze třeba tu http://www.ronjones.org/Coach&Train/BodyXerciseLibrary/Kettlebells/RKC-24KG.htm Jsou dražší, ale zase je to záležitost, která přežije generace, takže trochu větší investice se jistě vyplatí.
    Jen mám pocit, že se nedají v ČR pořídit...

    Ze svý zkušenosti domácího cvičení + domácího učení vs. cvičení pod dohledem a s pořádnym vysvětlením provedení cviků, doporučuju nějaký prověřený kurz (KB5, zeleznakoule). Protože swing naučený z většiny videí či od nepoučeného kámoše bude jen divné houpání s koulí bez nějakých větších výsledků.

    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Jakou byste doporučili značku kettlebellu? Hraje to vůbec roli - kvalita, dopad na ruce,..? A pokud nemám možnost otestovat jakou váhu, tak lze nějak "vypočítat", který bude nejvhodnější? Díky
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    This Is Your Brain on Gluten - James Hamblin - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/12/this-is-your-brain-on-gluten/282550/

    bacha dlhe, ale zvrtne sa to
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    NAVARA: vzdycky jde cokoliv obejit a jinak tedy za podvedomou snahu dekuji
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MICHATU: zřejmě podvědomá snaha nasměrovat weby k větší uživatelské přijemnosti a použitelnosti :)
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    NAVARA: to samozrejme chapu a da se s tim pocitat. prijde mi, ze to tady nejak moc resite :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MICHATU: hafo těch mailů bude jednorázových - z různých služeb, kde si emailovou schránku vyzvedneš jen zadáním jména (ukáže to všechny maily co na tu adresu přišly, bez hesla)... jejich užitečnost je samozřejmě k ničemu, ten člověk se tam podruhé nepodívá
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    NYX: když srovnám počet návštěv a počet stažení, tak mi to nepřijde jako špatný poměr. Samozřejmě ne každého zaujme obsah toho dokumentu, takže nestahuje a v tu chvíli ani nemusí hrát roli zadání mailu..
    NYX
    NYX --- ---
    MICHATU: no v tomhle pripade je to fakt zvedavost. nikde tam neni zadna informace o tom kdo ten mail dostane, co a jak casto se na nej bude posilat apod, tak bych odhadoval tu ztratovost dost vysokou.
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    NYX: statistiku nemám, ale je to každého volba. navíc každý má možnost se z listu odlásit... ptáš se, že tě opravdu zajímá statistika a nebo spíš nepodporuješ tento druh "obchodu"?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Tak přeci to nemůžou rozdávat úplně zadarmo:)
    NYX
    NYX --- ---
    MICHATU: mate nejakou statistiku kolik lidi odradi ta nutnost davat email? :)
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Dneska jsme do světa vypustili s Metlou 50 stránkový dokument "Paleo/Primal původce: 14 dnů ke změně života". Je vhodný spíše pro žačátečníky, ale jistě si v něm najdou opáčko i zkušenější ;)

    Stahujte zdarma na http://www.grasa.cz/14-dnu-ke-zmene-zivota/
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: my zkoušeli trochu jinou verzi a taky se to dá, ale tvoje zní o kus lépe ;)

    Jinak jsme zkoušeli různé další tradiční a netradiční věci, dost nervů mě stály Žabí hubičky, ale nakonec jsou skvělé :-) Pařížské rohlíčky jsme ještě nedodělali .. radši.

    Co se však týče toho množství, to jsme mírně přehnali a tak moje úspěšné snížení váhy na 83 kg, asi nebude na dlouho :D
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    U nás se povedly kokosové a čokoládové kuličky, máslové sušenky a čokoládové rohlíčky. Decentně 24 ks od každého druhu pro 4 členy domácnosti :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak teda kokosové kuličky v paleo verzi jsou rozhodně upgrade - kokos, med, kokosový tuk a teda nepaleo kouzlo - přijatelnej rum.
    NYX
    NYX --- ---
    :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha ale to je skvělý web okolo výživy, doplňků a podobných věcí

    Insulin - Scientific Review on Usage, Dosage, Side Effects | Examine.com
    http://examine.com/topics/Insulin/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SKORZENY: můžeš to s tím zvýšeným cukrem rozvést?

    V mém dosavadním chápání snížení příjmu sacharidů, popřípadě nějaký čas v ketoze pomáhá "resetovat" inzulinové hospodářství. A údajně by to mělo fungovat i na cukrovku druhého typu.
    http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1743-7075-5-36.pdf

    Jasně že při nízké hladině glukozy v krvi je pak glykemická křivka rychlejší a hlavně strmější, ale pokud to dobře chápu, tak právě to je ona žádoucí citlivost inzulinového hospodářství, které může být zničeno metabolickým syndromem - kdy tedy jsou hladiny cukru vysoké a klesají málo a nebo vůbec.

    Po zapojení rozumného množství příčetných sacharidů do diety pak začne systém reagovat tak jak má. (tentokrát píšu o lidech co ještě nedospěli k cukrovkářským hodnotám, jak to tam je s opouštěním režimu pokud se hodnoty upravily netuším)


    Je ovšem možné že to chápu blbě - proto se ptám na to rozvedení.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    no ja suhlasim vlastne so vsetkym co si povedal z filozofickeho pohladu, v podstate su to take zjavne veci, ktore si ale v istom momente musime povedat

    trochu mam vyhady ze LC riesi problemy. obezita a nadvaha ano, problemy s cukrom... prinajlepsom obchadza. neriesi. a dokonca u casti ludi moze dlhodobo lc viest k zvysenemu cukru. nie uplne v diabetickych hodnotach, ale stale zvysenych. a casto jedlo aj malou porciou sacharidov vyvola prudke zvysenie cukru. clovek sa cim dalej tym viac zahana do kuta. samozrejme kopa ludi to nema, ale co som cital rozne fora a komenty tak sa to stava casto a je to casty dovod, preco ludia opustaju LC.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: no odpoved to je dobra a hodnotna, avsak vidim tam par skulinek (mozna jen spatna volba slov ci me nepochopeni formulace) - podstatne vsak je, ze mam z toho pocit, ze nez z paleolitu vychazejici stravovani ti vadi to same co me - prehnana kontrola celeho prijmu, ostrakizace oponentu at z hlediska jednotlivych kusu stravy ci stravovani .

    V dnesni dobe se stravovat intuitivne prakticky nejde, pokud nebudes v pozici velmi omezenych zdroju (tedy bez preplnenych supermarketu na kazdem kroku ci nemoznosti v nich nakupovat) a musi tedy dochazet k urcite selekci, nejsme v pozici kdy mame nedostatek ci jen jednu jedinou moznost, mame toho bohuzel tak moc, ze clovek musi vybirat.

    Pro me osobne low-carb neni to, proc by se mel nekdo nazyvat paleo (od toho jsou jine), ale je to o tech povolenych (vhodnych) a nepovolenych (mene vhodnych) surovinach. Low-carb je jeden aspekt, ktery resi urcite problemy (obezita, nadvaha, strach z cukrovky, inzulinovi rezistence, atd, atd), ale neni nutnou podminkou pro samotne paleo/primal. To provineni je velice dulezity stresovy faktor, ktereho se asi jen kazdy nedokaze jen tak zbavit a samo o sobe pro zacatecnika je tohle velmi slozite pochopit a zvyknout si. Bohuzel jako vse, je to tak komplexni, ze shrnuti do jednoho odstavce asi neni na miste, ackoliv urcite shrnuti je potreba - pro urcite jedince.

    Co se tyce popisu zivota v paleolitu, je to dosti problematicke, dost jsou jen teorie, ktere odvozujeme od podobnych prikladu, teorie, ktere nemusi byt pravdive a duvody pro jejich obhajeni nemusi byt v tom, ze by to bylo idealni, ale protoze treba nebyla jina moznost (tak treba pohlizim i na zemedelskou revoluci, nebyl moc velky potencial do toho nejit, kdyz to delal kazdy, mozna jedna dve tri generace jeste jo, ale kdyz videli ty 'benefity' tak jedina moznost do toho nejit byla uplna separace od podobnych kmenu)

    A spamovani bych se tu nebal, lidi jsou tu otevreni i jinym pohledum a nazorum, povetsinou a proste nas kdyztak preskoci ;)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MMETLA: urcite sa ide odstrihnut. aby bolo jasne, ja low carb nezavrhujem, ani nikoho neodradzam. OK, odradzam. :) myslim si, ze je to legitimny sposob ako sa stravovat alebo zhodit kila. Vidim nevyhody, nebudem sa o nich rozpisovat.

    co sa tyka prezentacie low carb alebo aj paleo je casto delenie jedal na zle a dobre, ako keby sa bolo treba striktne niektorym vyhybat a ine zboznovat. zle je na tom ten pocit ze clovek zhresil (ktory skor ci neskor pride, lebo nikto nedokaze ist 100%) a citi sa previnilo. toto je pravda o vela dietach

    osobne by som najradsej neriesil low carb high carb a stravoval sa intuitivne. ale teraz ked uz viem zhruba kolko maju jednotlive jedla makronutrientov tak si neviem pomoct a vzdy na to myslim, jablko uz bolo utrhnute. :)

    neviem ako to presne myslis so zdrojmi energie... odpoviem na to na co si myslim ze sa pytas :). totiz ak mame nejake poznatky o tom ako sa stravovali nasi predkovia, tak najblizsie proxy su divo zijuce narody v Afrike, pripadne Indiani, Eskimaci, alebo bezne obyvatelstvo niekedy v 19. storoci alebo skor. Az na vynimky, takmer vsetci fungovali na high carb. nech su dovody akekolvek, mame dovod verit, ze je to takto ok a ak si odmyslime ine faktory ako povedzme infekcne choroby alebo nasilie, tak sa takyto ludia dozivali vysokeho veku a netrpeli civilizacnymi chorobami. takze tu mame na jednej strane skutocne data pre high carb, a na druhej low carb strane mame Inuitov, masaiov (a este zopar) plus nejake cisto spekulacie na zaklade pozostatkov exkrementov a inych.

    aky je z toho zaver? presne neviem, ale formuloval by som ho asi tak, ze skusenost nam hovori, ze v minulosti ludia v pohode zili a fungovali na strave ktora primarne pozostavala z nejakeho sacharidu (zemiaky, taro, sladke zemiaky, lusteniny, ryza, dokonca psenica), pili alebo nepili mlieko, pouzivali v mensej (niekedy vacsej) miere zivocisne vyrobky - tu sa patri povedat, ze VZDY pouzivali aspon NEJAKE zivocisne vyrobky. Mame toto nasledovat? mozno nie, ale ak budeme, tak mame sancu byt "less wrong"

    hm a ked sme uz pri starsich narodoch a civilizaciach tak tu nepochybne pre zdravie zohrava dolezitu rolu prave ta "kopa" inych veci, napriklad sposob spolunazivania v komunite, mozno mensi chronicky stres, atd.

    no a teda nemam iluziu ze ludia mali v minulosti lepsiu vychodiskovu situaciu, skor si myslim ze sme na tom lepsie my teraz. mame v podstate neobmedzeny pristup k jedlu, satstvu, ubytovaniu, vode, netrapia nas moc infekcne choroby... to je dobra vychodiskova pozicia :)

    sorry za dlhy text. vlastne toto je nekonecna tema, preto koncim teraz. tldr> no tldr :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: s tou suplementaci souhlasim a nedostatek dukazu o skodlivosti/prospesnosti urciteho davkovani, pripadne i to prehnane strachovani se o vlivu, mi taky vadi.

    Na co ale chcu reagovat je, sectely jsi, nazorove si vzdycky nesedime, ale to je normalni, ale nechat se odradit scenou a projevy jednotlivcu v ni od toho, co by potencialne mohlo byt to prave, mi prijde dosti povrchni. Jde se prece jednoduse odstrihnout od techto faktoru, prece jen nikdo te nenuti to cist. Nechci tady rozvasnovat nejakou debatu na soukrome urovni, prece jen nazorova volnost je mi prednejsi nez muj postoj vuci necemu.

    Jinak pokud jsem pochopil dobre, navrhujes low-fat, nestravujes se zadnym low-carbem ted, ci-li spis bys doporucil high-carb (snad je ma logika spravna) a otazka je zde - jake zdroje tedy by byly ty doporucene (z ceho tedy ziskavat tu energii)? Bavme se ciste na teoreticke urovni, protoze me vzdy zajimaji fundovane nazory z opacne strany barikady ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam