• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: z hlediska selskeho rozumu, bych si proste ja jako tehotny obcas ten lepek dal v malem mnozstvi, bral bych to jako - ne konzumaci jedu - ale v duchu otuzovani, prece jen ta uvaha, ze dite bude vic trpet, protoze nikdy s danou latkou neprislo do styku a tedy nemohlo mit dostatecny obranny mechanismus mi prijde logicka. ALE (toto je jen muj nazor, nicim nepodlozeny) z vedeckeho hlediska nevim jestli to tak doopravdy je, muze byt 'od prirody' ci po otci dostatecne odolne i bez toho a naopak telesnymi projevy tveho tela se muze vse zhorsit. Nedavno jsem cetl nejaky popularni clanek, kde tohle resili, ze proste je lepsi si obcas ty vyrazene potraviny dat v malem mnozstvi, aby se tvorily obranne latky aktivne v tele. Pokud vsak mas ty obranne projevy velmi silne, pak bych to vyloucil uplne... a tedy mam vlastne uplne stejne dilema jako ty :/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mám takový čistě hypotetický dotaz, na který nikdo nebude znát odpověď, ale od těch, kdož čtete hodně podrobně ty články a studie, bych si ráda vyslechla názor.

    snažím se o jakés takés vyřazení lepku ze stravy. jak může potenciálně ovlivnit lepkovou intoleranci, když já jakožto osoba citlivá na lepek budu v (případném) těhotenství 1) úplně vynechávat lepek, 2) jíst mouku a mít ekzémy, alergie a astmatické projevy.

    přemýšlela jsem, jestli moje vynechávání lepku nemůže potenciálně naopak podpořit v potomkovi citlivost na něj. jakože jak máme děti ve sterilním prostředí, jsou citlivější na nemoci, jak jsou mimo přírodu, jsou více alergické na pyly a tak. ale předpokládám, že na to žádné průzkumy nejsou. tak aspoň názory.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: no jeste ze mi dochazi, ale jinak jsem kupoval v lednu (coz dochazely zasoby a bylo po vanocich a byla o cca 40 kc drazsi) .. ale jinak jsou to kvalitni mandle, nechal jsem si od nich pred dvema lety posilat dokud je maji a dokonce jsem dostal i certifikat z fabriky v italii, ze to je mistni produkt a pripadne mimo sezonu to vozi nekde z predniho vychodu

    ZUZKAOU: no to by pak sedelo, ale pak to je tak trochu divne, protoze uvadi slozeni nerafinovaneho, tak samo jako benefity a davkovani a pote uvedou, ze jediny postup je rafinovani. Co se vsak tyce te meta-analyzy, pak by to fakt sedelo, protoze jsem nikde nevidel popsane lisovani za nizkych teplot v par vybranych clancich co jsem cetl
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Pokud by někdo toužil po mandlové mouce, tak za nejlepší cenu (260 Kč / kg) mají tady:
    http://www.monacoint.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: ale tak examine.com je "metaanalytický" web. Vycházejí z publikovaných impaktovaných studií. Není-li napsáno nic o olejích listovaných z čerstvého kokosu, tak nemaj kde brát.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: no zacatek vypada hezky, jen teda ten nedostatek vhodnych studii je az desivy :D nehlede na to, ze stejne na nich stoji urcite zavery. A treba prestal jsem se o ten clanek zajimat, kdyz tam popisuji jediny postup pri vyrobe a to RBD ... to uz pak moc hodnotu nema.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A vida - examine.com zrovna vydal článek o kokosovém oleji

    Coconut Oil - Scientific Review on Usage, Dosage, Side Effects | Examine.com
    http://examine.com/supplements/Coconut+Oil/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: a přitom to je vedlejší produkt při výrobě oleje - jde o usušené a pomleté výlisky...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tak děkuji, tímto pádem kokosovou mouku nechci, nejsem hraběnka, jen kancelářská krysa, co potřebuje kupovat i jiný věci :D fuj, aspoň že tu mandlovku jsem koupila přes kámošku za super cenu a mám zásoby, tohle je šílenost.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: u kokosoveho oleje mi tam nejak divne nevychazeji ty pomery litr / vaha .. ale sakra, ty ceny se mi zdaji o hodne lepsi nez kdyz jsem to minule kontroloval .. koukam, ze wolfberry budu brat jako sveho hlavniho dodavatele ted :D .. i kdyz no .. kdyz se tak zamyslim co jsem si objednal a na co jsem dneska narazil :D ... ale vyhledove jo! .. btw dik za tip, ta mouka je lepsi nez tech 170 co davam za pul kila od tropicai
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AOTEAROA: Kupujeme tady http://www.wolfberry.eu/produkt/kokosova-mouka-bio-400-g/149/ - mletý kokos je jednak hrubší a myslím, že je tučnější.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mletý kokos a kokosová mouka je asi rozdíl, co? kde koupím mouku a za kolik?
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    YASHAMARU: restovani je v cajku, stridat oleje/tuky je nutnost. Na smazeni spis to sadlo ci dalsi ne az tak idelani vhodne avsak tepelne stabilni oleje.
    MR_DAN: mno dane, tvoje agrese a neurvalost asi nebude chybet - nemelo to nic spolecneho s argumentaci, avsak obcasne prispevky do diskuse asi urcite chybet budou.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ANNIKA: mam se snídaněmi stejný problem. 6x tydne vstávám nejpozději v 6 a krom času na to proste nemam žaludek. Snídám banán s ořechy bud s jogurtem nebo zakapnuty medem a citronem. Stačí mi to nejpozději do 11, kdy si dávám bud v praci polévku nebo kdyz jdu ze cvičeni tak "2.snidani" - vajíčka, v tuhle dobu uz v pohode, miluju je, se slaninou i samotný, ale ráno to proste nejde. Ja jsem po 3 týdnech ztratila na objemu (hlavně vodu), ale začala jsem zároveň i cvičit (před tím jsem sem tam behala, teď funkcni trenink 2-3x tydne). V červnu jdu na komplet měření, tak jsem zvědavá, co a jakým směrem se hne. Přítel začal uz před pul rokem výrazně vic cvičit a se mnou jist primal a zhubnul brutálně, je to u těch chlapů k vzteku :)

    Ja si teda neumím představit ani ten vývar nebo salat...jako třeba 2 hodiny po vstávání uz klidně jo, to uz jsem měla i bucek :) ale na to většinou nemam cas, mam hodinu a pul po probuzení uz zaprah někdy i na 7-8 hodin v kuse. Takze s tím taky bojuju, najít rovnováhu mezi sytosti a žaludkem. Jednou uz jsem se i "hecla" a dala si hned ráno v 6 michana vajíčka a po dvou soustech, co se mi to vracelo, jsem to vzdala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: aha - tak to si tě nějak s někým pletu - to se omlouvám.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ZUZKAOU: Já ale nikdy žádnou dietu nedržela :o) Až někdy před rokem jsem začala váhu řešit, a to s výživovou poradkyní s rozumným jídleníčkem. Nikdy žádná hladovka, jednostranné jídlo, radikální vyloučení něčeho, nic. A můj problém je spíš směrem k moc než málo jídla :o)

    Mám ovšem problémy se štítnou žlázou, takže mám poněkud zhoršené podmínky, ale nemělo by to být zase tak hrozný, že by byla situace bezvýchodná...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ANNIKA: Co zkusit na snídani vývar či polévku? Doma to úspěšně střídáme:

    • míchaná vejce, slanina, avokádo, zelenina, příp. frittata, vajíčkové muffiny
    • zeleninový salát s drůbežím masem / tuňákem / uzeným lososem
    • vývar / polévka (zrovna včera jsem dojížděl thajskou Tom Kha Gai)
    • muffiny / brownies z ořechové mouky (2 muffiny + čaj = nevzpomenu si na jídlo do pozdního odpoledne)


    Jak píše Zuzka, mysli taky na ostatní aspekty životního stylu - pohyb, spánek. Chápu, že maso třikrát denně nemůžeš ani vidět a já to mám osobně dost podobně, ale našel jsem si způsob, který mi vyhovuje. Na tvém místě bych zkusil malinko ubrat bílkoviny a přidat tuky.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: celkem bych si i tipla, že díky chronickým dietám máš zpomalený metabolismus. Jediný způsob, jak ho zase rozhýbat je pořádně jíst (jako že fakt - jen omezit příjem je špatný nápad), kompenzovat chronické stresy (dostatek spánku, odpočinek, co je odpočinek a případně relaxační tenononc) a dostatečně se hýbat.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ANNIKA: Ja je nezatracuju, jen rikam, ze casto se stava, ze to lidi s ovocem a oriskama prehani. Pokud nekdo jede paleo kvuli hubnuti, tydle dve oblasti jsou, kde bych si daval pozor a kde se casto lidi nechavaji unest a nebo si neuvedomuji a neuvedomuji si kolik toho basti.

    Co se tyce mastne snidane, tak to musi poradit ostatni, protoze ja nesnidam :) Je potreba najit neco co ti bude vyhovovat, to mas pravdu, jinak se ti to bude tezko dodrzovat.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    YASHAMARU: To je pravda, ale mě se to nějak upravilo tak, že mi představa mastné snídaně fakt nedělá dobře. A maso a zelenina super, ale jíst se to 3x denně taky nedá, nebo mi to aspoň moc nevyhovuje. Takže ani ty oříšky a ovoce bych nezatracovala...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam