• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    KABIS
    KABIS --- ---
    AOTEAROA: citil se dobre, kupodivu. svaly moc nemel, ale hlavne nemel zadny tuk (myslimz e <7%). kdyz jsem ho dokopala aby ty cukry sileny vypustil a bral je maximalne z ovoce/mlecnych vyrobku a celkove aby zmenil stravovani, tak se dostal na 55 a drzi se tam stabilne. aby nabral svaly tak by musel zacit zvedat a na to nema cas (si myslim ze by si ho udelal, ale proste to neni asi priorita pro nej no :) )
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KABIS: a měl svaly a cítil se dobře? ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    SKORZENY: si nemyslim, onen klucina zvladl od 8 do 12 v praci sezrat koupeny buchty z alberta (cely baleni, tj nevim - 300-400g? mozna vic, slazeny, s naplni), vypit bud pulitr-litr coly enbo litr caje s asi 10ti lzickama cukru (nekecam), dva velky chlebicky s bramborovym salatem, do toho nejakou tycinku - treba margotku, a pak poradny obed (jakoze fakt poradny, chodili jsme jist do hospody kde byly delnicky porce). vazil v tu dobu 49-52kg (hodne mu to litalo), a tohle je fakt jen prvni pulka dne. ani ne pulka. si nemyslim ze je zrovna kaloricky malo :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    AOTEAROA: s bezlepkovou dietou nemam problem, niektori ludia ju vylozene potrebuju a niektori s nou funguju lepsie, mne pomohlo jeho obmedzenie tak na polovicu

    ale co sa tyka "sladkeho" ako kategorie... sladka chut je fundamentalna pre ludsky zivot a ak mas s nou problem ju zvladat tak to moze kludne byt pociatocna faza poruchy prijmu potravy. disclaimer: nie som lekar, ale aj tak odporucam precitat si aspon toto https://gokaleo.com/2013/07/01/sugar-addiction/ citujem:

    Simply avoiding trigger foods is not an effective or adequate treatment for BED. Dieting, or any eating ‘protocol’ that places restrictions on food and eating, has been shown to be a primary cause of Binge Eating Disorder, and dieting has the potential to make the disorder much worse once it is already established

    KABIS:
    co sa tyka "hubenouru" - iste nebude to uplne ok ak sa cpu cukrom, ale ci maju vylozene nejaky problem neviem. je to mozne. ja som bol jeden z nich a v podstate stale som a nemyslim ze by som mal metabolicky problem. Cukor (alebo teda nieco, co si predstavujes pod jedlom, ktorym sa hubenouri napchavaju) je ako taky pomerne malo kaloricky a zaroven rychlo zasyti (skus jest cukor lyzicou), ale dobre chuti. takze zvonku to vypada, ze do seba ladujes haldy cukru v jednom kuse s malymi prestavkami, ale keby naozaj pozeras na tie kalorie v priebehu 24 hod, tak je to nic moc. tiez som na paleo pribral asi 8 kilo, u mna hlavne kvoli tomu, ze som si uvedomil ako malo zerem niekedy v dobe ked som s paleo zacinal a tak som si dal zalezat
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Co jsem začal s paleem, tak jsem jel VLC a moc jsem to ještě nepozoroval, ale po Vánocích jsem žral jak nezavřenej. Teď, když mám Whole30 skoro za sebou, jsem si ujasnil, že mě takhle rozjíždí ovoce. Nasnídám se, pak mi jeden z potomků dá dojíst banán nebo jablko a už to jede. Pořád bych něco tlačil. Sice paleo, ale i tak ten vzorec chování mám prostě narušenej. Lepší je, když se nacpu tukem a nemám kolem sebe nic k jídlu alespoň dalších 6 hodin. Běžná strava (bramboráky, hamburger, řízky) = sacharidový kolaps - zaryju nos do klávesnice a nejsem s to fungovat po zbytek dne.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Tohle si myslim se je desne individualni. Ti hubenouri co se cpou cukrehorem dolem maj uz nejaky mirny problem v metabolismu (kamarad resil, po prechodu na taktrochu paleo, par kg pribral a vaha se mu ustalila - a ze to potreboval). Chute - nikdy jsem s tim nemela problem, vlastne trochu az ted, kdy mam dny (vetsinou kdyz jsem nemocna) kdy sezeru nac prijdu, mozna to davam trochu za vinu predchozimu primal (uz nejsem tak striktni), predtim jsem neresila vubec. Naopak pritelkyne chute resi neustale, jakmile ve vuli polevi a neco si da, tak ji jak prase - a samozrejme vetsinou vecir pred spanim.

    Kazdy reaguje jinak a kazdy ma nejake jine startovni podminky. I na stres reaguji lide ruzne (zrouti, nezrouti, spavci, nespavci... :) )
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SKORZENY: njn když já jakmile začnu jíst sladké, mám nutkavou potřebu jíst ho 20 h denně, a to mi nedělá vůbec dobře, a jakmile jím něco s moukou, tak jsem děsně osypaná, což jsem byla trvale od 11 let, teď mám aspoň velmi sníženou spotřebu kortikoidových mastiček na ekzémy...
    momentálně si dávám hodně záležet zas na bezlepku, protože jeho konzumace u mě silně zhoršuje klasickou pylovou alergii :) drahý s tím má taky problém, tak se snažíme aspoň společně.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    AOTEAROA: ja si myslim ze tri veci o ktorych pisem - nazvime ich Skorzenyho postulaty - sa daju aplikovat plosne na vacsinu ludi. :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SKORZENY: škoda, že to je naprosto individuální :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ak dovolite tak si zaspominam, tiez som dlho riesil komu po obede

    ked som objavil paleo a siel zo zaciatku lc tak parada, nikdy ziadny problem po obede. (predtym obcasne) tak si hovorim ze asi to boli tie kurvy sacharidy!
    potom ma lc dost rychlo omrzelo a som zvysil sacharidy, stale paleo a stale ok. tak si hovorim ze je to snad lepok!
    a potom som sa na to paleo kolosalne vyprdol uplne, a stale dobre. utlm jedine ak sa nahodou velmi zle vyspim a som v strese

    zobral som si z toho tri veci -
    ked ides lc tak ta standardne jedlo rozhadze
    ze som kedysi zral vela lepku rano naobed vecer, ze je lepsie trochu menej hlavne kvoli traveniu ale inak uplne ok
    ked si v strese tak jedlo uvolnuje a dava telu signal nech ide vypnut

    tolko moje bohate skusenosti :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ICEMAN8241: tak on když člověk se cpe těmi cukry celý den každý den, tak je tělo zvyklé na ně jet a ty výkyvy nakonec nebudou třeba až tak velké. to mi říká spousta lidí, co se cpou sladkostma horem dolem a jsou jak vyžlata - že si prostě když maj hlad nebo chuť daj další dávku cukru a co jako. trochu mě serou :)) spousta lidí vůbec nereaguje na cukr nějakou únavou, chutěma nebo podrážděností při nedostatku. mám několik takových kamarádek, které vůbec nechápou, proč s chutěma tak děsně bojuju.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AOTEAROA: Onehdy jsem dopadl podobně po konzumaci Phở gà a to byla jen polévka. Naprosto nechápu, jak jsem mohl dřív fungovat :D
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    FRONEMA: podle mě se citlivost na cukr zvýší (i na všechno ostatní), nicméně já tyhle stavy opravdu mívala každý den. pomohlo pak jen když jsem držela dietu jako takovou a oběd jsem si rozdělovala na dvě porce, takže to nebyl takovej masakr, a navíc jsem u toho pila litry lehký coly, fuj. ale na ty prospaný odpoledne si naprosto živě pamatuju. včera jsem holt tu obrporci nudlí snědla celou najednou, málem jsem se tim zadusila :D
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    AOTEAROA: tohle znam.

    akkorat mne pak napada, nedela nas naopak paleo neodolnymi? nekdy si rikam jestli si na sebe nepletu bic
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    království za maso a zeleninu! včera jsem výjimečně neměla v práci navaříno, tak jsem zašla do místního oblíbeného asijského stánku a dala si oblíbené rýžové nudle z vejci, zeleninou a mikroskopickými kousky kuřecího.
    tři hodiny jsem pak nemohla zvednout čelo ze stolu!! totální peklo, nemožnost myslet, zívání a zavírání očí. když si vzpomenu, že jsem kdysi v práci takhle trávila každý odpoledne a jen se snažila neusnout, jsem šťastná za objev nízkosacharidový stravy. po kafi jsem vždycky byla pak ještě ospalejší a ještě mě do večera pálila žáha :D fuj.

    dneska mám díkybohu zase vepříka, i když teda bohužel s bramborama.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AOTEAROA: Já mám doma historický V-krouhač, takový ten oranžový, na něm zeleninou nastrouhám na ty nejtenčí plátky. V rozpáleném sádle na pánvi plátky smažím, je potřeba zachytit okamžik, než ti zhnědnou, zhořknou a jsou na vyhození. :-) A zas se nesmí odstavit brzo, zůstanou gumové. Většinou je ten správný okamžik, kdy sádlo přestává šumět. Pak to přes cedník sliju, horké solím a nechám okapat, sádlo použiju znova na další várku. Správně udělané chladnoucí chipsy musí v misce chrastit. :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja delam na sedle vajicka a maso, koupila jsem nejakou pulkilovou vanicku ve sklizeno.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ó, díky to jste mě překvapili :)

    KOCHANSKA_CH: můžeš prosím pro blbce napsat přesný postup přípravy chipsů? na ty mám šíleně chuť. čím je krájíš, asi škrabkou na brambory? nebo nožem silnější? celerky a řepelky jsou super :))
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: veprove + vejce zasadne jen na vlastne-rucne vyrobenem sadle .. kvalitni sadlo doma skvarim v troube v hrnci, cca 3-4 hodiny podle velikosti skvarku.. recept mam na blogu, neni to zadna slava, ale taky to nezasvini kuchyni a clovek to krome odlivani sadla nemusi hlidat
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    AOTEAROA: lzice sadla do kazde rodiny :-)
    kup si na biofarma.cz sadlo na skvareni a udelej si vlastni sadlo & skvarky, nebudes litovat
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AOTEAROA: Ráno si vejce s žampiony a jarní cibulkou připravuju jedině na sádle, mám teď čerstvé vlastnoruční ze zabíjačky. Tento týden jsem zkoušela chipsy z celeru a červené řepy, fritovaly se v sádle, použila jsem ho na víc várek, nepřepalovalo se při vyšší teplotě a nesmrdělo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam