FITH: řepkový mi smrdí, a domů k nám nemůže - i když je tady běžný, ale historicky je to úplně jinak. Kanola vůbec NIKDY a jednoznačně NE, ale tam nejde ani tak o to, jaký je poměr (který je na první pohled docela slušný), ale jak děsivě se to vyrábí a že to je z GMO plodin (u nás až tak ne ve srovnání s USA, kde snad non-GMO canola už není). Jinak ten slunečnicový nekonzumuju ve velkém, furt jedu prakticky ghee / virgin olivový / sádla / kokosový olej.
Teď jsem ale podlehl testování majonézy podle borůvky a prostě je taková lahodnější, možná jen prostě vjem z minulosti. Ale prakticky první půllitr jsem použil na nakládání hermelínů a z druhého půllitru jsem měl asi tak deci z majo, protože zbytek sežrala návštěva. Jo a jinak, plánoval jsem ho míchat asi 2:1 s lněným pro lepší poměr, ale prostě to dělám tak, že když už bych musel mít přemíru omega-6, tak si dodám omega-3 jinak, abych to vybalancoval.
FRONEMA: nj BIO slunečnicový olej dělá mé prdíky heboučké jako obláčky z hedvábí s barvou duhy a vůní levandule. Zvláště pokud ho někdo vylisoval při 90°C, nalil tam víc chemikálií co do objemu než je samotného oleje, hydrogenoval ho a pak ho stočil do lahve. Ze začátku jsem byl zásadně proti slunečnicovému oleji, ale teď s objevem panenského si ho občas připustím (ale taky dělal jsem majo od července poprvé), takže nijak moc často.