• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    LUCIASHECK: no my plánujeme až na duben/květen pouze lokální stravu z max 400 km vzdálenosti, ale držím Vám palce s Whole30 ;)
    FITH
    FITH --- ---
    LUCIASHECK: Už jedu :o), značně se mi zúžil jídelníček, ale je mi lépe po vyloučení mléčných výrobků...Zatím to snáším dobře, hlavně mě opustily chutě a začala jsem zase hubnout, juchu...:o)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    LUCIASHECK: Já to chci zkusit, ale... ale... :) Musím si to nastudovat a naplánovat, abych nevědomky nehřešil.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Asi si dam sve historicky prvni Whole30, vubec poprve s vyloucenim mlecnych vyrobku - nebude s nim nekdo taky v dohledne dobe zacinat, ze bychom v tom "psychologicky nebyli sami"? :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jako díky - ale ráda bych upozornila na to, že především vytvářím dojem jako že věcem rozumím. Kdo si moje sdělení neověřuje - no tak to je jeho chyba ;-)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ZUZKAOU: chtěla bych tímto poděkovat id ZUZKAOU za neocenitelné a vyčerpávající fundované příspěvky, které sem píše. fakt jsem nadšená, že se tu s námi dělí někdo o znalosti, kdo tomu fakt rozumí, má přehled a rád se o ty vědomosti podělí. dycky mě naštve, když tenhle klub čtu na mobilu a je tu od tebe nějaký dlouhý dobrý příspěvek, protože pak zapomenu na kompu si to pořádně přečíst :D naštěstí to tu občas projedu zpětně. info si uložím někam pro pozdější znovupřečtení :)
    ještě jednou děkuji!
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: jako vždy skvělý a božský přehled, klenoty jsem nakoukl a opravdu tam jsou zajímavé věci. já teda až tak moc exkurz do vnitřností nemám za sebou (prostě nemám jak skladovat celou zvířenu či po částech), ale některé určitě vyzkouším ...

    Co se týče toho kadeřávku, je to docela škoda, že tady není až tak zastoupený, já ho chtěl jen vyzkoušet, jinak ty tmavé listy kapusty jsem využíval stejně, protože mi fakt přišly stejné i co se týče výsledku, takže to zatím odložím a uvidíme zda najdu v nějakých těch dovozech italského ovoce a zeleniny či zase v létě na trhu někoho překecám aby to zasadil :D Doma to bohužel nejde.. prozatím
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ještě k vnitřnostem - skvělé recepty jsou ve Vaňových Klenotech české kuchyně a Nordic food lab má dlouhý článek o krvi.

    http://nordicfoodlab.org/blog/2013/9/blood-and-egg
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hele docela dobrý - Ačka, Céčka a Kčka hodně, s minerálama už to je horší. Kale má lepší poměr omega 3 a omega 6. Chuť výrazně nesrovnatelná - mangold je dobrej a křehkej.

    Nutrition Facts and Analysis for Chard, swiss, raw
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2399/2
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    navrhuju mangold :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to bude stejný problém, bělásci. Proto to lidstvo už staletí šlechtí na hlávky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: to placatý - tedy toskánská kapusta - cavalo nero. Ale kadeřávek tím, že má samý tmavě zelený listy bude mít podobný hodnoty, u normální kapusty jsou holt křehký a světlý lístečky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ach. ALe ten je nedobrej :)
    Nenechte se zblbnout, na takových detailech jídlo stát nemůže. A kadeřávek má celou plochu báječného lákavého listu přístupnou. Bělásci kladou do těch záhybů vejce jak diví - housenkám se tam dobře bydlí a mají plno žrádla okolo. Což v podstatě znamená, že kadeřávek na trhu bude šíleně postřikovaný nebo skleníkový. Kapusta má pevně uzavřenou hlavu, tam se bělásci a postřik dostanou jen na vrchní listy - kupovat kusy s pevnou sevřenou hlavou a vrchní listy vyhodit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: kouzelnej je ten placatej kadeřávek. A ten v ČR moc není.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: takže ta kouzelná, kterou chceme je ta nahoře - nakadeřená hlávka, anglicky savoy cabage?
    Tak tu tady zemědělci prodávají, ale já kupuju u cesty na trzích a ve stáncích, no.
    Určitě je stále ještě sezóna růžičkové (brussels sprout), třeba je taky kouzelná.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: kadeřávek je curly kale :)
    ALe jo, asi tam bude, jen mi to přišlo brutálně moc na hrst listí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: Kapusta - savoy cabbage


    Toskánská listová - kale



    A když ve šruše může být spousta omega 3, tak proč by nemohl být v kapustě tuk? To jsou data z FDA, tam moc nemaj důvod kecat.

    Kadeřávek - nevím jak anglicky.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tohle http://en.wikipedia.org/wiki/Kale je kadeřávek, víc zapáchá a hodně na něj jdou bělásci. A mastný teda taky není.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: tohle je tady v Polabí kapusta http://savoycabbage.org/ . Ta s těma nakudrnacenejma lístkama, ona je taková lepší. My byli vždycky nóblhoch rozežraný kmen.

    A když se jeden kultivar nechá přejít mrazem (stačí přehnat hasičákem nebo strčit květináče do ledničky), je poak růžový a bílý a lidi to kupujou za 60 kč! jako kytku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: na fotce to vypadá jako kapusta.
    A popravdě netuším, kde by se v kapustě vzalo 6g tuku. Zítra tu moji povařím, jestli to bude mastný :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hlávková kapusta není ta superzázračná toskánká listová co se snaží do sebe nasoukat američani.

    Nutritional Comparison: Kale, raw vs Cabbage, savoy, raw
    http://skipthepie.org/vegetables-and-vegetable-products/kale-raw/compared-to/cabbage-savoy-raw/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já myslela, že kapustu mají pořád a všude. Vždyť na polích ještě poslední kusy jsou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a tady je to moc pěkně shrnuté

    Offal - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Offal
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam