• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: pokud máš nějaké problematické stavy tak bych to rozhodně řešila s patříčným doktorem - ale jinak potřebuješ dostatek vajec, ideálně od slepic s výběhem ven a jednou týdně porci jater. Případně kysanou kapustu a nebo natto. To by nic moc pokazit nemělo.

    Jo a nepít alkohol, neužívat acylpirin a ibuprofen.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KABIS: vitamín K. A pokud máš podezření na poruchu srážlivosti, nech se vyšetřit a léčit. Může za tím být závažná nemoc nebo sice nezávažná, ale v případě neléčení se závažnými komplikacemi.
    A naopak, uměle zvyšovat srážlivost z pocitu, že je malá, není dobrý nápad. Nadměrná srážlivost zabíjí víc než podměrná.
    Vitamín K – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K#Doporu.C4.8Den.C3.BD_p.C5.99.C3.ADjem_vitam.C3.ADnu_K1
    KABIS
    KABIS --- ---
    Tak otazka z trosku jineho soudku - nevite jakym jidlem si (idealne trvalejs) lze zvysit pocet trombocytu? Ne nejak zavratne, jen trochu..? :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ICEMAN8241: stádovitost je absolutní shrnutí.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAR_TINA: mne prijde ze to je takovej prilis negativisticky zamerejnej pohled. co jsem chodila na crossfit ja, tak na mne nikdo nerval, naopak mi rikali at klidne jedu svym tempem ale delam to poradne. Urcite muzou existovat nejaky spatny crossfitarny, ale rikat ze to k tomu neoddelitelne patri je imho spatne
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MAR_TINA: Ach tak. V tom případě je to samozřejmě na každým, jak k tomu cvičení přistupuje. Jsem toho názoru, že každý má jiné potřeby a zejména problémy, které je třeba řešit. V takovém případě stádovitost právě škodí. Na cross-fitu jsem nikdy nebyl, vlastně jsem se nikdy neúčastnil hromadného cvičení (kromě hodin tělocviku na základce samo), nicméně jej beru jako potencionální možnost funkčního tréninku a jako takový mi přijde oukej. Samozřejmě s rozumem, na tom se shodneme, ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ICEMAN8241: nebudu moc zabíhat do podrobností, spíš si vyhledej rozličné názory z fitness klubů, ty z novější doby, poté, co to všichni vyzkoušeli a něco si přetížili / natrhli :)
    Stručně : hodně cvičenců naráz se snaží podat stejný výkon vybičování řevem instruktora. Nebere se ohled na věk, pohlaví, stav, trénovanost, všichni si naloží stejně. Instruktor nestíhá (a ani to nezkuší) vysvětlit lidem, co dělají špatně a tak dělají špatně těžké cviky se záteží ve zběsilém tempu. vylepšeno to je o málo místa a hodně nářadí v tělocvičně. Tak mají na výběr, jestli si něco hodí na nohu, od někud spadnou, něco si natrhnou, přetíží nebo po delší době někam vychýlí. Instruktážní video např. zde http://www.youtube.com/watch?v=wZ7Pj2EIKuw (v tomto díle je i ona superfitmatka a to, co předvádí na hrazdě, je špatně i bez outěžku)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: jasne, podle me kdyby clovek hral sachy dost intenzivne ... :-) to uz si delam srandu, ten crossfit ale z lidi vymackava asi trochu vic, nez by ze sebe vymackli v posilce ...
    a rhabdo se asi taky netyka uplne kazdyho crossfitare, ale jestli jsem z nejakyho clanku spravne pochopil, tak nadmerna regenerace poskozenejch svalovejch tkani (z cviceni) je docela velka zatez na ledviny
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MR_DAN: To mě taky napadlo, ale rhabdomyolýza přece není omezená jen na cross-fit. Když budu šikovný, můžu si ji přivodit v pondělí ráno v běžném gymu, aniž bych kdy o nějakém cross-fitu slyšel. Napadá mě ještě špatné provedení cviků, což ovšem opět není obligátní - záleží na trenérovi a samotném cvičenci. Inu, uvidíme s čím MAR_TINA vyrukuje :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ICEMAN8241: Uncle Rhabdo, jsem se dozvedel nedavno :-)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MAR_TINA: Jakto? :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ICEMAN8241: tak zrovna cross-fit je blbej téměř pro každého, natož pro jakkoli zdravotně omezené.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    TIMA: Přesně tak. Ona jedna věc je přístup těhotných a další věc přístup společnosti k těhotenství. V žádném případě neházím vinu jen na těhotné ženy. Neříkám, že má ženská v osmém měsíci lámat kamení a nosit uhláky do třetího patra, ale nelíbí se mi hysterie, kterou vyvolávají podobné články. To je samozřejmě už celkem okrajový případ, ale taky názorná ukázka toho, co tím myslím :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    I v minulosti se těhotným a šestinedělkám dávala nejlepší možná strava, co rodina měla. Přednostně i před dětma (však si nadělají nové) a pracujícíma chlapama (však chvíli vydrží). Ani na pole ji v závěrečné fázi a v šestinedělí neposlali. Oni naši předci moc dobře věděli, že je lepší pracovní sílu na chvíli oželet, než ji ztratit zcela k tomu ještě vyfasovat sirotka.
    TIMA
    TIMA --- ---
    ICEMAN8241: At mas taky pohled z druhe strany :). Jako tehotna jsem po dvakrate makala az do porodu, bylo mi dobre a nepotrebovala jsem zadne mimoradne ulevy, az na takove ty logicke( nenosit tezke veci, nedelat s chemikaliema, nebehat sprinty apod.) A stejne me obcas lidi okolo nechteli pustit k uplne obycejnejm vecem, jako je treba rizeni auta. Takze ono je to obousmerne, spolecnost je ted rozdelena na dva extremy - jeden hyperprotektivni a druhy takovy ten "tehulim a spratkum zadne ulevy, at si v te tramvaji klidne namelou".
    TIMA
    TIMA --- ---
    ALONSY: Castecne je to vekem, druha cast pak tim, ze dneska se vic nadela se vsim a kolem deti o to vic.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ICEMAN8241: No, to je vážně tím věkem. Sice za to dostávám mínusky, ale to na faktu, že po třiceti většinou žena na rizikové na neschopnenku jde, nic nemění.
    Pro to tělo to prostě úplně OK v tomhle věku není, jen je hodně těch problémů zachráněno právě tou vyspělejší medicínou:)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ZUZKAOU: ja som nadobudol dojem ze jest nejake konkretne potraviny len preto, ze obsahuju ecko je zbytocne. to ecko tam je na to, aby sa nepokazili oleje, ktore dana potravina neobsahuje a pre teba ako prijemcu je zisk vitE nulovy, mozno az zaporny (ak zaratame, ze vlastne zjes aj ciastocne zoxidovane oleje, co je takmer nevyhnutne aj pri orechoch)

    vseobecne dane, najlepsimi zdrojmi ecka su veci, ktore maju vela nenasytenych olejov, dokonca je to tak trochu priamo umerne...

    ja keby som citil potrebu ecka, tak asi idem do palmoveho oleja, ten je pomerne saturovany a zaroven ma dost ecka

    no a nakoniec imho ak znizis spotrebu nenasytenych olejov, tak aj tvoja realna potreba ecka sa znizi...

    (ber to ako moje poloinformovane nazory:)

    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: O tom žádná samozřejmě. Mluvím o samotném těhotenství. Vím, že se pohybuji po tenkém ledě, ale několikanásobná zkušenost (a aktuálně čerstvá v rodině) mě vede k tomu, že dnes se kolem těhotné ženy musí chodit málem po špičkách. Je to pochopitelné u vyloženě rizikových případů, ale trend je takový, že dneska je rizikové každé druhé těhotenství. Maně si pak vždycky vzpomenu na předky v paleolitu, jak se k tomu asi stavěli oni :)

    /OT (pokračování na přání, jinde nebo v PM)
    KABIS
    KABIS --- ---
    Teda, strasne bych ocenila praci kde si muzu varit... Mikrovlnkou ohrivane jidlo mi zacina lezt krkem :/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICEMAN8241: tak než se to medicinzovalo, tak se na porod poměrně hromadně a běžně umíralo... A ty romantické představy o bezbolestných porodech indiánek jsou ... no takové romatnické.

    MUI: ořechové - semmné výlisky obsahují škroby, bílkoviny, minerály a tak. Neobsahují olej a v tucích rozpustné vitamíny.

    Na Ečko jez vajíčka, mandle, lískáče a avokádo.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Za me vseobecne zeleninu "nesalatovou" - kvetak, brokolice, kapusta, zeli,spenat... Vapnik pro vstrebavani by mel byt myslim s kyselim.. A jinak urcite vyvary, ale poradne, o tech urcite krasne poradi ZUZKAOU :) (ale ja delam treba kureci ze skeletu, varim > 4 hodiny na mirnym ohni a jsou teda uzasny, nevim jestli taky neni dobry pridat tam trosku kyselyho)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam