• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Paleo na minipranýři :)

    Nový rok, nová předsevzetí. Jak začít? Radí doktorka Cajthamlová - iDNES.cz
    http://ona.idnes.cz/...jthamlova-radi-jak-zacit-hubnout-feh-/zdravi.aspx?c=A140102_105938_zdravi_pet
    KABIS
    KABIS --- ---
    MUI: to by me zajimalo cos jedla predtim...
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: tak to casto byva problem, ale zase pokud jim to vyhovuje a jsou schopni si zjistit co nemaji a dodat to, tak proc ne. je fakt ze ta holcina na tom hrozne pekne prospiva, srovnalo se ji vsechno mozne a krevni testy na kterych ted byla ukazaly, ze je vsechno OK a citi se vyborne. ja treba vim ze bez masa/mlecnych vyrobku nebo aspon vajicek nefunguju :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: je, nebo v lahůdkovém droždí (a v kvašených věcech, ale tam jich nebývá moc) - jen o tom musí vědět a suplementovat v docela velké míře. A pokud jaksi suplementuji, tak musím nejprve připustit myšlenku, že zjevně stravovací systém který mám není dostatečně komplexní.

    Vitamín B12: Berete ho? | Vegani, veganky a vitamín B12
    http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/
    KABIS
    KABIS --- ---
    neni bcko hodne v pangaminu, me tak napadlo?

    tj, krmit deti jakkoli dogmaticky je desny... my jsme byli od malilicka uceni, ze telicko si rekne, co potrebuje (a to detske a nezkazene zvlast) a co si vybavuju, tak jsme jedli fakt pekne. hlavne mamka odjakziva nebyla zastancem polotovaru a tak, vsechno co slo se delalo doma, obzvlast supr to bylo kdyz se pak poridila chata a byla zahradka :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: kdy je člověku divně, tak si má namluvit, že má x-fever (x = stravovací styl) a je to tím, že se tělo čistí / restartuje / mění na lepší. Musí vydržet a hlavně nepřestat. ;D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MUI: tomu neodporuju. Klidně je možný celý život chroupat syrovou zeleninu (a k tomu další jídlo!). ALe není důvod si nějak namlouvat, že to je lepší a jediný správný. Je to prostě jedna z možností, na co v tom hledta nějaký dogma?

    Syrový čerstvý anebo mladý dobře skladovaný celer. Ten je výborný i na remuládu. (Na jaře ti pošlu řádně starou a olezlou bulvu ;))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BIDAK: ále, lidské tělo je odolné a pokud někomu dělá syrová strava dobře, tak je-li dospělý, ať si jí co chce. Hodí se tušit, že tam jsou díry v přísunu základních živin, a že až člověku začne být divně, tak to chce tuk a b-vitamíny.

    Něco jiného je krmit tím děti...
    (koukám že k tomu holandskému dokumentu ještě nejsou ani anglické titulky :-( )

    Overleven in NL: RAUW - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=lDTLXoILyAo


    NCRV Dokument- Rauwer - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=btuDl6YLSpM



    Otravná je především jejich propaganda a zejména ti co se urazí, když nepochopí ten koncept že pokud chtějí používat jazyk fyziologie, tak by ji měli rozumět.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ZUZKAOU: No samozřejmě. Ale pouhý fakt že je něco zhovadilost a škodí to zdraví ještě nikdy nezastavila část lidstva aby to zkusila. Je to forma evoluční selekce - ti pitomnější umřou dřív.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: hele to s tím že se jídlo musí vařit či zkvasit (o mražení tuším nic) mají taky makrobiotici.

    Ti alespoň mají vlastní terminologii a nezkouší to zabalit do biologických termínů.

    Ale jestli se nepletu tak růst mozkové kůry a objev ohně se dá zkorelovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MMETLA: teorie, že dlouho vařené jídlo dostane více jakési energie z ohně, vychází z čínských "věd". Já jako racionálně a empiricky založený Evropan ji nedokážu přijmout. Ovšem s lepší stravitelnost, snazší příjem, potřeba kombinovat suroviny naprosto souhlasím.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MAR_TINA: no k tomuto tématu jsem nedávno dostal email, který teda je velmi ezoterický a pro mě s překvapivým koncem, protože jsem čekal, že autor je jasný vitarián a bude nadávat na všechno nesyrové. Koncept byl asi takový, že zmražená či ohřátá strava má více energie a my jako lidi do sebe potřebujeme dostat energii, či-li syrová strava tě časem zabije (no viděl bych to z jiného konce při pojídání syrového proteinu denně). Něco málo na tom všem pravdy bude, ale spíš jinou metodou (lepší stravitelnost, snazší příjem, potřeba kombinovat suroviny) ..

    Jak říkala Zuzka, (parafráze) touha po totální kontrole vede stejně do pekla jako nulová kontrola. A já díky jejím receptům a blogu nemám problém s probiotiky, protože jsem mléčné produkty dlouhodobě vyloučil a vše se mi zase o kousek zlepšilo. Takže asi ta střední cesta bude vhodná pro lidi, pro ty kočky to taky děláme 50:50 vařená/syrová.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MUI: namátkou : jsou skupiny lidí, které syrová zelenina a ovoce nadýmá a jinak jim nedělá dobře. To nebude výhoda, prdět a krkat celý den.
    Část roku není k dispozici čerstvá zelenina, jen skladovaná nebo mražená nebo fermentovaná. (Skleníkové fuj není zelenina.) Mraženou těžko rozmrazíš a schroupeš. A skladovaný celer je za syrova spíše nechutný.
    A pak můj oblíbený důvod : někom to vařené / pečené víc chutná.
    Jo a něco je za syrova jedovaté - zelené fazolky a lilek (což mi teda nějaký předpis nedávno vyvrátil, ale jistá si nejsem).
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: Jsi naprosto uzasna, dekuju! :) Jinak jak jsem hledala tak jsem se zasekla na coursee a rovnou se dokopala na nejaky ten kurz, tak jsem zvedava :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS:

    stručně
    http://www.med.muni.cz/~mpesl/trafficjam/Prirodu/priro/kap13.pdf

    podrobně

    ŠTERN, P. A KOLEKTIV AUTORŮ Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia. Univerzita Karlova v Praze nakladatelství Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1025-6.

    MUI: to že obecně je v západní civilizaci jídla přebytek nemá nic společného s konkrétmím příjmem a vstřebáváním potřebných živin u konkrétních lidí.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: jo, toho se dost bojim, uz tam byly takovy tendence ze "tyhle informace vypoustej farmaceuticky firmy aby si nahrabaly penize" ... Ale tak neuskodi mi si to nastudovat :) Akorat teda asi neumim hledat :) ale ja vytrvam :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ale jo. Jenže ta informace by měla být podaná alespoň trochu správně a odpustit si šarlatánství okolo.
    (A navíc to u nás stojí na tom, co bude madam ochotná pozřít. Zatím z ní dost vibruju.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: njn. Ale jinak se tepelnou úpravou ničí taurin, který pro kočku je esenciální aminokyselinou, takže zrovna u nich se najde dosti racionální argument, proč alespoň část má být syrová.

    Plus ty změny ve struktuře kostí a ve složení žaludečních šťáv jsou taky reálné. A navíc barf kočkám okyselí moč. Což je v v drtivé většíně případů žádoucí stav.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já začla kočky víc krmit doma připravenou stravou. Vlezu do barf klubu a na nějaký barf server, abych věděla přibližně kolik a jakého masa, kterou zeleninu atd. A co se nedočtu? Že vařit kočkám je špatné, protože zabiju enzymy. Fuck.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam