• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FRONEMA: Vypadá to dobře! A píšou pro všechny druhy paleo, ale slanina do whole30 nepatří. Nebo jo...? :)

    S tím omezováním se dělá chybu asi dost lidí, hodně tuku a jíst opravdu do syta.
    Já také dost hladovím, ale u mě je to chyba přípravy. Také chci zhubnout, ale vím, že na paleu zhubnu vždy, nehledě na to jako moc jím. A to i pokud jím čokoládu a piju alkohol. (Na druhou stranu, už jsem si to tělo musela těmi experimenty slušně rozházet a jakmile přejdu na normální jídlo, tak mám +5 kilo do dvou týdnů... nepříjemné...)

    Musím na té přípravě lépe zapracovat a balit si tu snídani opravdu večer, dřív než na mě padne "už nic nemůžu" únava (kterou jsem včera měla naprosto celý den. A strašně jsem se těšila celý den na ten jeden blbej banán. Kterej jsem nesehnala.)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Ja ted taky zazivam zajimave casy z hlediska jidla. Dlouhou dobu mne mrzelo, ze na mne nefunguje to vsude vzyvane ze lidi nemaji na paleu hlad, respektive ne po dvou hodinach. Jedla jsem prakticky cisty paleo pomerne dlouho a stejne jsem byla co chvili hladova.

    co ale zjevne u mne byl kamen urazu, ze jsem furt omezovala, kolik toho vlastne snim. Ze jsem furt mela nejakou vizi ze chci zestihlit jeste trochu tuku a jedla jsem tolik kolik jsem se "racionalne" presvedcila ze prece musi byt dost. pred par tydny jsem se na to musela vykaslat, protoze jsem si tim vytvarela uz moc velkej stres. Prestala jsem psat jidlo a zacla jsem to min hrotit. mimo jine jsem zacla jist i mlecny vyrobky, protoze jsem na ne mela desnou chut.

    mno, pribrala jsem zatim tri kila, snazim se ti moc nenervovat, i kdyz bych samozrejme byla radeji aby se to nedelo. Ale, a to je to cim se jdu pochlubit, vcera jsem delala tohle. http://varimepaleo.sk/krkovicka-slaninou-cibulou/ epicky dobre, a dneska jsem jedla zbytek k snidani. Snedla jsem toho samozrejme vic nez bych si dovolila v ty hlidaci dobe, ale ma to dobre vysledky. ted je ctvrt na jednu, a ja jeste nemam hlad, yay. V predchozim modu jsem uz nekdy v 10 silhala po hodinach kdy uz bude cas na obed.

    myslim, ze bych si mela whole30 zopakovat. ne snad kvuli tomu vyberu jidel, ale kvuli tomu osvobozeni hlavy od toho mysleni na mnozstvi jidla a jak to ovlivni moji vahu. a poctive se nevazit, coz jsem pri mem prvnim pokusu nedodrzela...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY: Ehm, hlášení z oběda.
    Olej špatný byl, nebo nebyl, to je celkem fuk, rozhodně to bylo nacpané glutamátem k prasknutí, tak jsem si dala dva kousky a musím čekat na večer. nj, restaurace..
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Čtvrtý den a pořád krize, doufám, že se to brzy zlomí.
    Odpočítávám dny do konce a moc neubývají.
    Takové problémy jsem s tím snad ještě neměla.
    Ale v minulosti jsem nejela whole30, měla jsem mléčné výrobky, takže když byla krize, tak to byl aspoň ten tvaroh nebo smetana, pekla jsem si, čokolády atd. (a také to vždy dopadlo tak, že jsem do sebe lila jen tu smetanu a tvarohy, takže chci resetovat tělo a mozek a zlomit špatné návyky).

    Dneska mám krizi takovou, že jsem si ráno ani oběd nezabalila, tak si dám kuřecí nudličky a budu doufat, že tam nebude moc špatného oleje.

    Doufám, že mi neskončí 30 dnů a nepřežeru se všeho jak dobytek. Možná bych se měla omezovat trošku méně (to ze mě mluví ta krize)... ale chci to alespoň jednou zvládnout co nejpoctivěji, prostě reset.

    To je strašný, být takový věčný začátečník. Musí se to zlomit :)
    A klidně si pak můžu sem tam podvádět, ale ne spadnout do toho nejhoršího. Pořád čtu, jak se dovedli změnit i takoví lidé, co na tom byli po všech stránkách mnohem hůř než já. A já furt nic.
    To je strašné u všeho, jak u jídla, pohybu, jazyků... Když člověk stále dokola začíná, a vždy to z nějakého důvodu přeruší, nebo se mu to prostě nepodaří.. A když už je to tak po desáté, tak už jen čeká ten další neúspěch.
    No, to jsem se zase rozepsala o blbostech... :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SPACEANGEL: tak to pak je ten Sisson docela přijatelný, ale klíčové je

    http://www.amazon.com/The-Paleo-Approach-Reverse-Autoimmune/dp/1936608391
    SPACEANGEL
    SPACEANGEL --- ---
    ZUZKAOU: Odborne. Jako vedecky zalozeny clovek potrebuju podklady a informace, a ne psychologicke zvasty :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SPACEANGEL: a chceš aby to bylo spíš odborné a nebo ... motivační...?
    SPACEANGEL
    SPACEANGEL --- ---
    Ahoj, doporucite nejakou knihu (davam prednost papiru pred cumenim do monitoru) pro zacatek / seznameni? Koupil jsem si Primal Blueprint od Mark Sisson ..
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NAVARA: Skoro kdykoliv, dej vědět, zrovna dochází, ale nějaké to máslo mám stále v zásobě :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ALONSY: přijdu si někdy trochu ghee nafasovat na ochutnání... nejsem úplně tím co jsem vyrobil přesvědčen, že tak to má chutnat a vypadat :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    toto asi nie je uplne paleo, ale zaujima ma ci mate niekto skusenosti s nixtamalizaciu kukurice
    vraj je to tradicny postup v amerike, ktory zvysuje nutricnu hodnotu kukurice

    Hydroxid vápenatý – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Hydroxid_v%C3%A1penat%C3%BD
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FITH: řepkový mi smrdí, a domů k nám nemůže - i když je tady běžný, ale historicky je to úplně jinak. Kanola vůbec NIKDY a jednoznačně NE, ale tam nejde ani tak o to, jaký je poměr (který je na první pohled docela slušný), ale jak děsivě se to vyrábí a že to je z GMO plodin (u nás až tak ne ve srovnání s USA, kde snad non-GMO canola už není). Jinak ten slunečnicový nekonzumuju ve velkém, furt jedu prakticky ghee / virgin olivový / sádla / kokosový olej.
    Teď jsem ale podlehl testování majonézy podle borůvky a prostě je taková lahodnější, možná jen prostě vjem z minulosti. Ale prakticky první půllitr jsem použil na nakládání hermelínů a z druhého půllitru jsem měl asi tak deci z majo, protože zbytek sežrala návštěva. Jo a jinak, plánoval jsem ho míchat asi 2:1 s lněným pro lepší poměr, ale prostě to dělám tak, že když už bych musel mít přemíru omega-6, tak si dodám omega-3 jinak, abych to vybalancoval.


    FRONEMA: nj BIO slunečnicový olej dělá mé prdíky heboučké jako obláčky z hedvábí s barvou duhy a vůní levandule. Zvláště pokud ho někdo vylisoval při 90°C, nalil tam víc chemikálií co do objemu než je samotného oleje, hydrogenoval ho a pak ho stočil do lahve. Ze začátku jsem byl zásadně proti slunečnicovému oleji, ale teď s objevem panenského si ho občas připustím (ale taky dělal jsem majo od července poprvé), takže nijak moc často.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: no řepkový je považovaný za zlo, kvůli kyselině erukové. Jenže jaksi nevím jak v USA, leč v EU se na řepkový olej používají nízko až bezerukové odrůdy. S tím že se dělá i řepkový panenský, ale má trošku řepkovou chuť.

    Zde případně české lisovny olejů (makové, ořechové, lněné a spol hodně rychle žlukají. Jo a chia olej je chuťově děsně hnusnej.)

    http://www.agro-el.cz/eshop/
    http://www.bohemiaolej.cz/cz/oleje/domaci-oleje
    http://www.olejebartos.cz/o-farme
    http://www.olejesolio.cz/
    FITH
    FITH --- ---
    Myslím z plodin u nás pěstovaných...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    rychlym hledanim treba

    nebo velkej seznam je tu http://en.wikipedia.org/wiki/Ratio_of_fatty_acids_in_different_foods
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FRONEMA: ty jo to jsou perly tam
    SLUNEČNICOVÝ OLEJ BIO
    pro zdravý jídelníček celé rodiny, je zdrojem omega-6 a vitaminu E
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: nejdostupnejsi myslis z hlediska ceny? protoze u nas se da koupit bambilion ruznych oleju viz treba http://eshop.nobilis.cz/rostlinne-oleje/?force_sid=8afd70ac69ef99711ca3eb73fb6eb658
    FITH
    FITH --- ---
    FRONEMA: Nejsem si úplně jistá, ale z olejů, které jsou v našich končinách nejdostupnější, má řepkový snad ten poměr nejpříznivější. Na netu jsem k tomuto tématu četla tabulku, kde bylo srovnání jednotlivých tuků, neuložila jsem si to a teď to nemůžu najít :o(
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: repkovy je pokud vim taky zlo. paleo resi oleje hlavne kvuli pomeru omega 3 a omega 6 mastnych kyselin. kde je sestky vyrazne vic nez trojky tak se nedoporucuje
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    FITH: Podobné nutkání jsem měl napoprvé taky, pak jsem z té majonézy udělal tatarku a farmářský dressing (podle Jídla na prvním místě), a tam už to bylo v pohodě. Takže majonézu beru jen jako mezikrok. A díky za dotaz, taky jsem se ho chystal položit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam