• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    SPACEANGEL
    SPACEANGEL --- ---
    ZUZKAOU: Odborne. Jako vedecky zalozeny clovek potrebuju podklady a informace, a ne psychologicke zvasty :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SPACEANGEL: a chceš aby to bylo spíš odborné a nebo ... motivační...?
    SPACEANGEL
    SPACEANGEL --- ---
    Ahoj, doporucite nejakou knihu (davam prednost papiru pred cumenim do monitoru) pro zacatek / seznameni? Koupil jsem si Primal Blueprint od Mark Sisson ..
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NAVARA: Skoro kdykoliv, dej vědět, zrovna dochází, ale nějaké to máslo mám stále v zásobě :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ALONSY: přijdu si někdy trochu ghee nafasovat na ochutnání... nejsem úplně tím co jsem vyrobil přesvědčen, že tak to má chutnat a vypadat :)
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    toto asi nie je uplne paleo, ale zaujima ma ci mate niekto skusenosti s nixtamalizaciu kukurice
    vraj je to tradicny postup v amerike, ktory zvysuje nutricnu hodnotu kukurice

    Hydroxid vápenatý – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Hydroxid_v%C3%A1penat%C3%BD
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FITH: řepkový mi smrdí, a domů k nám nemůže - i když je tady běžný, ale historicky je to úplně jinak. Kanola vůbec NIKDY a jednoznačně NE, ale tam nejde ani tak o to, jaký je poměr (který je na první pohled docela slušný), ale jak děsivě se to vyrábí a že to je z GMO plodin (u nás až tak ne ve srovnání s USA, kde snad non-GMO canola už není). Jinak ten slunečnicový nekonzumuju ve velkém, furt jedu prakticky ghee / virgin olivový / sádla / kokosový olej.
    Teď jsem ale podlehl testování majonézy podle borůvky a prostě je taková lahodnější, možná jen prostě vjem z minulosti. Ale prakticky první půllitr jsem použil na nakládání hermelínů a z druhého půllitru jsem měl asi tak deci z majo, protože zbytek sežrala návštěva. Jo a jinak, plánoval jsem ho míchat asi 2:1 s lněným pro lepší poměr, ale prostě to dělám tak, že když už bych musel mít přemíru omega-6, tak si dodám omega-3 jinak, abych to vybalancoval.


    FRONEMA: nj BIO slunečnicový olej dělá mé prdíky heboučké jako obláčky z hedvábí s barvou duhy a vůní levandule. Zvláště pokud ho někdo vylisoval při 90°C, nalil tam víc chemikálií co do objemu než je samotného oleje, hydrogenoval ho a pak ho stočil do lahve. Ze začátku jsem byl zásadně proti slunečnicovému oleji, ale teď s objevem panenského si ho občas připustím (ale taky dělal jsem majo od července poprvé), takže nijak moc často.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: no řepkový je považovaný za zlo, kvůli kyselině erukové. Jenže jaksi nevím jak v USA, leč v EU se na řepkový olej používají nízko až bezerukové odrůdy. S tím že se dělá i řepkový panenský, ale má trošku řepkovou chuť.

    Zde případně české lisovny olejů (makové, ořechové, lněné a spol hodně rychle žlukají. Jo a chia olej je chuťově děsně hnusnej.)

    http://www.agro-el.cz/eshop/
    http://www.bohemiaolej.cz/cz/oleje/domaci-oleje
    http://www.olejebartos.cz/o-farme
    http://www.olejesolio.cz/
    FITH
    FITH --- ---
    Myslím z plodin u nás pěstovaných...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    rychlym hledanim treba

    nebo velkej seznam je tu http://en.wikipedia.org/wiki/Ratio_of_fatty_acids_in_different_foods
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FRONEMA: ty jo to jsou perly tam
    SLUNEČNICOVÝ OLEJ BIO
    pro zdravý jídelníček celé rodiny, je zdrojem omega-6 a vitaminu E
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: nejdostupnejsi myslis z hlediska ceny? protoze u nas se da koupit bambilion ruznych oleju viz treba http://eshop.nobilis.cz/rostlinne-oleje/?force_sid=8afd70ac69ef99711ca3eb73fb6eb658
    FITH
    FITH --- ---
    FRONEMA: Nejsem si úplně jistá, ale z olejů, které jsou v našich končinách nejdostupnější, má řepkový snad ten poměr nejpříznivější. Na netu jsem k tomuto tématu četla tabulku, kde bylo srovnání jednotlivých tuků, neuložila jsem si to a teď to nemůžu najít :o(
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FITH: repkovy je pokud vim taky zlo. paleo resi oleje hlavne kvuli pomeru omega 3 a omega 6 mastnych kyselin. kde je sestky vyrazne vic nez trojky tak se nedoporucuje
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    FITH: Podobné nutkání jsem měl napoprvé taky, pak jsem z té majonézy udělal tatarku a farmářský dressing (podle Jídla na prvním místě), a tam už to bylo v pohodě. Takže majonézu beru jen jako mezikrok. A díky za dotaz, taky jsem se ho chystal položit :)
    FITH
    FITH --- ---
    NYX: ? nic mi to neříká, prosím o podrobnější informaci...
    MMETLA: No slunečnicový by mi určitě chutnal, ale podle tabulek vím, že pro paleo není zrovna nejvhodnější, myslela jsem taky na řepkový, tn by měl mít z heldiska palea lepší parmetry, co myslíš?
    MALKE: No já používám nějaký obyč panenský, který si vozím z Fr., je takový celkem chuťově neutrální, ale v té majonéze, jak ho tam je hodně, tak dělal takový nepříjemný nahořklý ocas. Brrr
    MALKE
    MALKE --- ---
    FITH: A jaký olivový olej jsi do toho dávala? Vedu na vaření takové ty obyčejné supermarketové (nemyslím olej z pokrutin), v syrovém jídle mi nejedou, ale třeba při smažení lilku mi vysloveně chutná ten "ocásek", který lepší oleje nemají. Majonézu jsem dělala ze Sitie a cajk, ale je to otázka chuťových preferencí - zkrátka a jednoduše, jestli by ti třeba nesedla jiná značka? Je výrazný (nejlepší s česnekem, viz http://www.davidlebovitz.com/2009/07/aioli-garlic-mayonnaise-recipe/ ) - pokud žádáš něco neutrálního, tak mi chuťově vyhovuje slunečnicový (ale netuším, jak moc je paleo).
    MALKE
    MALKE --- ---
    ALONSY: To je mi jasný:) Já akorát, že zrovna ta majonéza je z kategorie "začínáme dneska večer, až se vrátíme od strojů" - žádná složitost, dřepnu na gauč s mísou a metličkou a za deset minut už se můžu cpát haldou zeleniny, jejíž pojídání, jak pěkně pravila Zuzka, majonéza dost usnadní:c))
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    FITH: poslední dobou a dovedla mě k tomu veselá borůvka testuju tak nějak na všem, kde se mi chce ... virgin slunečnicový olej. Je takový neutrál. Jinak grapeseed nebo pokrutinový oliváč, momentálně v tomto pořadí. Baconaise je zajímavý nápad, ale prostě nežeru kýble slaniny, abych měl dostatek tuku na jednu várku (za to kachní sádlo by se tam našlo) no a to ghíčko dneska hned vyzkouším.

    ALONSY: no ony kolikrát ty levné šmejdy vydrží stejně jako ty předražené kenwoody a spol. a kolikrát jsou i ze stejné fabriky, jen s jinou krytkou. Ale kolem těch 1300 jsem viděl jeden vysněný phillips, testoval jsem ho čas zpátky, ale přesný tip si nepamatuju. A při tom zpětném zařazení brambor taky myslet na to, že to tu zeleninu fakt nenahradí, je to prostě jen další druh přílohy a nepočítá se ani za mák jako zelenina. Saláty u nás letí taky, teplé, studené, syrové či různě upravené neustále - bez toho by to fakt nešlo.
    NYX
    NYX --- ---
    FITH: V ramci palea frci baconaise :) ale nezkousel jsem, majolku nejak nevedu vubec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam