• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: no ale to není tak, že lepek je ve své podstatě nebezpečný a kdo ho jí, tak dříve či později začne být senzitivní.

    Ty "tvrdé" problémy buď máš (byť je můžeš mít v bezpříznakové formě) a nebo nemáš. A pak tedy jsou různá civilizační rozhašení trávení jako takového, při kterém se může objevit potravinová nesnášenlivost. Ale tam je na vinně mnoho jiných věcí - ne to že si jako dítě jedla lepek a nic ti nedělal.

    Jestli jsi a nebo nejsi celiak vyloučí pouze doktor z biopsie po té, co se objeví podezřelé věci v krvi. Na testování ovšem nesmíš jít v době, kdy držíš dietu, ale je potřeba pár týdnů se krmit moukou...

    Vlastní odhad v tomhle je dosti nerelevantní. Pokud máš symptomy jako je ekzém a spol a vyloučení lepku ti pomáhá, tak je vcelku velká šance, že celiak jsi. A tedy že bude i tvoje dítě a že se tedy lepku musíte vyhýbat a zatímco alergikům občasné hřešení projde, tak celiakům dělá dost trable.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ZUZKAOU: takže zkrátka až budu těhotná, budu se snažit si to načíst. do stravy bych to potomkovi asi zaváděla omezeně, ale trochu ano - jak se říká nevyřazovat úplně pečivo, dávat si třeba nějaký "rustikální chléb" občas k snídani nebo svačina na výlet se šunkou a sýrem, ale necpat do dítěte pečivo horem dolem.
    můj mozkový pochod byl totiž takový: až budu těhotná, budu si o to víc dávat bacha na to, abych jedla výživově hodnotné potraviny, abych byla v tu dobu co nejzdravější a mohla hodně toho zdraví předat plodu (nejsem vůbec takový ten typ jako moje kámoška co jak zjistila že je těhotná honem začla popíjet "čaj pro těhotné ženy" a už se nedotkla ani kapky alkoholu a tak, a původně jsem k těmhle myšlenkám přišla uvažováním o tom, jak moc se mi zhorší kvalita vlasů v těhotenství a jestli mi budou padat, jak se prý hodně stává).
    mno a pak jsem to otočila a řekla si jestli naopak tím vyhýbáním se škodlivim nemůžu něco pokazit, protože přecejen nechci nic hrotit, například si klidně dám občas sklenku vína a takhle, prostě žádná magorka. proto mě napadlo, že třeba to vyhýbání se něčemu by naopak mohlo vést k tomu, že si na to plod nezvykne - jenže absolutně nemám šajna o tom, co na plod vliv má a co ne, o těhotenství se vůbec nezajímám, dokud se o něj nezačnu snažit.

    jinak jsem si tak nějak jistá, že skrytý celiak fakt nejsem, prostě jsem na to citlivější a mám ekzémy a astma. nicméně, a to souvisí s MMETLA, mám dojem že od doby co jsem to hodně omezila se ta citlivost prostě zvýšila. strašně těžko se to posuzuje, protože jsem dřív mívala atopickej ekzém na rukou téměř neustále (tenká kůže praskající do krve, mikropupínky, neustálé svědění, strašně suché ruce, oteklé prsty a zbytnělá pokožka) a taky jsem si to neustále mazala kortikoidama, takže v 85 % času jsem měla ekzém a těch 15 % času bylo krátké období po ošetření kortikoidama. taky mám proto tu kůžu děsně zničenou a zdravý lidi nechápou proč mi tak vadí si jen namočit ruce, něco malého opláchnout, ušpinit se.
    teď bez lepku se ten poměr otočil a zhorší se to jen když se narvu koláčem z mouky a cukru nebo myju nádobí holýma rukama s jarem.

    strašně bych si přála, aby můj potomek nebyl atopik, ale přijde mi že to je naprosto neovlivnitelný, my máme například v rodině linii alergiků a linii Crohnařů (no linii ne, ale Crohna měly 3 generace a alergie dvě generace plus já mimo ně). a spoustě zdravých lidí se rodí atopici (třeba jedno ze třech dětí).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: Přímo pro vliv lepku na plod v těhotenství podklady asi nebudou. Ale když se pominou neimunitní potravinové intolerance , tak zejména celiakie je geneticky podmíněná.

    Ovšem bezpříznaková celiatička má daleko vyšší pravděpodobnot, že bez diety bude neplodná/potrácet. Protože prostě tělo je nemocné... Takže nejde ani tak o to, jestli tvoje dítě bude mít problém s lepkem, ale jestli se vůbec narodí. Jinak do těla plodu se lepek ze střev matky nemá moc jak dostat. Stejně jako se nemá moc jak dostat do mateřského mléka.


    Pokud ti lepek opravdu nedělá dobře, tak v těhotenství i jindy mu je potřeba se vyhýbat. Naopak pak už u malých dětí je nyní zastávaná teze, že vyhýbání se potenciálním alergenům do co nejvyššího věku dítěte vede k vyšší pravděpodobnosti problémů dítěte a také to možná hraje roli při rozvoji diabetu I. typu.
    Na druhou stranu příliš brzké zavádění umělé výživy s lepkem (před 4 měsícem věku) rozvoj nesnášenlivosti zvyšuje. Ovšem klíčovým faktorem je nejspíše plné kojení alespoň 6 měsíců.

    The influence of gl... [Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program. 2007] - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17664902
    http://www.medscape.com/viewarticle/771287
    http://download.springer.com/...20-9.pdf?auth66=1400402275_4de7551e8162554a6aba906ca848e902&ext=.pdf
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    AOTEAROA: z hlediska selskeho rozumu, bych si proste ja jako tehotny obcas ten lepek dal v malem mnozstvi, bral bych to jako - ne konzumaci jedu - ale v duchu otuzovani, prece jen ta uvaha, ze dite bude vic trpet, protoze nikdy s danou latkou neprislo do styku a tedy nemohlo mit dostatecny obranny mechanismus mi prijde logicka. ALE (toto je jen muj nazor, nicim nepodlozeny) z vedeckeho hlediska nevim jestli to tak doopravdy je, muze byt 'od prirody' ci po otci dostatecne odolne i bez toho a naopak telesnymi projevy tveho tela se muze vse zhorsit. Nedavno jsem cetl nejaky popularni clanek, kde tohle resili, ze proste je lepsi si obcas ty vyrazene potraviny dat v malem mnozstvi, aby se tvorily obranne latky aktivne v tele. Pokud vsak mas ty obranne projevy velmi silne, pak bych to vyloucil uplne... a tedy mam vlastne uplne stejne dilema jako ty :/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mám takový čistě hypotetický dotaz, na který nikdo nebude znát odpověď, ale od těch, kdož čtete hodně podrobně ty články a studie, bych si ráda vyslechla názor.

    snažím se o jakés takés vyřazení lepku ze stravy. jak může potenciálně ovlivnit lepkovou intoleranci, když já jakožto osoba citlivá na lepek budu v (případném) těhotenství 1) úplně vynechávat lepek, 2) jíst mouku a mít ekzémy, alergie a astmatické projevy.

    přemýšlela jsem, jestli moje vynechávání lepku nemůže potenciálně naopak podpořit v potomkovi citlivost na něj. jakože jak máme děti ve sterilním prostředí, jsou citlivější na nemoci, jak jsou mimo přírodu, jsou více alergické na pyly a tak. ale předpokládám, že na to žádné průzkumy nejsou. tak aspoň názory.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: no jeste ze mi dochazi, ale jinak jsem kupoval v lednu (coz dochazely zasoby a bylo po vanocich a byla o cca 40 kc drazsi) .. ale jinak jsou to kvalitni mandle, nechal jsem si od nich pred dvema lety posilat dokud je maji a dokonce jsem dostal i certifikat z fabriky v italii, ze to je mistni produkt a pripadne mimo sezonu to vozi nekde z predniho vychodu

    ZUZKAOU: no to by pak sedelo, ale pak to je tak trochu divne, protoze uvadi slozeni nerafinovaneho, tak samo jako benefity a davkovani a pote uvedou, ze jediny postup je rafinovani. Co se vsak tyce te meta-analyzy, pak by to fakt sedelo, protoze jsem nikde nevidel popsane lisovani za nizkych teplot v par vybranych clancich co jsem cetl
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Pokud by někdo toužil po mandlové mouce, tak za nejlepší cenu (260 Kč / kg) mají tady:
    http://www.monacoint.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: ale tak examine.com je "metaanalytický" web. Vycházejí z publikovaných impaktovaných studií. Není-li napsáno nic o olejích listovaných z čerstvého kokosu, tak nemaj kde brát.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: no zacatek vypada hezky, jen teda ten nedostatek vhodnych studii je az desivy :D nehlede na to, ze stejne na nich stoji urcite zavery. A treba prestal jsem se o ten clanek zajimat, kdyz tam popisuji jediny postup pri vyrobe a to RBD ... to uz pak moc hodnotu nema.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A vida - examine.com zrovna vydal článek o kokosovém oleji

    Coconut Oil - Scientific Review on Usage, Dosage, Side Effects | Examine.com
    http://examine.com/supplements/Coconut+Oil/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: a přitom to je vedlejší produkt při výrobě oleje - jde o usušené a pomleté výlisky...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    tak děkuji, tímto pádem kokosovou mouku nechci, nejsem hraběnka, jen kancelářská krysa, co potřebuje kupovat i jiný věci :D fuj, aspoň že tu mandlovku jsem koupila přes kámošku za super cenu a mám zásoby, tohle je šílenost.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ICEMAN8241: u kokosoveho oleje mi tam nejak divne nevychazeji ty pomery litr / vaha .. ale sakra, ty ceny se mi zdaji o hodne lepsi nez kdyz jsem to minule kontroloval .. koukam, ze wolfberry budu brat jako sveho hlavniho dodavatele ted :D .. i kdyz no .. kdyz se tak zamyslim co jsem si objednal a na co jsem dneska narazil :D ... ale vyhledove jo! .. btw dik za tip, ta mouka je lepsi nez tech 170 co davam za pul kila od tropicai
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AOTEAROA: Kupujeme tady http://www.wolfberry.eu/produkt/kokosova-mouka-bio-400-g/149/ - mletý kokos je jednak hrubší a myslím, že je tučnější.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mletý kokos a kokosová mouka je asi rozdíl, co? kde koupím mouku a za kolik?
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    YASHAMARU: restovani je v cajku, stridat oleje/tuky je nutnost. Na smazeni spis to sadlo ci dalsi ne az tak idelani vhodne avsak tepelne stabilni oleje.
    MR_DAN: mno dane, tvoje agrese a neurvalost asi nebude chybet - nemelo to nic spolecneho s argumentaci, avsak obcasne prispevky do diskuse asi urcite chybet budou.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ANNIKA: mam se snídaněmi stejný problem. 6x tydne vstávám nejpozději v 6 a krom času na to proste nemam žaludek. Snídám banán s ořechy bud s jogurtem nebo zakapnuty medem a citronem. Stačí mi to nejpozději do 11, kdy si dávám bud v praci polévku nebo kdyz jdu ze cvičeni tak "2.snidani" - vajíčka, v tuhle dobu uz v pohode, miluju je, se slaninou i samotný, ale ráno to proste nejde. Ja jsem po 3 týdnech ztratila na objemu (hlavně vodu), ale začala jsem zároveň i cvičit (před tím jsem sem tam behala, teď funkcni trenink 2-3x tydne). V červnu jdu na komplet měření, tak jsem zvědavá, co a jakým směrem se hne. Přítel začal uz před pul rokem výrazně vic cvičit a se mnou jist primal a zhubnul brutálně, je to u těch chlapů k vzteku :)

    Ja si teda neumím představit ani ten vývar nebo salat...jako třeba 2 hodiny po vstávání uz klidně jo, to uz jsem měla i bucek :) ale na to většinou nemam cas, mam hodinu a pul po probuzení uz zaprah někdy i na 7-8 hodin v kuse. Takze s tím taky bojuju, najít rovnováhu mezi sytosti a žaludkem. Jednou uz jsem se i "hecla" a dala si hned ráno v 6 michana vajíčka a po dvou soustech, co se mi to vracelo, jsem to vzdala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: aha - tak to si tě nějak s někým pletu - to se omlouvám.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ZUZKAOU: Já ale nikdy žádnou dietu nedržela :o) Až někdy před rokem jsem začala váhu řešit, a to s výživovou poradkyní s rozumným jídleníčkem. Nikdy žádná hladovka, jednostranné jídlo, radikální vyloučení něčeho, nic. A můj problém je spíš směrem k moc než málo jídla :o)

    Mám ovšem problémy se štítnou žlázou, takže mám poněkud zhoršené podmínky, ale nemělo by to být zase tak hrozný, že by byla situace bezvýchodná...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ANNIKA: Co zkusit na snídani vývar či polévku? Doma to úspěšně střídáme:

    • míchaná vejce, slanina, avokádo, zelenina, příp. frittata, vajíčkové muffiny
    • zeleninový salát s drůbežím masem / tuňákem / uzeným lososem
    • vývar / polévka (zrovna včera jsem dojížděl thajskou Tom Kha Gai)
    • muffiny / brownies z ořechové mouky (2 muffiny + čaj = nevzpomenu si na jídlo do pozdního odpoledne)


    Jak píše Zuzka, mysli taky na ostatní aspekty životního stylu - pohyb, spánek. Chápu, že maso třikrát denně nemůžeš ani vidět a já to mám osobně dost podobně, ale našel jsem si způsob, který mi vyhovuje. Na tvém místě bych zkusil malinko ubrat bílkoviny a přidat tuky.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: celkem bych si i tipla, že díky chronickým dietám máš zpomalený metabolismus. Jediný způsob, jak ho zase rozhýbat je pořádně jíst (jako že fakt - jen omezit příjem je špatný nápad), kompenzovat chronické stresy (dostatek spánku, odpočinek, co je odpočinek a případně relaxační tenononc) a dostatečně se hýbat.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ANNIKA: Ja je nezatracuju, jen rikam, ze casto se stava, ze to lidi s ovocem a oriskama prehani. Pokud nekdo jede paleo kvuli hubnuti, tydle dve oblasti jsou, kde bych si daval pozor a kde se casto lidi nechavaji unest a nebo si neuvedomuji a neuvedomuji si kolik toho basti.

    Co se tyce mastne snidane, tak to musi poradit ostatni, protoze ja nesnidam :) Je potreba najit neco co ti bude vyhovovat, to mas pravdu, jinak se ti to bude tezko dodrzovat.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    YASHAMARU: To je pravda, ale mě se to nějak upravilo tak, že mi představa mastné snídaně fakt nedělá dobře. A maso a zelenina super, ale jíst se to 3x denně taky nedá, nebo mi to aspoň moc nevyhovuje. Takže ani ty oříšky a ovoce bych nezatracovala...
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ANNIKA: Z toho, co jsem od tebe cetl mam dojem, ze jedes paleo verzi hodne po svojem :) Nechces zkusit neco trosku vic mainstream, nez nad tim uplne zlomis hul? Prijde mi divny, ze mas hlad, bral bych to jako napovedu, ze ty jidla nejsou uplne jak by mely byt. Pod paleo snidani si spis predstavim par vajicek, nejakou slaninu a to cely zahazeny nejakou zeleninou. Ja myslim, ze to cloveka zasyti vic nez bazen kakaa na snidani. A jeste mi prislo, ze strasne moc lidi ulitava na oriscich, ovoci a ruznych sladkostech v paleo kabatku a nahrazuji tim, ten zaklad coz by melo byt maso+zelenina. V jednoduchosti je sila.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    ZUZKAOU: Diky, doufam, ze co jsem si mel odnyst je, ze restovani je v cajku. (A smazeni not so much, ale my stejne nic nesmazime). Strasne me bavi, ze na uplne vsechno existuje dva nebo vice protichudnych nazoru, aby to nebylo zbytecne jasny :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YASHAMARU: Pettku bohužel je potřeba velmi intenzvině filtrovat - s vážnou tváří předkládá nepodložené základní fráze na úrovni oněnky dnes a při pokusu o polemiku a nebo snahu o rozšíření toho, co říká se vytočí a urazí.

    Nasycený tuk a arteroskleroza spolu nesouvisí. Ostatně je to jedna ze základních tezí všech stravovacích přístupů, které upřednostňují tuky před sacharidy. A pomalu se to začíná dostávat i do lege artis medicínských postupů. Začali s tím Švédové.
    V odkazu metaanalýza + v google milion článků u paleo, real food, weston priceovců a spol. http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/535.short pro začátek třeba tu http://www.tribune.cz/clanek/32032-nasycene-tuky-a-infarkty-nebezpecny-mytus

    Teoreticky na tepelnou úpravu je lepší nasycený tuk spíše než nenasycený - přepaluje se při vysoké tepltoě a přepálený tuk je opravdu špatně a na tom se shodnou snad všichni. Ovšem to je záležitost smažení - při běžném restování a při používání adekvátně velké nádoby se tuk nepřepálí, pokud na něj nezapomeneš.

    Kokosový tuk je teď výživový svatý grál právě v těch kruzích, kde se autoři namáhali si zjistit, že vážně neexistují relevantní podklady pro hypotézu nasycený tuk = infarkt. Na druhou stranu ten hype kolem ně je takový, že je více než pravděpodné že se velmi brzo zjistí, že to je zase poněkud jinak.

    Hlavní nevýhody nebio kokosového oleje jsou ekologické dopady a i u bio je to dovážené přes půl zeměkoule.

    SNOWWHITE: doporučovat řepokový olej oproti kokosáku prajedlíkům je jako nabízet makrobiotikovi buřt ;-) http://www.marksdailyapple.com/dear-mark-canola-oil (je fakt, že hlavní námitky co se týče GMO a kys. erukové je v evropské realitě poměrně snadné vyvrátit)

    Plus teda omega 3 v řepce (ve všech rostliných zdrojích) je ALA, která se do potřebných EPA/DHA tranformuje dost složitě.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Hm, řešíte někdo u palea redukci váhy? Já jak jsem to teď sledovala, tak nejdřív se tvářila, že půjde zlehka dolů, ale pak si to rozmyslela a je zase tam, kde byla. Pěkně mě to štve, ale nemám pocit, že se mi to v tomhle módu podaří vyvážit na dostatečně málo kalorií a přitom, abych neměla hlad... Ach jo, a to to vypadalo tak nadějně :o(
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Osobně bych doporučila kokosák mazat spíš z vnějšku;) a smažit na řepkovým, slunečnicovým a sádle a do studené kuchyně používat kvalitní nenasycené rostlinné oleje.
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Vedle v auditku mají pravdu. Když opomineme fakt, proč zbytečně převážet olej přes půlku světa, když my tu máme geniální pohodovou prima řepku (moc pěkný poměr mezi omega 2 a omega 6 nenasycenými kyselinami) nebo to zmiňovaný sádlo (poměr slabší, ale pořád aspoň nějaký!), tak kokosový olej je jako jeden z mála z rostlinných olejů (spolu s palmovým), u kterého převládají nasycené mastné kyseliny. Je sice termostabilní a není náchylný k oxidaci a dobře se na něm smaží, ale z nutričního hlediska ho konzumovat denně a ještě na něm všechno smažit, imho není moudrá volba. Celkově by se tyhle potraviny měly střídat a doplňovat a ne jen zuby nehty lpět na jednom produktu.
    YASHAMARU
    YASHAMARU --- ---
    Je velkej problem restovat maso, zeleninu na kokosovem oleji? Uz to tak delame docela dlouho a celou dobu jsem si myslel, ze to je dobre a lepsi pro shazovani nez normalni. A tedka ctu v sousedni diskuzi (vyzivova poradna):

    Kokosový tuk bych moc nedoporučovala, jelikož má mnohonásobně vyšší obsah nasycených mastných kyselin než například obyčejné sádlo. Takže pokud si někdo hlídá zdraví, příjde mi škoda smažit na něčem takovém.
    Pro příklad:
    vepřové sádlo má poměr nasycených, mononenasycených a polynenasycených kyselin 4,3:4,8:1
    kokosový tuk má poměr NMK/MNMK/PNMK 61:4,7:1
    Zajímavosti je, že kokosový a palmojádrový tuk jsou mj.používány v laboratorních podmínkách pro umělé vyvolání aterosklerózy u zvířat. To myslím hovoří za vše.

    (Nevim jak to lip nalinovat). Coz je uplnej opak, nez co jsem si doted myslel. Fakt uz tak rok restujeme kureci maso na kokosovym oleji, protoze jsem mel pocit (z toho co jsem vygooglil), ze snad nic lepsiho neni a pani tvrdi uplny opak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam