• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    YASHAMARU: moje zkušenost je ještě taková, že člověk který dlouhé roky žral a prdlajs dělal (tímto nikoho neurážím, páč mluvím například i o sobě), a který nasadí téměř jakoukoliv formu diety (respektive omezení některých potravin nebo energie celkově) a přidá pohyb, obvykle razantně zhubne. s narůstajícím počtem pokusů a snižující se možností co vyřadit a co přidat, se tato razance zmenšuje a zmenšuje.
    když jsem měla přes metrák a přestala žrát sladkosti, pečivo, špagety s kečupem a začla jsem chodit 6x týdně ke koním, hodně svižně chodit pěšky a začla jsem jíst dost bílkovin a téměř žádné sacharidy (sladkosti jsem naháněla proteiňákem a frčela jsem na lehký Cole), razantní úbytek váhy na sebe nenechal dlouho čekat, byla to jedním slovem paráda. ale fungovalo to dost i proto, že když dietíte nebo hladovkujete poprvé, tak to funguje, a taky když máte co shazovat, tak to shodíte, neb máte opravdu z čeho. většina hubnoucích však moc dobře ví, že nejhůř jsou vždycky ty poslední tři kila. a taky to není jen o tom zhubnout, ale hlavně to udržet.
    já po tom shození 30 kil věděla, že se mi kus zase vrátí. těch posledních asi pět až šest kilo (fakt tuku) co na mě přebývá mám vždycky zase zpátky, dokud neudělám nějakou razantní změnu v životosprávě (a tím nemyslím jen restrikce, ale i změnu prostředí obecně).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MR_DAN: jestli pro tebe neni zajimava informace jak to na mne pusobi tak to neni potreba dal rozebirat.

    a pro zmenu tematu: Egg, salmon and apple sandwich

    http://paleoleap.com/egg-and-smoked-salmon-open-faced-apple-sandwich/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: lol budu rad kdyz mi presne oznacis misto kde nekoho urazim... precitlivelost k objektivnimu posuzovani moc nepatri, vis jak
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MR_DAN: musim rict, ze je mi to dost neprijemny to cist, i kdyz se takhle nevyjadrujes o mne. evokuje mi to ze ty lidi delaji neco nechutnyho, ale pritom ja to vnimam tak ze spis proste jen nevedi jak to delat lip. a urazeni tomu nepomuze.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    já to řeším tak, že místo lehčího jogurtu si dám nějaký smetanový a dám si ho o dost méně, protože díky tuku jsem dřív syta, a tak celkově přijmu méně :)

    pardon, jsem grafoman.

    MR_DAN: hele, nežrat jsem se naučila před pár lety, takže konkrétně u mě můžeš tuto přednášku vynechat :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: protoze jist a zrat je neco jinyho :-) clovek ji aby prezil, ale tloustne z toho ze zere...

    nejde mi ani tolik o kalorickej deficit, ale o to odnaucit se zrat a naucit se jist, to je klic k uspechu :-)
    kdyz budu dodrzovat striktni paleo, tak super, metabolismus tleska, budu zdravej a nikdy neumru, ale pokud budu zrat porce pro slona, zrat z nudy vecer a na noc a podobny, tak budou kilicka pribejvat :-)
    pritom staci snist trochu a 10 minut pockat a clovek mozna zjisti, ze je sytej a ze nemusi jist ten zbytek...

    AOTEAROA: vsak ja nejsem o nic lepsi, sebeovladani je vyzva, chce to se zabavit, jakoze fest se zabavit, aby clovek vubec nesedel doma a nepremejslel o jidle
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: přijímám sacharidy (kromě zeleniny a výjimečně ovoce, ale moc ho nejím) jen z mléka a smetany (1-2x denně kapučíno, smetana do vajec nebo do vaření), tvarohu (používám jako oběd když nestihnu navařit nebo jako ňamku když jsou chutě), marmelády do toho tvarohu nebo jogurtu (nemám každý den a dávám si jednu lžičku). výjimečně si dám nějaký koláček, spíš o víkendu. občas jsem schopná sežrat celou tabulku nějaké ne zrovna vysokoprocentní čokolády, ale je to tak max 2x do měsíce (bejvávalo skoro denně).
    nesladím, nejím dortíky ani tyčinky, nedávám si do ničeho med. sladké jím spíš velmi nárazově. piju ale víno, občas si dám tři loky piva.

    u mě je to fakt o tom naprostém nepohybu, snažím se někdy chodít pěšky a tak, ale jsem fakt líná a nemám moc čas kvůli jiným činnostem. (a taky v tom alkoholu). když jsem 6x týdně trávila večer u koně, bylo to holt jiné, než když teď akorát doma uklízím.

    MR_DAN: mám poměrně malý žaludek a najednou toho moc nesním. mám tři hlavní jídla denně, někdy je něco z toho jen salát se sýrem, občas si večer dávám malý hrnek jogurtu. myslím že objemově se nepřejídám, i když pořád konzumuju víc než spotřebuju no.
    navíc já mám odjakživa problémy se sebeovládáním, a když jím málo sacharidů a hodně tuku, dokážu mnohem déle nejíst a nemlsat, tak proto se o to snažím. jakmile najedu na zvýšený příjem cukru, přejdu v celodenní cpaní se čímkoliv.
    FRONEMA:
    MAR_TINA: naštěstí nejsem natolik blbá a nezkušená abych tohle dělala :) mám za sebou hubnutí třiceti kil, tak o tom něco málo vím :D ano, jsem vysoká a robustní (skoro 180 cm, vel. optimálně 42, nyní zase 44).

    já vždycky koukám na ty recepty a videa, jak vaří ti tlustí lidi co hubnou ty desítky kil, a říkám si, že bych prostě měla zvýšit příjem tuku, a vyřadit i ten cukr co konzumuju. akorát to takhle nechci držet celoživotně, tak nechci jít do extrému, chci bejt low carb, ne no carb :))

    mě kalorie nezajímají, to vám říkám rovnou. chci jíst tuk, nejíst cukr, a hýbat se. "když jíte cukry, tělo spaluje cukry, když jíte tuk, tělo spaluje tuk." ;)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    ohladom kalorii odporucam toto video
    Why you’re not losing weight on a low-calorie diet (and why eating MORE may be the answer). | Go Kaleo
    https://gokaleo.com/2014/01/13/why-youre-not-losing-weight/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MR_DAN: snížit porce na třetinu je absolutně špatná rada. Jednak nevíš, kolik AOTEAROA sní, jednak snížením na 1/3 u většiny lidí klesne příjem hluboko pod potřebou a udržitelnou mez.
    Co si pamatuji, je AOTEAROA vysoké a robustní postavy. Pro ni bude minimání rozumný příjem někde nad 7-8 tis. kJ
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MR_DAN: proc pises zrat misto jist?

    imho rict cloveku kterej o tom nic nevi (coz AOTEAROA neni!) ze ma proste jist mnohem min a prezit ze ma hlad, tak se hecne na tri dny, ktery bude trpet a potom to epicky vzda, preji se a bude mu jeste hur. neni to rada na kterou bys mel byt jakkoli pysnej
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MR_DAN: sry za preklepy, mobil
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FRONEMA: hh, palce dolu jakmile clovek rekne neco, co nechcete slyset :-) to je krasne stadni...
    jde o to, ze clovek kterej zere moc, bude mit hlad kdyz porce zmensi, prestoze ta konecna porce bude notmalni...
    ja isem schopnej spolhlive nabirat peo nepaleo i na naprosto bezsacharidovy strave, protoze mam tendence zrat moc a porad... jenze jsem zjistil, ze kdyz ty porce zmensim a prestanu porad neco zrat, tak po pocatecnim zvyknuti si zadnej hlad nemam a zadny ruce se mi neklepou
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: klíč bude v pohybu.
    Cukry bych se na prvním místě zaměřila na množství jednoduchých. Určitě je prý nutné (au, au) vynechat sladkosti a i sladidla jako cukr, med, agávový sirup, kokosový cukr... Fňuk.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MR_DAN: rozhodne nesouhlasim ze je potreba na hubnuti mit hlad. Jako nereagovat na kazdou chut s tim souhlasim, ale ten opravdovy hlad ne.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    AOTEAROA: jestli chces shodit, tak neres sacharidy nebo tuky, zbytecny, jez ty 2-3 hlavni jidla denne a absolutne nic kolem toho, zadny svacinky, mlsani, nic proste ... a taky serizni velikost porci tak na tretinu, dostan se do deficitu, prokousej se pocitem hladu... jak jsem psal niz, chces-li zhubnout, nezer :-)
    KABIS
    KABIS --- ---
    AOTEAROA: ja se drzim toho ze telo si rekne. Kdyz jsem mela masa hodne tak jsem na nej proste prestala mit chut. Kdyz jsem jedla chvili vic vajec tak takyale pak se to zase ustalilo :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    MAR_TINA: proto si lusteniny klicej, ne? :) a ja zila v domeni ze vitariani a raw jsou to samy... :) nic, mezera ve vzdelani ktera mi zrovna nevadi :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: já se nesnažím o nějaké napodobování pravěku, akorát tak nějak se snažím realisticky pojmout možnou spotřebu - že jako sice vajíčka a maso jsou zdravé, ale všeho s mírou, taky nebudu přece jíst celé dny jen maso a vejce a považovat to za zdravý příjem - tak se snažím jakoby hledat nějakou hladinu, kdy by nějaké to množství mělo být "akorátní", a tak si vždycky představím, že mám rozvětvenou rodinu rozličných talentů a staráme se spolu o velký statek uprostřed přírody, takže máme něco vypěstováno, něco chováme a zabíjíme, něco se dá ulovit v lese, a tak dále.
    ve skutečnosti to paleo až tak nedodržuju, ale snažím se jednak se nepřežírat, druhak nejíst furt to samý dokola, a třeťak nedělat něco vyloženě proti přírodě. takové to "kdyby každý na planetě jedl tolik masa co ty, nikdy na to nebude dostatek zvířat" a tak.

    momentálně se ale spíš zas budu soustředit na snížení příjmu sacharidů. začínám bejt zas jak bechyně, protože tuku do sebe tlačím dost, ale cukr až tak extra neomezuju (oproti kdysi samozřejmě jo, ale ketózu bych neviděla ani z vlaku). mno a brzy snad konečně taky nějakej ten pohyb bude. jinak bych si nemohla dovolit pít tolik alkoholu, kolik piju :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KABIS: vitariáni ano, ale raw-jedlíci už asi ne. Možná vločky, ty jsou jedlé za syrova. Luštěniny jsou jedovaté.
    KABIS
    KABIS --- ---
    MAR_TINA: vitariani lusteniny a i nejaky to obili jedej, ne? Plus orechy ktery jsou hidne kaloricky... Jinak jo no, zelenina tozhodne je zpestreni jidelnicku, to se rozhodne nepeatuje kvuli energeticke hodnote :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam