• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: njn. Ale jinak se tepelnou úpravou ničí taurin, který pro kočku je esenciální aminokyselinou, takže zrovna u nich se najde dosti racionální argument, proč alespoň část má být syrová.

    Plus ty změny ve struktuře kostí a ve složení žaludečních šťáv jsou taky reálné. A navíc barf kočkám okyselí moč. Což je v v drtivé většíně případů žádoucí stav.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já začla kočky víc krmit doma připravenou stravou. Vlezu do barf klubu a na nějaký barf server, abych věděla přibližně kolik a jakého masa, kterou zeleninu atd. A co se nedočtu? Že vařit kočkám je špatné, protože zabiju enzymy. Fuck.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: no je tu vcelku reálná šance, že se dostanete do situace, kdy "objektivní vědomosti" budou prohlášeny za nespolehlivé, neboť vědci přece mění názor každou chvíli a že důležitá je především osobní zkušenost a že jim to funguje.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Tak ja pujdu hledat... Mam totiz kamarady kteri jedou na vitarianske/veganske strave (a ja jim to nezazlivam, chodi si na krevni testy jestli maj vsechno ok a netvari se na me osklive kdyz si dam maso), a obcas mi jejich argumenty prijdou zcela zcestne, coz mi docela vadi... Jenze nemuzu protiargumentovat protoze nemam dost znalosti :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: já začla šílet u "... začnou se naše tělesné buňky měnit a stávat se podobnějšími buňkám kravským" a skončila u nedostatečného kosmologickým pohledům.

    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: "Jsme-li však kojeni kravským mlékem a dále pokračujeme v konzumaci mléčné stravy, začnou se naše tělesné buňky měnit a stávat se podobnějšími buňkám kravským."
    Autorka je jasným důkazem pravdivosti svého tvrzení.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: za hromadění hlenu okolo dělohy nedík.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: mám tu pro tebe něco opravdu luxusního ;) http://ja-net.webnode.cz/zdravi/a7/ (určitě už jsi viděla v klubu vedle)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hele na tohle spíš bakalářské...

    A jakmile někdo má nějaké jednoduché tvrzení - třeba pralidi nejedli pšenici a luštěniny a každý kdo jí pšencii bude tlustý a hloupý, tak si člověk může být jist, že toto jednoduché tvrzení v lepším případě nebude odpovídat skutečnosti, v horším je úplně špatně.

    A i v podložených výzkumech se povětšinou najdou argumenty skoro pro cokoliv. Jen teda to všechno podléhá cyklu změn toho, co "vědci objevili"

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: na tohle narážím velmi často. Propagované módní "koncepty" jsou sice biologicko-fyziologický blábol, ale na jejich vyvrácení je potřebat sypat z rukávu středoškolské učebnice biologie a chemie a ještě rozporovat jasně, rázně a srozumitelně každý bod programu, nejlépe osobě s nedostatečným všeobecným vzděláním.
    Neexistují žádné souhrnné krátké srozumitelné příručky (nejlépe komiksy) na téma "Proč pralidi ne/jedli jenom maso/zeleninu/obilí" nebo "Proč není důvod jíst rajče jindy než mrkev". Je to prostě tak všeobecný základ, že o tom populárně naučné knihy nejsou.
    Budu ráda za každý odkaz.

    Mimochodem, kvůli paleomódě jsem si koupila a přečetla tuto knihu http://www.kosmas.cz/knihy/165263/jidlo-a-piti-v-praveku-a-ve-stredoveku/ . Doporučuji. Stručný závěr : jezte si to chcete, ale podle pralidí paleodieta opravdu vymyšlená není, i když by tomu zastánci rádi věřili.

    A tu tvoji poslední větu tesat. Nebo rovnou vypalovat na čelo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Potřebujete učebnici se základy metabolismu. Projděte internety - přednášky pro mediky bývají volně k dispozici.

    Celý koncept "živé stravy" je biologicko-fyziologický blábol. Může to fungovat leda na nějaké mystické úrovni s živými energiemi, nikoliv na základě biochemie.

    1. enzymy z potravy se nedostanou z trávicího traktu - jsou naštípány a vstřevávány coby aminokyseliny. Jako kterákoliv jiná bílkovina, která není chráněna - ať už tím, že se umí přes imunitní systém propašovat - jako třeba viry a nebo jako třeba wobenzym, který je

    Enzymy jako takové umí "natrávit" potraviny předem. Ovšem jaksi vyžaduje to celkem dost času. A je to součásítí čeho? Fermetnování potravin :-) Tak jako tak jsou i enzymy z kvašené zeleniny v žaludku a dvanácterníku naštípány na peptidy a deaktivovány.

    Až na výjimky si tělo umí enzymy syntetizovat v dostatečné míře samo a nepotřebuje je dodávat. Výjimky pak řeší lékař a ne syrová strava.


    2. různé látky v potravinách se při tepelném zpracování chovají různě. Co se určitě denaturuje jsou bílkoviny - tedy i enzymy (jejich potřebnost je ovšem daleko nižší, než se vitariáni snaží tvrdit). Zároveň ovšem denaturovaná bílkovina je daleko snáze stravitelnější, než syrová, byť by to bylo naklíčené obilí. Některé látky se začínajá rozkládat a postupně se snižuje jejich obsah - třeba vitamín C - ale třeba při pečení chleba (tedy velmi dlouhé vystavení vysokým teplotám) zůstává v chlebu 50% Cčka, které se tam původně přidalo jako zlepšující přípravek. Kromě výše zmíněných bílkovin se tepelným zpracováním stávají stravitelnější třeba nejrůznější antioxidanty - klasicky třeba lykopeny.
    Spousta látek je pak termostabilní a vaření s nimi nic nedělá - klasicky drtivá většian minerálů a stopových prvků. I když pokud se to vaří ve vodě, třeba navíc trošku okyselené, tak se pak snáze uvolňují a daleko více se jich vstřebá.

    3. teplenou úpravou se ledaskteré potraviny zbaví antinutričních látek a nebo nežádoucích alkaloidů.


    Zeleninu tedy jezte i syrovou, i vařenou a rozhodně i kvašeno. Složité škroby a bílkoviny spíše teplně upravujte.

    A především zkuste chvíli kontemplovat nad smysluplností velmi striktní kontroly světa okolo, přenesené do striktní kontroly jídla - jestli čirou náhodou nejde jen o iluzi a spíše psychologickou potřebu.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    podla mojho skromneho nazoru dostanes z varenej zeleniny viac kalorii a viac vitaminov/mineralov
    lebo varenie znici celulozu, v ktorej su skryte a ktoru telo nedokaze travit
    a enzymi by som si tipol su irelevantne, znicia sa tak ci tak
    SVATY
    SVATY --- ---
    KABIS: K této prosbě se přimlouvám, když vařím tak docela často řeším zda si k masu dát tu zeleninu syrovou nebo jí upravovat společně s masem a dost by mě zajímalo jakej v tom je rozdíl :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    mohli byste mi doporucit nejaky cteni kde je pekne vysvetleno (a biologii a chemii zduvodneno), jaky je rozdil mezi "zivou" a "nezivou" stravou? (tj niceni vitaminu varem, ale zase lepsi stravitelnost a tak... a i neco o enzymech, kteryma se ziva strava casto podporuje, ale co si vybavuju tak to je tak trosku ptakovina)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    NYX: to asi nemáme, ale u mě na blogu je to bez nutnosti emailu a stáhnutých je od publikování (24.12.) krásných 391 kousků
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    JAROUSH: diky
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    MICHATU: nějaký odpovědi na tvé otázky jsou tu http://www.kb5.cz/2011/08/kettlebell-nejcastejsi-dotazy/
    Kvalita koulí se nedávno řešila někde tu [ Kettlebell - ultimátní posilovna do ruky ]. Nějaký dobrý železo by měl přivézt (nebo přivezl a již prodává- psal to v linkované diskuzi) RADAR_PIBTL144 , ale jak to dopadlo nevim.

    Říká se, že nejlejpší kettlebell jsou od RKC. Mě rozhodně vyhovujou, ale popravdě- jiný příliš vyzkoušené nemám. Recenze třeba tu http://www.ronjones.org/Coach&Train/BodyXerciseLibrary/Kettlebells/RKC-24KG.htm Jsou dražší, ale zase je to záležitost, která přežije generace, takže trochu větší investice se jistě vyplatí.
    Jen mám pocit, že se nedají v ČR pořídit...

    Ze svý zkušenosti domácího cvičení + domácího učení vs. cvičení pod dohledem a s pořádnym vysvětlením provedení cviků, doporučuju nějaký prověřený kurz (KB5, zeleznakoule). Protože swing naučený z většiny videí či od nepoučeného kámoše bude jen divné houpání s koulí bez nějakých větších výsledků.

    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Jakou byste doporučili značku kettlebellu? Hraje to vůbec roli - kvalita, dopad na ruce,..? A pokud nemám možnost otestovat jakou váhu, tak lze nějak "vypočítat", který bude nejvhodnější? Díky
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    This Is Your Brain on Gluten - James Hamblin - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/12/this-is-your-brain-on-gluten/282550/

    bacha dlhe, ale zvrtne sa to
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    NAVARA: vzdycky jde cokoliv obejit a jinak tedy za podvedomou snahu dekuji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam