• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    KABIS: ptam se... prptoze me to zajima? Otazka znela jasne - zajima me vase zkusenost s pravidelnou konzumaci treba olivoveho oleje. V zahranici je to docela popularni, tak jsem se ptal i na zkusenosti tady...
    KABIS
    KABIS --- ---
    MICHATU: mozna by bylo dobre podelit se o duvod, proc to chces vedet - pak mozna dostanes pro tebe uspokojivejsi odpovedi :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MICHATU: hledáš rituál, já ti ho dal a není ti dostatečně dobrý... tak ok no .. neuráží mě to, ale rozhodně nemotivuje sdílet svou zkušenost..
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    ok, spíš jsem měl namysli nějaký zvyk jako např. každé ráno si dát panáka oliv oleje nebo třeba kokosového... A ne, jakým způsobem ujídáte při vaření :D
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MICHATU: no při vaření do mě vždycky něco zapadne .. jinak než udělám večeři, tak si obvykle po práci ukousnu slaninu ... jinak asi nic moc velkého ;)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUCIASHECK: to dělat nemůžu, spadl by do mě celý kelímek :D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MICHATU: nez naleju smetanu do vajec, tak si vzdycky liznu (oduvodnuju si to tim, ze kontroluju, jestli neni zkazena, ale chci rict, ze mi proste chutna :-D)
    KABIS
    KABIS --- ---
    MICHATU: ja mam ritualy ranni uplne jiny teda, ale pamatuju si jak jeden doktor mamce doporucoval rano na lacno 2 lzice smetany proti vredum :)
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Ahoj, máte zkušenost s nějakým "rituálem" v podobě konzumace třeba nějakého druhu tuku např. každé ráno? Nebo máte nějaké tipy, rady? Díky moc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: ano - na výsledky tučných diet v dlouhodbějším hledisku bude potřeba ještě počkat.
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: Prosel jsem nekolik tech studii z kterych to vychazi s nejvyssi vahou a furt to same...neni to LCHF ale LCHP, low carb je u nich 40% energie ze sacharidu apod.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A jedna vůbec ne příznivá metaanalýza (dokonce ve full textu)

    PLOS ONE: Low-Carbohydrate Diets and All-Cause Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies
    http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0055030
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SKORZENY: jako ano, ze zkusenosti jinych to znam, u sebe ne ... takze ta vetsina tam mozna bude poplatna ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    AOTEAROA: citil se dobre, kupodivu. svaly moc nemel, ale hlavne nemel zadny tuk (myslimz e <7%). kdyz jsem ho dokopala aby ty cukry sileny vypustil a bral je maximalne z ovoce/mlecnych vyrobku a celkove aby zmenil stravovani, tak se dostal na 55 a drzi se tam stabilne. aby nabral svaly tak by musel zacit zvedat a na to nema cas (si myslim ze by si ho udelal, ale proste to neni asi priorita pro nej no :) )
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    KABIS: a měl svaly a cítil se dobře? ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    SKORZENY: si nemyslim, onen klucina zvladl od 8 do 12 v praci sezrat koupeny buchty z alberta (cely baleni, tj nevim - 300-400g? mozna vic, slazeny, s naplni), vypit bud pulitr-litr coly enbo litr caje s asi 10ti lzickama cukru (nekecam), dva velky chlebicky s bramborovym salatem, do toho nejakou tycinku - treba margotku, a pak poradny obed (jakoze fakt poradny, chodili jsme jist do hospody kde byly delnicky porce). vazil v tu dobu 49-52kg (hodne mu to litalo), a tohle je fakt jen prvni pulka dne. ani ne pulka. si nemyslim ze je zrovna kaloricky malo :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    AOTEAROA: s bezlepkovou dietou nemam problem, niektori ludia ju vylozene potrebuju a niektori s nou funguju lepsie, mne pomohlo jeho obmedzenie tak na polovicu

    ale co sa tyka "sladkeho" ako kategorie... sladka chut je fundamentalna pre ludsky zivot a ak mas s nou problem ju zvladat tak to moze kludne byt pociatocna faza poruchy prijmu potravy. disclaimer: nie som lekar, ale aj tak odporucam precitat si aspon toto https://gokaleo.com/2013/07/01/sugar-addiction/ citujem:

    Simply avoiding trigger foods is not an effective or adequate treatment for BED. Dieting, or any eating ‘protocol’ that places restrictions on food and eating, has been shown to be a primary cause of Binge Eating Disorder, and dieting has the potential to make the disorder much worse once it is already established

    KABIS:
    co sa tyka "hubenouru" - iste nebude to uplne ok ak sa cpu cukrom, ale ci maju vylozene nejaky problem neviem. je to mozne. ja som bol jeden z nich a v podstate stale som a nemyslim ze by som mal metabolicky problem. Cukor (alebo teda nieco, co si predstavujes pod jedlom, ktorym sa hubenouri napchavaju) je ako taky pomerne malo kaloricky a zaroven rychlo zasyti (skus jest cukor lyzicou), ale dobre chuti. takze zvonku to vypada, ze do seba ladujes haldy cukru v jednom kuse s malymi prestavkami, ale keby naozaj pozeras na tie kalorie v priebehu 24 hod, tak je to nic moc. tiez som na paleo pribral asi 8 kilo, u mna hlavne kvoli tomu, ze som si uvedomil ako malo zerem niekedy v dobe ked som s paleo zacinal a tak som si dal zalezat
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Co jsem začal s paleem, tak jsem jel VLC a moc jsem to ještě nepozoroval, ale po Vánocích jsem žral jak nezavřenej. Teď, když mám Whole30 skoro za sebou, jsem si ujasnil, že mě takhle rozjíždí ovoce. Nasnídám se, pak mi jeden z potomků dá dojíst banán nebo jablko a už to jede. Pořád bych něco tlačil. Sice paleo, ale i tak ten vzorec chování mám prostě narušenej. Lepší je, když se nacpu tukem a nemám kolem sebe nic k jídlu alespoň dalších 6 hodin. Běžná strava (bramboráky, hamburger, řízky) = sacharidový kolaps - zaryju nos do klávesnice a nejsem s to fungovat po zbytek dne.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Tohle si myslim se je desne individualni. Ti hubenouri co se cpou cukrehorem dolem maj uz nejaky mirny problem v metabolismu (kamarad resil, po prechodu na taktrochu paleo, par kg pribral a vaha se mu ustalila - a ze to potreboval). Chute - nikdy jsem s tim nemela problem, vlastne trochu az ted, kdy mam dny (vetsinou kdyz jsem nemocna) kdy sezeru nac prijdu, mozna to davam trochu za vinu predchozimu primal (uz nejsem tak striktni), predtim jsem neresila vubec. Naopak pritelkyne chute resi neustale, jakmile ve vuli polevi a neco si da, tak ji jak prase - a samozrejme vetsinou vecir pred spanim.

    Kazdy reaguje jinak a kazdy ma nejake jine startovni podminky. I na stres reaguji lide ruzne (zrouti, nezrouti, spavci, nespavci... :) )
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SKORZENY: njn když já jakmile začnu jíst sladké, mám nutkavou potřebu jíst ho 20 h denně, a to mi nedělá vůbec dobře, a jakmile jím něco s moukou, tak jsem děsně osypaná, což jsem byla trvale od 11 let, teď mám aspoň velmi sníženou spotřebu kortikoidových mastiček na ekzémy...
    momentálně si dávám hodně záležet zas na bezlepku, protože jeho konzumace u mě silně zhoršuje klasickou pylovou alergii :) drahý s tím má taky problém, tak se snažíme aspoň společně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam