• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: hele to s tím že se jídlo musí vařit či zkvasit (o mražení tuším nic) mají taky makrobiotici.

    Ti alespoň mají vlastní terminologii a nezkouší to zabalit do biologických termínů.

    Ale jestli se nepletu tak růst mozkové kůry a objev ohně se dá zkorelovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MMETLA: teorie, že dlouho vařené jídlo dostane více jakési energie z ohně, vychází z čínských "věd". Já jako racionálně a empiricky založený Evropan ji nedokážu přijmout. Ovšem s lepší stravitelnost, snazší příjem, potřeba kombinovat suroviny naprosto souhlasím.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MAR_TINA: no k tomuto tématu jsem nedávno dostal email, který teda je velmi ezoterický a pro mě s překvapivým koncem, protože jsem čekal, že autor je jasný vitarián a bude nadávat na všechno nesyrové. Koncept byl asi takový, že zmražená či ohřátá strava má více energie a my jako lidi do sebe potřebujeme dostat energii, či-li syrová strava tě časem zabije (no viděl bych to z jiného konce při pojídání syrového proteinu denně). Něco málo na tom všem pravdy bude, ale spíš jinou metodou (lepší stravitelnost, snazší příjem, potřeba kombinovat suroviny) ..

    Jak říkala Zuzka, (parafráze) touha po totální kontrole vede stejně do pekla jako nulová kontrola. A já díky jejím receptům a blogu nemám problém s probiotiky, protože jsem mléčné produkty dlouhodobě vyloučil a vše se mi zase o kousek zlepšilo. Takže asi ta střední cesta bude vhodná pro lidi, pro ty kočky to taky děláme 50:50 vařená/syrová.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MUI: namátkou : jsou skupiny lidí, které syrová zelenina a ovoce nadýmá a jinak jim nedělá dobře. To nebude výhoda, prdět a krkat celý den.
    Část roku není k dispozici čerstvá zelenina, jen skladovaná nebo mražená nebo fermentovaná. (Skleníkové fuj není zelenina.) Mraženou těžko rozmrazíš a schroupeš. A skladovaný celer je za syrova spíše nechutný.
    A pak můj oblíbený důvod : někom to vařené / pečené víc chutná.
    Jo a něco je za syrova jedovaté - zelené fazolky a lilek (což mi teda nějaký předpis nedávno vyvrátil, ale jistá si nejsem).
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: Jsi naprosto uzasna, dekuju! :) Jinak jak jsem hledala tak jsem se zasekla na coursee a rovnou se dokopala na nejaky ten kurz, tak jsem zvedava :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS:

    stručně
    http://www.med.muni.cz/~mpesl/trafficjam/Prirodu/priro/kap13.pdf

    podrobně

    ŠTERN, P. A KOLEKTIV AUTORŮ Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia. Univerzita Karlova v Praze nakladatelství Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1025-6.

    MUI: to že obecně je v západní civilizaci jídla přebytek nemá nic společného s konkrétmím příjmem a vstřebáváním potřebných živin u konkrétních lidí.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: jo, toho se dost bojim, uz tam byly takovy tendence ze "tyhle informace vypoustej farmaceuticky firmy aby si nahrabaly penize" ... Ale tak neuskodi mi si to nastudovat :) Akorat teda asi neumim hledat :) ale ja vytrvam :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ale jo. Jenže ta informace by měla být podaná alespoň trochu správně a odpustit si šarlatánství okolo.
    (A navíc to u nás stojí na tom, co bude madam ochotná pozřít. Zatím z ní dost vibruju.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: njn. Ale jinak se tepelnou úpravou ničí taurin, který pro kočku je esenciální aminokyselinou, takže zrovna u nich se najde dosti racionální argument, proč alespoň část má být syrová.

    Plus ty změny ve struktuře kostí a ve složení žaludečních šťáv jsou taky reálné. A navíc barf kočkám okyselí moč. Což je v v drtivé většíně případů žádoucí stav.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já začla kočky víc krmit doma připravenou stravou. Vlezu do barf klubu a na nějaký barf server, abych věděla přibližně kolik a jakého masa, kterou zeleninu atd. A co se nedočtu? Že vařit kočkám je špatné, protože zabiju enzymy. Fuck.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: no je tu vcelku reálná šance, že se dostanete do situace, kdy "objektivní vědomosti" budou prohlášeny za nespolehlivé, neboť vědci přece mění názor každou chvíli a že důležitá je především osobní zkušenost a že jim to funguje.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Tak ja pujdu hledat... Mam totiz kamarady kteri jedou na vitarianske/veganske strave (a ja jim to nezazlivam, chodi si na krevni testy jestli maj vsechno ok a netvari se na me osklive kdyz si dam maso), a obcas mi jejich argumenty prijdou zcela zcestne, coz mi docela vadi... Jenze nemuzu protiargumentovat protoze nemam dost znalosti :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: já začla šílet u "... začnou se naše tělesné buňky měnit a stávat se podobnějšími buňkám kravským" a skončila u nedostatečného kosmologickým pohledům.

    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: "Jsme-li však kojeni kravským mlékem a dále pokračujeme v konzumaci mléčné stravy, začnou se naše tělesné buňky měnit a stávat se podobnějšími buňkám kravským."
    Autorka je jasným důkazem pravdivosti svého tvrzení.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: za hromadění hlenu okolo dělohy nedík.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: mám tu pro tebe něco opravdu luxusního ;) http://ja-net.webnode.cz/zdravi/a7/ (určitě už jsi viděla v klubu vedle)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hele na tohle spíš bakalářské...

    A jakmile někdo má nějaké jednoduché tvrzení - třeba pralidi nejedli pšenici a luštěniny a každý kdo jí pšencii bude tlustý a hloupý, tak si člověk může být jist, že toto jednoduché tvrzení v lepším případě nebude odpovídat skutečnosti, v horším je úplně špatně.

    A i v podložených výzkumech se povětšinou najdou argumenty skoro pro cokoliv. Jen teda to všechno podléhá cyklu změn toho, co "vědci objevili"

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: na tohle narážím velmi často. Propagované módní "koncepty" jsou sice biologicko-fyziologický blábol, ale na jejich vyvrácení je potřebat sypat z rukávu středoškolské učebnice biologie a chemie a ještě rozporovat jasně, rázně a srozumitelně každý bod programu, nejlépe osobě s nedostatečným všeobecným vzděláním.
    Neexistují žádné souhrnné krátké srozumitelné příručky (nejlépe komiksy) na téma "Proč pralidi ne/jedli jenom maso/zeleninu/obilí" nebo "Proč není důvod jíst rajče jindy než mrkev". Je to prostě tak všeobecný základ, že o tom populárně naučné knihy nejsou.
    Budu ráda za každý odkaz.

    Mimochodem, kvůli paleomódě jsem si koupila a přečetla tuto knihu http://www.kosmas.cz/knihy/165263/jidlo-a-piti-v-praveku-a-ve-stredoveku/ . Doporučuji. Stručný závěr : jezte si to chcete, ale podle pralidí paleodieta opravdu vymyšlená není, i když by tomu zastánci rádi věřili.

    A tu tvoji poslední větu tesat. Nebo rovnou vypalovat na čelo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Potřebujete učebnici se základy metabolismu. Projděte internety - přednášky pro mediky bývají volně k dispozici.

    Celý koncept "živé stravy" je biologicko-fyziologický blábol. Může to fungovat leda na nějaké mystické úrovni s živými energiemi, nikoliv na základě biochemie.

    1. enzymy z potravy se nedostanou z trávicího traktu - jsou naštípány a vstřevávány coby aminokyseliny. Jako kterákoliv jiná bílkovina, která není chráněna - ať už tím, že se umí přes imunitní systém propašovat - jako třeba viry a nebo jako třeba wobenzym, který je

    Enzymy jako takové umí "natrávit" potraviny předem. Ovšem jaksi vyžaduje to celkem dost času. A je to součásítí čeho? Fermetnování potravin :-) Tak jako tak jsou i enzymy z kvašené zeleniny v žaludku a dvanácterníku naštípány na peptidy a deaktivovány.

    Až na výjimky si tělo umí enzymy syntetizovat v dostatečné míře samo a nepotřebuje je dodávat. Výjimky pak řeší lékař a ne syrová strava.


    2. různé látky v potravinách se při tepelném zpracování chovají různě. Co se určitě denaturuje jsou bílkoviny - tedy i enzymy (jejich potřebnost je ovšem daleko nižší, než se vitariáni snaží tvrdit). Zároveň ovšem denaturovaná bílkovina je daleko snáze stravitelnější, než syrová, byť by to bylo naklíčené obilí. Některé látky se začínajá rozkládat a postupně se snižuje jejich obsah - třeba vitamín C - ale třeba při pečení chleba (tedy velmi dlouhé vystavení vysokým teplotám) zůstává v chlebu 50% Cčka, které se tam původně přidalo jako zlepšující přípravek. Kromě výše zmíněných bílkovin se tepelným zpracováním stávají stravitelnější třeba nejrůznější antioxidanty - klasicky třeba lykopeny.
    Spousta látek je pak termostabilní a vaření s nimi nic nedělá - klasicky drtivá většian minerálů a stopových prvků. I když pokud se to vaří ve vodě, třeba navíc trošku okyselené, tak se pak snáze uvolňují a daleko více se jich vstřebá.

    3. teplenou úpravou se ledaskteré potraviny zbaví antinutričních látek a nebo nežádoucích alkaloidů.


    Zeleninu tedy jezte i syrovou, i vařenou a rozhodně i kvašeno. Složité škroby a bílkoviny spíše teplně upravujte.

    A především zkuste chvíli kontemplovat nad smysluplností velmi striktní kontroly světa okolo, přenesené do striktní kontroly jídla - jestli čirou náhodou nejde jen o iluzi a spíše psychologickou potřebu.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    podla mojho skromneho nazoru dostanes z varenej zeleniny viac kalorii a viac vitaminov/mineralov
    lebo varenie znici celulozu, v ktorej su skryte a ktoru telo nedokaze travit
    a enzymi by som si tipol su irelevantne, znicia sa tak ci tak
    SVATY
    SVATY --- ---
    KABIS: K této prosbě se přimlouvám, když vařím tak docela často řeším zda si k masu dát tu zeleninu syrovou nebo jí upravovat společně s masem a dost by mě zajímalo jakej v tom je rozdíl :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    mohli byste mi doporucit nejaky cteni kde je pekne vysvetleno (a biologii a chemii zduvodneno), jaky je rozdil mezi "zivou" a "nezivou" stravou? (tj niceni vitaminu varem, ale zase lepsi stravitelnost a tak... a i neco o enzymech, kteryma se ziva strava casto podporuje, ale co si vybavuju tak to je tak trosku ptakovina)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam