AOTEAROA: s bezlepkovou dietou nemam problem, niektori ludia ju vylozene potrebuju a niektori s nou funguju lepsie, mne pomohlo jeho obmedzenie tak na polovicu
ale co sa tyka "sladkeho" ako kategorie... sladka chut je fundamentalna pre ludsky zivot a ak mas s nou problem ju zvladat tak to moze kludne byt pociatocna faza poruchy prijmu potravy. disclaimer: nie som lekar, ale aj tak odporucam precitat si aspon toto
https://gokaleo.com/2013/07/01/sugar-addiction/ citujem:
Simply avoiding trigger foods is not an effective or adequate treatment for BED. Dieting, or any eating ‘protocol’ that places restrictions on food and eating, has been shown to be a primary cause of Binge Eating Disorder, and dieting has the potential to make the disorder much worse once it is already established
KABIS:
co sa tyka "hubenouru" - iste nebude to uplne ok ak sa cpu cukrom, ale ci maju vylozene nejaky problem neviem. je to mozne. ja som bol jeden z nich a v podstate stale som a nemyslim ze by som mal metabolicky problem. Cukor (alebo teda nieco, co si predstavujes pod jedlom, ktorym sa hubenouri napchavaju) je ako taky pomerne malo kaloricky a zaroven rychlo zasyti (skus jest cukor lyzicou), ale dobre chuti. takze zvonku to vypada, ze do seba ladujes haldy cukru v jednom kuse s malymi prestavkami, ale keby naozaj pozeras na tie kalorie v priebehu 24 hod, tak je to nic moc. tiez som na paleo pribral asi 8 kilo, u mna hlavne kvoli tomu, ze som si uvedomil ako malo zerem niekedy v dobe ked som s paleo zacinal a tak som si dal zalezat