• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Přehlédl jsem to, jsem poněkud unaven :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICEMAN8241: dyť to tam píšu :-)

https://cronometer.com/ - hodnoty

http://nakup.itesco.cz/ - orietnační cena ;-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Díky! Tušila jsem, že to bude mít nějaký český název.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Mne se vcera ponekud protahlo rande, takze jsme nakonec zapluli asi v 1 do nejakyho fastfoodu... Uz jsem to nejedla asi sto let :-D a zase to sto let jist nebudu... Jeste ted je mi zle :-D
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ZUZKAOU: Zuzko, podělíš se o odkaz? Zkusím to spočítat dle starého a nového jídelníčku. Jedl jsem jako prase, takže bude dražší spíš ta nepaleo cesta.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: jsou to nudle ze škrobové moučky- ekvivalent rýžových nudlí.
    Zmijovec – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Zmijovec

MMETLA
    MMETLA --- ---
    ALONSY: tohodle mam jedno baleni doma a jeste jsem se k tomu neodhodlal. teda je to konkurencni znacky (a vyrazne drazsi), ale jako urcite komu chybi nudle, proc ne .. i kdyz ja preferuju proste taky cuketu/lilek/mrkev/ředkev...
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY: spagety vyrabime krouhatkem z cukety a je to super!
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MAR_TINA: vlastně ani nevím, mám chuť reagovat na vše, ale mám pocit, že tu je určitá zeď na kterou narážíme. Nechci vyznět sprostě ani uraženě.

Paleo není ideální a není pro všechny. Norma je to co určuje většina, ne umírnění jedinci - ostatně asi obezita není problém, že ? Kalorie jsou jediné o co jde. Pečivo je spása.

Nějak jsem měl chuť napsat vlastní zkušenost, podloženou něčím co je alespoň blíž k faktům než pocity. Nějak se to zbytečně zahnulo úplně někam jinam a řešíme tady nějakou nesmyslnou žabomyší válku. Mírně mě to rozladilo a začínám chápat ten pocit, co měl Dan, když odsud utekl, když šel výrazně a agresivně proti proudu :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Akorát mám smůlu v tom, že jsem asi 3 měsíce zpátky začala kouřit a nechce se mi přestávat (kouřím teda jen v práci) a 3 dny zpátky jsem se po celém životě konečně naučila díky finanční nouzi a pravděpodobně lehkému alkoholismu pít pivo... Takovou radost jsem měla... :) ale alkoholu se nevzdám, to ani náhodou :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak dneska (nebo technicky včera) jsem se do toho zase pustila, ale neplánuji žádné šílenosti a navíc mám silně omezené finance i čas.
    Každopádně právě jsem snědla snídani za 60 korun - 20 deka šunky + rajčata a mám hlad :) Holt v šunce bylo málo tuku a avokádo neměli :)
    Moje paleo je teď stejně především nepít colu a vyhýbat se největším hrůzám.

Přiměla mě k tomu úterní cesta tramvají plná drsně odstrašujících případů - no a moje velikost už je taky taková... přehnaná :)

Každopádně jsem narazila na toto: http://www.vianaturallis.cz/perfect-pasta/ a chtěla jsem se zeptat, co si o tom myslíte. Ne že by mě to lákalo, já extra nevyhledávám ani klasické těstoviny, ale přijde mi to jako zajímavá kytka/věc.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MMETLA: teď nechápu, co myslíš tím zbytkem, na který nechceš reagovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEMONOFANARCHY: :)
    Občas někdo potřebuje začít a získat představu o velikosti vhodné porce. Stačí měsíc, pak to dostaneš do oka. Začátek byl večeře - 16-20g bílkovin, co budu jíst? Teď nepřemýslím a vím, že je to fileta (tedy půlka) z jednoho spíš menšího pstruha. Atd.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TUILE: TEKKIT: normální nejsou, ale většinou mají kolem 60-80. Na první pohled nevypadají nezdravě, ale to neznamená že nebudou či tam není nějaká porucha už teď.

MAR_TINA: Já tvůj postoj z druhé strany barikády chápu, to podsouvání něčeho co netvrdím a s čím nesouhlasím moc nechápu, ale stalo se. Paleo je dražší, o tom žádná a ten zbytek no na ten v rámci slušnosti nebudu reagovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MMETLA: já mám běžné nepaleo jídlo zvážené, takže vím, kolik sním.
    A pokud bych "normálně" jedla stejně jako paleo plus brambory navrch, budu a) se přecpávat v normálu b) podvyživovat v paleu.

A paleo nepovažuju za JEDINÉ správné a zdravé. Je mnohem víc možností, jak jíst zdravě, každému vyhovuje něco jiného. Ale tvrdit, že na celozrnný dalamánek umřu je dost mimo.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    MMETLA: problém je v tom že tvoje kolegyně jsou....ehm...
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MAR_TINA: tohle mi přijde dost jako pocitologie, víc toho sním protože ... já teda pokud bych bral jednoho pstruha na večeři s bramborem, měl bych jednoho pstruha na večeři v paleo, brambory bych teda na váhu bral stejně jako té brokolice - vizuálně jinačí hromada.

Souhlasím, že to vyjde finančně výhodněji pro brambory (seč teď jsou whole30, ale neřeším - stejně by tam chyběla zelenina) .. o tom nediskutuju, ale o tom zasycení z obilovin/brambor/luštěnin .. to je to co mi vadí, že když budu mít tři jídla za den s dobrými tuky, nemusí to vždy vyjít EXTRÉMNĚ dráž než běžná strava většinové populace. A nemluvě o tom co to dělá s tělem. Howgh.
    TUILE
    TUILE --- ---
    MMETLA: tvoje kolegyne musi mit bratru 100 kilo!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MMETLA: jenže ty za normální stravování bereš model "jí jako kokot". Srovnávací hodnotu má rozumný jídelníček, ne tohle.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TUILE: no třeba u mě - představa asi takováto (osledováno od kolegyň v kanclu)

- cereálie s jogurtíčkem na snídani (řekněme 30 kaček),
    - za dvě hodiny vyhořím a jdu si šlehnout tři koblihy (bratru padesátikorunačka),
    - na oběd si dám řízek s bramborem (v závodní jídelně, co tu máme přes cestu asi za 75,-, cestou si i dám denní nálož sportu), no a pak usnu po obědě ... uhlovodany jsou .. uhlovodany,
    - po odpočinku si musím doplnit cukry, takže si dám třeba mléčnou rýži (20 ?) - nebo knäckebrot, dietni sunku a eidam dvacku (cena asi podobna)
    - na večeři si dám kuřecí prso s sáčkem rýže, možná i jednu papriku, abych se rozšoupl (80 ?)
    - u telky se docpu nějakým tím chipsem (20+)
    celkem tedy - 275 korun

no a když si teda já dám na snídani v 7 - 4 míchaná vejce (i kdyby za 40) k tomu trochu kokosáku, 100g slaniny (20) = 65, vydržím asi do jedné..
    oběd kuřecí steak (50), salát z zeleniny (40) a zálivky (5-10)
    a na večeři si dám toho předraženého, ale chutného lososa (100) a stejný salát jako na oběd (50)
    máme to celkem 315, živinami teda si myslím nesrovnatelné, tedy pointou si vyhrála (je to dražší), ale o tu cenu tady nejde jenom, ne ? a to ještě beru ten vrchní jídelníček dost spořádaně a u mých salátu nadhodnocuju
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam