• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ZUZKAOU: Diky, doufam, ze co jsem si mel odnyst je, ze restovani je v cajku. (A smazeni not so much, ale my stejne nic nesmazime). Strasne me bavi, ze na uplne vsechno existuje dva nebo vice protichudnych nazoru, aby to nebylo zbytecne jasny :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YASHAMARU: Pettku bohužel je potřeba velmi intenzvině filtrovat - s vážnou tváří předkládá nepodložené základní fráze na úrovni oněnky dnes a při pokusu o polemiku a nebo snahu o rozšíření toho, co říká se vytočí a urazí.

    Nasycený tuk a arteroskleroza spolu nesouvisí. Ostatně je to jedna ze základních tezí všech stravovacích přístupů, které upřednostňují tuky před sacharidy. A pomalu se to začíná dostávat i do lege artis medicínských postupů. Začali s tím Švédové.
    V odkazu metaanalýza + v google milion článků u paleo, real food, weston priceovců a spol. http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/535.short pro začátek třeba tu http://www.tribune.cz/clanek/32032-nasycene-tuky-a-infarkty-nebezpecny-mytus

    Teoreticky na tepelnou úpravu je lepší nasycený tuk spíše než nenasycený - přepaluje se při vysoké tepltoě a přepálený tuk je opravdu špatně a na tom se shodnou snad všichni. Ovšem to je záležitost smažení - při běžném restování a při používání adekvátně velké nádoby se tuk nepřepálí, pokud na něj nezapomeneš.

    Kokosový tuk je teď výživový svatý grál právě v těch kruzích, kde se autoři namáhali si zjistit, že vážně neexistují relevantní podklady pro hypotézu nasycený tuk = infarkt. Na druhou stranu ten hype kolem ně je takový, že je více než pravděpodné že se velmi brzo zjistí, že to je zase poněkud jinak.

    Hlavní nevýhody nebio kokosového oleje jsou ekologické dopady a i u bio je to dovážené přes půl zeměkoule.

    SNOWWHITE: doporučovat řepokový olej oproti kokosáku prajedlíkům je jako nabízet makrobiotikovi buřt ;-) http://www.marksdailyapple.com/dear-mark-canola-oil (je fakt, že hlavní námitky co se týče GMO a kys. erukové je v evropské realitě poměrně snadné vyvrátit)

    Plus teda omega 3 v řepce (ve všech rostliných zdrojích) je ALA, která se do potřebných EPA/DHA tranformuje dost složitě.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Hm, řešíte někdo u palea redukci váhy? Já jak jsem to teď sledovala, tak nejdřív se tvářila, že půjde zlehka dolů, ale pak si to rozmyslela a je zase tam, kde byla. Pěkně mě to štve, ale nemám pocit, že se mi to v tomhle módu podaří vyvážit na dostatečně málo kalorií a přitom, abych neměla hlad... Ach jo, a to to vypadalo tak nadějně :o(
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Osobně bych doporučila kokosák mazat spíš z vnějšku;) a smažit na řepkovým, slunečnicovým a sádle a do studené kuchyně používat kvalitní nenasycené rostlinné oleje.
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Vedle v auditku mají pravdu. Když opomineme fakt, proč zbytečně převážet olej přes půlku světa, když my tu máme geniální pohodovou prima řepku (moc pěkný poměr mezi omega 2 a omega 6 nenasycenými kyselinami) nebo to zmiňovaný sádlo (poměr slabší, ale pořád aspoň nějaký!), tak kokosový olej je jako jeden z mála z rostlinných olejů (spolu s palmovým), u kterého převládají nasycené mastné kyseliny. Je sice termostabilní a není náchylný k oxidaci a dobře se na něm smaží, ale z nutričního hlediska ho konzumovat denně a ještě na něm všechno smažit, imho není moudrá volba. Celkově by se tyhle potraviny měly střídat a doplňovat a ne jen zuby nehty lpět na jednom produktu.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Je velkej problem restovat maso, zeleninu na kokosovem oleji? Uz to tak delame docela dlouho a celou dobu jsem si myslel, ze to je dobre a lepsi pro shazovani nez normalni. A tedka ctu v sousedni diskuzi (vyzivova poradna):

    Kokosový tuk bych moc nedoporučovala, jelikož má mnohonásobně vyšší obsah nasycených mastných kyselin než například obyčejné sádlo. Takže pokud si někdo hlídá zdraví, příjde mi škoda smažit na něčem takovém.
    Pro příklad:
    vepřové sádlo má poměr nasycených, mononenasycených a polynenasycených kyselin 4,3:4,8:1
    kokosový tuk má poměr NMK/MNMK/PNMK 61:4,7:1
    Zajímavosti je, že kokosový a palmojádrový tuk jsou mj.používány v laboratorních podmínkách pro umělé vyvolání aterosklerózy u zvířat. To myslím hovoří za vše.

    (Nevim jak to lip nalinovat). Coz je uplnej opak, nez co jsem si doted myslel. Fakt uz tak rok restujeme kureci maso na kokosovym oleji, protoze jsem mel pocit (z toho co jsem vygooglil), ze snad nic lepsiho neni a pani tvrdi uplny opak.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MR_DAN: nevies odkial ma Lustig tu cifru 30%?
    ja som videl najviac 20 percent, a aj to v pripade ak uz boli naplnene glykogenove zasoby (systematicke prezieranie sa)
    tuk sa meni na tuk ovela efektivnejsie :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: odporuje - už jen proto, že pokud člověk nemá poruchu příjmu potravy, tak se sladkým nechová jako při závislosti.

    Smiř se s tím, že v odborném diskurzu ti nestačí výroková logika a že tam prostě cukr není návyková látka.

    Ale klidně to zkus ještě s nějakým saltem.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: a protoze si ten tebou odkazovany clanek se mnou nijak neodporuje, jelikoz tvrdim uz od samyho zacatku tyhle debaty, ze fruktoza je navykova latka, podobne jako ethanol, tak bude pitomec asi nekdo jinej... vazne, co mas se mnou za problem? tak ti vadi kdyz s tebou nekdo nesouhlasi? to ze mas na vsechno odpoved jeste neznamena, ze mas ve vsem pravdu...

    SKORZENY: "The food industry is fond of referring to a 1999 study showing that liver fat generation from oral fructose occurs at a very low rate (less than 5%). And that's true, if you're thin, insulin sensitive, fasting (and therefore glycogen-depleted), and given just fructose alone (which is poorly absorbed). Conversely, if you're obese, insulin resistant, well fed, and getting both fructose and glucose together (like a sizable percentage of the population), then fructose gets converted to fat at a much higher rate, approximating 30%. In other words, the toxicity of fructose depends on context."
    Fructose: the poison index | Robert Lustig | Comment is free | The Guardian
    http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/21/fructose-poison-sugar-industry-pseudoscience
    dame panu Lustigovi moznost se sam obhajit, ne?

    mno, rozumnou diskusi budu rad vest v poste, sledovani tohohle klubu uz mi vic bere nez dava, preju vsem hezkej den, vazne
    NYX
    NYX --- ---
    SKORZENY: no ale kdyz SAD ma k tem overfeeding studiim tak blizko :-)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    SKORZENY: sorry tento post neni ceni, v druhom riadku chyba "tvrdi, ze fruktoza sa... uklada ako tuk"
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MR_DAN: Dik za link
    autor sa spolieha napriklad tiez spolieha na tvrdenie, ze fruktoza sa uklada ako tuk
    o tom ze to je ireleventne som pisal nizsie

    a este spekuluje, ze v minulosti ludia jedli malo fruktozy
    co je imho cista spekulacia, akekolvek data z dob starsich ako 18-19 storocie su velmi nespolahlive

    v prirode je dost ovocia plneho fruktozy:
    http://rawfoodsos.com/2011/05/31/wild-and-ancient-fruit/
    (neber to prosim ako moj argument ze praveki ludia konzumovali viac fruktozy - to skutocne neviem)

    potom linkuje studie kde mala fruktoza negativny vplyv na niektore zdravotne markery
    tam by sa bolo dobre pozriet ci islo o realisticke mnozstva a ci neslo o overeating studie
    no a existuju studie ktore dokazuju prave opacny, pozitivny vplyv fruktozy (som si o tom takmer isty, ale nechce sa mi hladat:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: milej zlatej - podklady pro moje tvrzení jsou shrnuté v tom článku o závislostním chování, co jsem sem postovala v začátku debaty. Přemýšlela jsem, že se na něj znova odkážu, ale nakonec mi přišlo blbé dělat z tebe pitomce, který se nenamáhá projít si argumenty a jen si mele svou.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ZUZKAOU: a ty vsechno_vim_vsechno_znam_a_nemusim_ti_nic_dokazovat_staci_kdyz_te_budu_urazet si precti, o jaky latce se tady celou dobu hadame...

    no, ocividne tohle auditko chcete nazorove singularni, diskuse se zvrhava v zesmesnovani a objektivita, nebo jenom posouzeni problemu z vice stran jsou tu sprosty slova
    budte zdravi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MR_DAN: závislost v medicínském slova smyslu je na látkách. Ostatní je závislotní chování. Tak jsou ty termíny momentálně definované a pokud se chceš pohybovat v odborném rámci, tak se s tím smiř. A nebo se pohybuj v populárním/šarlatánbském diskurzu a buď závislej na cukru.

    Opět zkoušíš mentální gymnastiku, aby ses utvrdil v tom, že tvůj názor je ten správný.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SKORZENY: ja mam ale vyzkumy i z doby pred Lustigem, staci rict: http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/895.full#aff-1
    a narozdil od ty tvoji srajdy cos poslal nemaj za cil jen zdiskreditovat jednoho konkretniho cloveka... jakmile vydam nejaky clanek, co se bude chtit tvarit seriozne, ale bude obsahovat fraze typu "Boooo, Doc", tak vyvolam ironicke usmevy ve tvarich i tech poslednich, co serioznosti meho vytvoru chteli verit...

    ocividne sedis v nejakem vyboru co urcuje vyznam pojmu zavislost a porucha prijmu potravy, takze nema smysl se s tebou dohadovat, diky bohu ze tu mame v auditku tolik lidi chytrejsich nez jsou vedci
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    MR_DAN: poslal si mi argumenty od Lustiga, tentoraz opat Lustig - tu si opat dovolim tvrdit, ze mnoho jeho zaverov je chybnych

    napriklad tvrdi, ze fruktoza sa
    skutocne cast fruktozy takto skonci, ale
    a) je to len mala cast (menej nez 10 percent alebo este menej)
    b) v porovnani s ukladanim tukov je tento proces metabolicky narocnejsi
    c) v isokalorickych experimentoch nesposobil HFCS vacsiu zmenu vahy (na rozdiel od experimentu na potkanoch ktory linkujes)
    d) skutocne problemy posobi fruktoza jedine ak je podavana v obrovskych nerealistickych mnozstvach v ramci overfeedingu

    co sa tyka prirovnaniu ku kokainu, tak bezpochyby moze porucha prijmu potravy vyvolavat podobne spravanie ako zavislost na kokaine, akurat riesenim je, ako som spomenul, vytvorenie si spravneho vztahu k jedlu a nie vyhybanie sa

    MMETLA: "alkohol neni droga, nelatkove zavislosti neexistuji" nie, nic take som nepovedal ani si to nemyslim
    KABIS
    KABIS --- ---
    FRONEMA: mam to dost podobne, znam vegany napreshubu (a je jich plny internet), ale znam par co jsou ok, nikomu nic necpou, maj svuj nazor a budou se o nem s tebou normalne bavit, berou to ciste jako volbu kdyz tu moznost volby maji.. A az tihle mi upravili pohled na vegetarianstvi jako takove, dokonce do te miry ze maso sama dost omezuju, coz jsem driv u sebe povazovala za nemozne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: ne všechny ty náhražky všeho možného a dovoz surovin přes půl planety.

    PHUSHI: jestli z toho co píšu máš pocit, že vegany považuju za kretény proto že jsou vegani a an bloc, tak je základní chyba na tvém příjmu.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    PHUSHI: mno dost zalezi o jake moralce se pak bavime, ale jinak souhlas, negativni zkusenosti neznamenaji vzdy, ze nekdo zastava odsouzenihodne myslenky ... a pod carou, ostatne za kreteny bych povazoval jen ty, kteri jsou tak opravdu nemocni ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam