ZUZKAOU: takže zkrátka až budu těhotná, budu se snažit si to načíst. do stravy bych to potomkovi asi zaváděla omezeně, ale trochu ano - jak se říká nevyřazovat úplně pečivo, dávat si třeba nějaký "rustikální chléb" občas k snídani nebo svačina na výlet se šunkou a sýrem, ale necpat do dítěte pečivo horem dolem.
můj mozkový pochod byl totiž takový: až budu těhotná, budu si o to víc dávat bacha na to, abych jedla výživově hodnotné potraviny, abych byla v tu dobu co nejzdravější a mohla hodně toho zdraví předat plodu (nejsem vůbec takový ten typ jako moje kámoška co jak zjistila že je těhotná honem začla popíjet "čaj pro těhotné ženy" a už se nedotkla ani kapky alkoholu a tak, a původně jsem k těmhle myšlenkám přišla uvažováním o tom, jak moc se mi zhorší kvalita vlasů v těhotenství a jestli mi budou padat, jak se prý hodně stává).
mno a pak jsem to otočila a řekla si jestli naopak tím vyhýbáním se škodlivim nemůžu něco pokazit, protože přecejen nechci nic hrotit, například si klidně dám občas sklenku vína a takhle, prostě žádná magorka. proto mě napadlo, že třeba to vyhýbání se něčemu by naopak mohlo vést k tomu, že si na to plod nezvykne - jenže absolutně nemám šajna o tom, co na plod vliv má a co ne, o těhotenství se vůbec nezajímám, dokud se o něj nezačnu snažit.
jinak jsem si tak nějak jistá, že skrytý celiak fakt nejsem, prostě jsem na to citlivější a mám ekzémy a astma. nicméně, a to souvisí s
MMETLA, mám dojem že od doby co jsem to hodně omezila se ta citlivost prostě zvýšila. strašně těžko se to posuzuje, protože jsem dřív mívala atopickej ekzém na rukou téměř neustále (tenká kůže praskající do krve, mikropupínky, neustálé svědění, strašně suché ruce, oteklé prsty a zbytnělá pokožka) a taky jsem si to neustále mazala kortikoidama, takže v 85 % času jsem měla ekzém a těch 15 % času bylo krátké období po ošetření kortikoidama. taky mám proto tu kůžu děsně zničenou a zdravý lidi nechápou proč mi tak vadí si jen namočit ruce, něco malého opláchnout, ušpinit se.
teď bez lepku se ten poměr otočil a zhorší se to jen když se narvu koláčem z mouky a cukru nebo myju nádobí holýma rukama s jarem.
strašně bych si přála, aby můj potomek nebyl atopik, ale přijde mi že to je naprosto neovlivnitelný, my máme například v rodině linii alergiků a linii Crohnařů (no linii ne, ale Crohna měly 3 generace a alergie dvě generace plus já mimo ně). a spoustě zdravých lidí se rodí atopici (třeba jedno ze třech dětí).