• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: tak jsem je upozornil na nesrovnalost a obratem to opravili a poslali mi slevu 15% na jeden nakup do konce cervna ... takze tim me presvedcili k tomu, abych je dal propagoval a neco si u nich teda koupil :D
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: u kokosoveho oleje mi tam nejak divne nevychazeji ty pomery litr / vaha .. ale sakra, ty ceny se mi zdaji o hodne lepsi nez kdyz jsem to minule kontroloval .. koukam, ze wolfberry budu brat jako sveho hlavniho dodavatele ted :D .. i kdyz no .. kdyz se tak zamyslim co jsem si objednal a na co jsem dneska narazil :D ... ale vyhledove jo! .. btw dik za tip, ta mouka je lepsi nez tech 170 co davam za pul kila od tropicai
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AOTEAROA: Kupujeme tady http://www.wolfberry.eu/produkt/kokosova-mouka-bio-400-g/149/ - mletý kokos je jednak hrubší a myslím, že je tučnější.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mletý kokos a kokosová mouka je asi rozdíl, co? kde koupím mouku a za kolik?
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    YASHAMARU: restovani je v cajku, stridat oleje/tuky je nutnost. Na smazeni spis to sadlo ci dalsi ne az tak idelani vhodne avsak tepelne stabilni oleje.
    MR_DAN: mno dane, tvoje agrese a neurvalost asi nebude chybet - nemelo to nic spolecneho s argumentaci, avsak obcasne prispevky do diskuse asi urcite chybet budou.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ANNIKA: mam se snídaněmi stejný problem. 6x tydne vstávám nejpozději v 6 a krom času na to proste nemam žaludek. Snídám banán s ořechy bud s jogurtem nebo zakapnuty medem a citronem. Stačí mi to nejpozději do 11, kdy si dávám bud v praci polévku nebo kdyz jdu ze cvičeni tak "2.snidani" - vajíčka, v tuhle dobu uz v pohode, miluju je, se slaninou i samotný, ale ráno to proste nejde. Ja jsem po 3 týdnech ztratila na objemu (hlavně vodu), ale začala jsem zároveň i cvičit (před tím jsem sem tam behala, teď funkcni trenink 2-3x tydne). V červnu jdu na komplet měření, tak jsem zvědavá, co a jakým směrem se hne. Přítel začal uz před pul rokem výrazně vic cvičit a se mnou jist primal a zhubnul brutálně, je to u těch chlapů k vzteku :)

    Ja si teda neumím představit ani ten vývar nebo salat...jako třeba 2 hodiny po vstávání uz klidně jo, to uz jsem měla i bucek :) ale na to většinou nemam cas, mam hodinu a pul po probuzení uz zaprah někdy i na 7-8 hodin v kuse. Takze s tím taky bojuju, najít rovnováhu mezi sytosti a žaludkem. Jednou uz jsem se i "hecla" a dala si hned ráno v 6 michana vajíčka a po dvou soustech, co se mi to vracelo, jsem to vzdala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: aha - tak to si tě nějak s někým pletu - to se omlouvám.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ZUZKAOU: Já ale nikdy žádnou dietu nedržela :o) Až někdy před rokem jsem začala váhu řešit, a to s výživovou poradkyní s rozumným jídleníčkem. Nikdy žádná hladovka, jednostranné jídlo, radikální vyloučení něčeho, nic. A můj problém je spíš směrem k moc než málo jídla :o)

    Mám ovšem problémy se štítnou žlázou, takže mám poněkud zhoršené podmínky, ale nemělo by to být zase tak hrozný, že by byla situace bezvýchodná...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ANNIKA: Co zkusit na snídani vývar či polévku? Doma to úspěšně střídáme:

    • míchaná vejce, slanina, avokádo, zelenina, příp. frittata, vajíčkové muffiny
    • zeleninový salát s drůbežím masem / tuňákem / uzeným lososem
    • vývar / polévka (zrovna včera jsem dojížděl thajskou Tom Kha Gai)
    • muffiny / brownies z ořechové mouky (2 muffiny + čaj = nevzpomenu si na jídlo do pozdního odpoledne)


    Jak píše Zuzka, mysli taky na ostatní aspekty životního stylu - pohyb, spánek. Chápu, že maso třikrát denně nemůžeš ani vidět a já to mám osobně dost podobně, ale našel jsem si způsob, který mi vyhovuje. Na tvém místě bych zkusil malinko ubrat bílkoviny a přidat tuky.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: celkem bych si i tipla, že díky chronickým dietám máš zpomalený metabolismus. Jediný způsob, jak ho zase rozhýbat je pořádně jíst (jako že fakt - jen omezit příjem je špatný nápad), kompenzovat chronické stresy (dostatek spánku, odpočinek, co je odpočinek a případně relaxační tenononc) a dostatečně se hýbat.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ANNIKA: Ja je nezatracuju, jen rikam, ze casto se stava, ze to lidi s ovocem a oriskama prehani. Pokud nekdo jede paleo kvuli hubnuti, tydle dve oblasti jsou, kde bych si daval pozor a kde se casto lidi nechavaji unest a nebo si neuvedomuji a neuvedomuji si kolik toho basti.

    Co se tyce mastne snidane, tak to musi poradit ostatni, protoze ja nesnidam :) Je potreba najit neco co ti bude vyhovovat, to mas pravdu, jinak se ti to bude tezko dodrzovat.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    YASHAMARU: To je pravda, ale mě se to nějak upravilo tak, že mi představa mastné snídaně fakt nedělá dobře. A maso a zelenina super, ale jíst se to 3x denně taky nedá, nebo mi to aspoň moc nevyhovuje. Takže ani ty oříšky a ovoce bych nezatracovala...
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ANNIKA: Z toho, co jsem od tebe cetl mam dojem, ze jedes paleo verzi hodne po svojem :) Nechces zkusit neco trosku vic mainstream, nez nad tim uplne zlomis hul? Prijde mi divny, ze mas hlad, bral bych to jako napovedu, ze ty jidla nejsou uplne jak by mely byt. Pod paleo snidani si spis predstavim par vajicek, nejakou slaninu a to cely zahazeny nejakou zeleninou. Ja myslim, ze to cloveka zasyti vic nez bazen kakaa na snidani. A jeste mi prislo, ze strasne moc lidi ulitava na oriscich, ovoci a ruznych sladkostech v paleo kabatku a nahrazuji tim, ten zaklad coz by melo byt maso+zelenina. V jednoduchosti je sila.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ZUZKAOU: Diky, doufam, ze co jsem si mel odnyst je, ze restovani je v cajku. (A smazeni not so much, ale my stejne nic nesmazime). Strasne me bavi, ze na uplne vsechno existuje dva nebo vice protichudnych nazoru, aby to nebylo zbytecne jasny :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YASHAMARU: Pettku bohužel je potřeba velmi intenzvině filtrovat - s vážnou tváří předkládá nepodložené základní fráze na úrovni oněnky dnes a při pokusu o polemiku a nebo snahu o rozšíření toho, co říká se vytočí a urazí.

    Nasycený tuk a arteroskleroza spolu nesouvisí. Ostatně je to jedna ze základních tezí všech stravovacích přístupů, které upřednostňují tuky před sacharidy. A pomalu se to začíná dostávat i do lege artis medicínských postupů. Začali s tím Švédové.
    V odkazu metaanalýza + v google milion článků u paleo, real food, weston priceovců a spol. http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/535.short pro začátek třeba tu http://www.tribune.cz/clanek/32032-nasycene-tuky-a-infarkty-nebezpecny-mytus

    Teoreticky na tepelnou úpravu je lepší nasycený tuk spíše než nenasycený - přepaluje se při vysoké tepltoě a přepálený tuk je opravdu špatně a na tom se shodnou snad všichni. Ovšem to je záležitost smažení - při běžném restování a při používání adekvátně velké nádoby se tuk nepřepálí, pokud na něj nezapomeneš.

    Kokosový tuk je teď výživový svatý grál právě v těch kruzích, kde se autoři namáhali si zjistit, že vážně neexistují relevantní podklady pro hypotézu nasycený tuk = infarkt. Na druhou stranu ten hype kolem ně je takový, že je více než pravděpodné že se velmi brzo zjistí, že to je zase poněkud jinak.

    Hlavní nevýhody nebio kokosového oleje jsou ekologické dopady a i u bio je to dovážené přes půl zeměkoule.

    SNOWWHITE: doporučovat řepokový olej oproti kokosáku prajedlíkům je jako nabízet makrobiotikovi buřt ;-) http://www.marksdailyapple.com/dear-mark-canola-oil (je fakt, že hlavní námitky co se týče GMO a kys. erukové je v evropské realitě poměrně snadné vyvrátit)

    Plus teda omega 3 v řepce (ve všech rostliných zdrojích) je ALA, která se do potřebných EPA/DHA tranformuje dost složitě.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Hm, řešíte někdo u palea redukci váhy? Já jak jsem to teď sledovala, tak nejdřív se tvářila, že půjde zlehka dolů, ale pak si to rozmyslela a je zase tam, kde byla. Pěkně mě to štve, ale nemám pocit, že se mi to v tomhle módu podaří vyvážit na dostatečně málo kalorií a přitom, abych neměla hlad... Ach jo, a to to vypadalo tak nadějně :o(
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Osobně bych doporučila kokosák mazat spíš z vnějšku;) a smažit na řepkovým, slunečnicovým a sádle a do studené kuchyně používat kvalitní nenasycené rostlinné oleje.
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Vedle v auditku mají pravdu. Když opomineme fakt, proč zbytečně převážet olej přes půlku světa, když my tu máme geniální pohodovou prima řepku (moc pěkný poměr mezi omega 2 a omega 6 nenasycenými kyselinami) nebo to zmiňovaný sádlo (poměr slabší, ale pořád aspoň nějaký!), tak kokosový olej je jako jeden z mála z rostlinných olejů (spolu s palmovým), u kterého převládají nasycené mastné kyseliny. Je sice termostabilní a není náchylný k oxidaci a dobře se na něm smaží, ale z nutričního hlediska ho konzumovat denně a ještě na něm všechno smažit, imho není moudrá volba. Celkově by se tyhle potraviny měly střídat a doplňovat a ne jen zuby nehty lpět na jednom produktu.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Je velkej problem restovat maso, zeleninu na kokosovem oleji? Uz to tak delame docela dlouho a celou dobu jsem si myslel, ze to je dobre a lepsi pro shazovani nez normalni. A tedka ctu v sousedni diskuzi (vyzivova poradna):

    Kokosový tuk bych moc nedoporučovala, jelikož má mnohonásobně vyšší obsah nasycených mastných kyselin než například obyčejné sádlo. Takže pokud si někdo hlídá zdraví, příjde mi škoda smažit na něčem takovém.
    Pro příklad:
    vepřové sádlo má poměr nasycených, mononenasycených a polynenasycených kyselin 4,3:4,8:1
    kokosový tuk má poměr NMK/MNMK/PNMK 61:4,7:1
    Zajímavosti je, že kokosový a palmojádrový tuk jsou mj.používány v laboratorních podmínkách pro umělé vyvolání aterosklerózy u zvířat. To myslím hovoří za vše.

    (Nevim jak to lip nalinovat). Coz je uplnej opak, nez co jsem si doted myslel. Fakt uz tak rok restujeme kureci maso na kokosovym oleji, protoze jsem mel pocit (z toho co jsem vygooglil), ze snad nic lepsiho neni a pani tvrdi uplny opak.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MR_DAN: nevies odkial ma Lustig tu cifru 30%?
    ja som videl najviac 20 percent, a aj to v pripade ak uz boli naplnene glykogenove zasoby (systematicke prezieranie sa)
    tuk sa meni na tuk ovela efektivnejsie :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: odporuje - už jen proto, že pokud člověk nemá poruchu příjmu potravy, tak se sladkým nechová jako při závislosti.

    Smiř se s tím, že v odborném diskurzu ti nestačí výroková logika a že tam prostě cukr není návyková látka.

    Ale klidně to zkus ještě s nějakým saltem.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: a protoze si ten tebou odkazovany clanek se mnou nijak neodporuje, jelikoz tvrdim uz od samyho zacatku tyhle debaty, ze fruktoza je navykova latka, podobne jako ethanol, tak bude pitomec asi nekdo jinej... vazne, co mas se mnou za problem? tak ti vadi kdyz s tebou nekdo nesouhlasi? to ze mas na vsechno odpoved jeste neznamena, ze mas ve vsem pravdu...

    SKORZENY: "The food industry is fond of referring to a 1999 study showing that liver fat generation from oral fructose occurs at a very low rate (less than 5%). And that's true, if you're thin, insulin sensitive, fasting (and therefore glycogen-depleted), and given just fructose alone (which is poorly absorbed). Conversely, if you're obese, insulin resistant, well fed, and getting both fructose and glucose together (like a sizable percentage of the population), then fructose gets converted to fat at a much higher rate, approximating 30%. In other words, the toxicity of fructose depends on context."
    Fructose: the poison index | Robert Lustig | Comment is free | The Guardian
    http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/21/fructose-poison-sugar-industry-pseudoscience
    dame panu Lustigovi moznost se sam obhajit, ne?

    mno, rozumnou diskusi budu rad vest v poste, sledovani tohohle klubu uz mi vic bere nez dava, preju vsem hezkej den, vazne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam