• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SKORZENY: a taky se to blbě dodržuje

četla jsem jiný názor (ale netvrdím, že ho zastávám), že lidi mající více pohybu až hodně při práci (pošťačky, zedníci, zemědělci) mají jíst více bílkovin a tuku a sedavé krysy prý dost polysacharidů a vlákniny a méně tuku.
    Ale taky tam říkali, že se nemá jíst přes míru a nějaký ten pohyb je nutný pro všechny :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ona ta kamarádka vlastně řekla že je to "jenom o zvýšení výdeje a omezení příjmu" a na to se nedá nic říct. teda já na to řekla že nemůže při každé chuti zhubnout snížit příjem a zvýšit výdej, páč by jednou přestala spát a jen sportovala a nikdy by nic nejedla, ale chápu že to asi myslela tak, že se má člověk přestat přežírat. blbý je když tohle vysvětlujete někomu, kdo nejí a přitom tloustne. ale jí prý minule stačilo omezit příjem (měla štěstí, ale až jí nebude 25, pochopí ;))
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    inak zda sa mi, ze len 10% tukov je malo, zda sa mi ze sa doporucovalo viac
    ale nechce sa mi to hladat
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    NEVENA: [/ironie]
    Ono je sice hezké, že existují doporučené tabulky, ale zrovna tyhle doporučují nejvyšší možný příjem sacharidů ze všech tabulek, o jejichž existenci vím. Takže se mně tady něco trochu nezdá, přijde mi, že na zemi, kde nemít auto je neuvěřitelné (zkušenost kamaráda), je ten příjem sacharidů docela vysoký.
    A přesně jak jsi psala, nemluvě o tom, že z fastfoodových jídel (polotovarů, pytlíkových polévek atd.) se to prostě nesestaví. V tom taky vidím přínos paleo, i kdyby to někdo zkusil na dva měsíce a zjistil, že mu to nevyhovuje, tak ho to na ty dva měsíce donutí vařit a co se jednou naučíte... :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NEVENA: konkrétně v mekáči se podle tohodle rozpisu najíst nedá. Zkoušela jsem sestavit z mcjídel oběd s dostatkem sacharidů, bílkovin a bez nadbytku tuku (obdoba toho poměru) pro situaci jsem na cestě a potřebuju známé jídlo. Leda salát s grilovaným kuřetem a k němu si přinést svoji celozrnnou housku. Nebo 2 wrapy s gril. kuřetem a ten druhý si nechta udělat bez omáčky.
    Takže se dá předpokládat, že celá skupina lidí, co jí ve fastfoodech, se ideálnímu jídlu nepřiblíží ani náhodou.
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    SKORZENY: Určitě, a to mají nutriční hodnoty u každého jídla v mekáči!
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NEVENA: zase narod to nedodrzoval :)
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    AOTEAROA: těch 60% sacharidů jsou doporučení americké vlády, která mimo jiné doporučuje 30% bílkovin a 10% tuku a je vidět, jak úspěšně celý národ zhubl :-P
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    AOTEAROA: To se obávám, že je problém většiny těchhle dietářů, ohánějí se cizími slovy a biochemií, aniž by o tom věděli něco jiného, než se dočtou v populárních příručkách...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX
    NYX --- ---
    AOTEAROA: ja bych se vubec nedivil, kdyby ji to fungovalo.

extremne vysokosacharidove diety s minimem tuku na hubnuti funguji dobre...stejne jako extremne nizkosacharidove. problematicke jsou kombinace, tam telo tuk odlozi do zasoby, spali sacharidy a dozaduje se dalsiho jidla :)
    telo jen velmi nerado vyrabi novy tuk ze sacharidu...nejdriv se je snazi ulozit jako glykogen, omezit paleni tuku dokud se jich nezbavi a i je palit v podstate "naprazdno"...na tuk se prevede max par procent.
    pridej k tomu tu jednotvarnost, tj. nulova food reward, takze pokud se skutecne omezi jen na manu, tezko hrozi nejake prejidani a uzobavani po cely den.

ale ok, zhubne...ale nenauci se jist tak, aby zas nepribrala, trvale to asi jist nehodla (blby napad z jinych duvodu), takze si bude davat jedno za cas takovou hubnouci periodu? mno, nic moc teda...

a stejne tak dobre jako mana by ji poslouzila treba ta bramborova mono-dieta...fungujici v podstate ze stejnych duvodu. hromada skrobu, nula tuku, prijatelne mnozstvi aminokyselin v rozumnem mnozstvi a dobrem pomeru.
    a taky nevidis, ze by se raw vegani / fruitariani menili ve vypasene koule i kdyz se laduji v podstate samymi sacharidy, navic jednoduchymi cukry (i kdyz tam muzes argumentovat navic vlakninou a hromadou vody)
    // jiste, ani jedno z toho neni dobry napad provozovat dlouhodobe

jinak cukry vs. slozite skroby...lide se lisi ve schopnosti travit skroby, souvisi to s mnozstvim kopii AMY1 genu a pro hodne lidi jsou skroby uplne stejne spatne jako rychle cukry. coz je asi jeden z duvodu, proc studie nedokazaly demonstrovat, ze by ty pomale sacharidy skutecne pomahaly pri hubnuti.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAR_TINA: prostě Tatrgel, ten také nechválili pro jeho chuť či vzhled :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: to vypadá velmi nechutně (už jsem to našla).
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: ne, kámoška chce zhubnout a místo normální stravy přešla na Manu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: mana je asi blbost, ale rozdíl mezi kvalitním chlebem nebo ovesnýma vločkama a čokoládou samozřejmě je. Jedno má složité cukry a nějaký ten vlákninovitamínový přínos a druhé jednoduché cukry a pořádnou porci tuku. Že tomu zase dali zavádějící názvosloví cukr (jednoduchý) X sacharid (složitý) je věc druhá.
    Hladina cukru v krvi se po těhle dvou různých věcech chová jinak. Jednou stoupá a klesá strmě, podruhé pomalu.

Samozřejmě, pokud se někdo chce stravovat paleo, tak mu vadí obojí. Otázka je, zda je pro kámošku paleostrava ta pravá a chce ji dodržovat.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AOTEAROA: Manu nebeskou?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    měl byste prosím někdo link na článek o tom, že je jedno jestli konzumujete čokoládu nebo těstoviny, protože prostě obojí obsahuje sacharidy, které zvedají hladinu cukru v krvi?

kámoška argumentuje tímhle článkem jako příkladem, že čokoláda je fuj fuj, protože obsahuje cukr, ale jíst obilí je úplně v pohodě, protože to neni cukr, ale sacharid...

Nápisy na potravinách: Cukry a sacharidy nejsou totéž - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/

vždyť tam mj. píšou, že "Sacharidy by měly navíc tvořit více než polovinu (60 procent) energetického příjmu. To v praxi znamená denně zkonzumovat 330 gramů (ženy) až 430 gramů (muži) těchto látek."

pokud se snaží zhubnout a já jí poradim omezit sacharidy a ona začne jíst Manu, ve které je 81g sacharidů v jedné porci (má to být náhrada jídla klidně za všechna 3 jídla denně, 5g tuku v porci), tak jako nevim :)

ale Mana je samozřejmě totálně paleofuj - prej - to nejlepší z přírody a tam obrázek sóji, kukuřice a ovsa :D
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Pokus o vytvoreni paleo soylentu

The Case for Crickets | Custom Body Fuel
    http://custombodyfuel.com/2015/01/the-case-for-crickets/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Jů, bude filmík!
    FED UP - Official Trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=aCUbvOwwfWM
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZANNA: Staci mi obcas vytahovat nejakou cevu z vetsiho kusu masa vetsiho zvirete a uz je mi blbe... Aortu jsem regulerne nedala :-D a to narozdil od spousty lidi nemam treba problem zabit a zpracovat drubez
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam