• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: mana je asi blbost, ale rozdíl mezi kvalitním chlebem nebo ovesnýma vločkama a čokoládou samozřejmě je. Jedno má složité cukry a nějaký ten vlákninovitamínový přínos a druhé jednoduché cukry a pořádnou porci tuku. Že tomu zase dali zavádějící názvosloví cukr (jednoduchý) X sacharid (složitý) je věc druhá.
    Hladina cukru v krvi se po těhle dvou různých věcech chová jinak. Jednou stoupá a klesá strmě, podruhé pomalu.

    Samozřejmě, pokud se někdo chce stravovat paleo, tak mu vadí obojí. Otázka je, zda je pro kámošku paleostrava ta pravá a chce ji dodržovat.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AOTEAROA: Manu nebeskou?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    měl byste prosím někdo link na článek o tom, že je jedno jestli konzumujete čokoládu nebo těstoviny, protože prostě obojí obsahuje sacharidy, které zvedají hladinu cukru v krvi?

    kámoška argumentuje tímhle článkem jako příkladem, že čokoláda je fuj fuj, protože obsahuje cukr, ale jíst obilí je úplně v pohodě, protože to neni cukr, ale sacharid...

    Nápisy na potravinách: Cukry a sacharidy nejsou totéž - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/

    vždyť tam mj. píšou, že "Sacharidy by měly navíc tvořit více než polovinu (60 procent) energetického příjmu. To v praxi znamená denně zkonzumovat 330 gramů (ženy) až 430 gramů (muži) těchto látek."

    pokud se snaží zhubnout a já jí poradim omezit sacharidy a ona začne jíst Manu, ve které je 81g sacharidů v jedné porci (má to být náhrada jídla klidně za všechna 3 jídla denně, 5g tuku v porci), tak jako nevim :)

    ale Mana je samozřejmě totálně paleofuj - prej - to nejlepší z přírody a tam obrázek sóji, kukuřice a ovsa :D
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Pokus o vytvoreni paleo soylentu

    The Case for Crickets | Custom Body Fuel
    http://custombodyfuel.com/2015/01/the-case-for-crickets/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Jů, bude filmík!
    FED UP - Official Trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=aCUbvOwwfWM
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZANNA: Staci mi obcas vytahovat nejakou cevu z vetsiho kusu masa vetsiho zvirete a uz je mi blbe... Aortu jsem regulerne nedala :-D a to narozdil od spousty lidi nemam treba problem zabit a zpracovat drubez
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    MUI: Odpověď trošku mimo :-) nikdy jim neukazuj srdce s aortama. Paštiky, játra, dokonce ledvinky mám opravdu ráda. Ale po setkání se srdíčkama jsem vnitřnosti nějaký čas nejedla. Pokud jsi ten, co se štítí ty :-), pomáhà vařit z velkých kusů. Pak je to jen dobré maso. Teda aspoň pro mne.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Sandtnerka pro vnitrnostovyho nejedlika neni dobra volba... Dela je az moc priznane
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUI: musí být česky?

    http://www.amazon.com/The-Nasty-Bits-Collected-Varietal/dp/1596913606
    Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal: Jennifer McLagan, Leigh Beisch: 9781580083348: Amazon.com: Books
    http://www.amazon.com/Odd-Bits-Cook-Rest-Animal/dp/158008334X/ref=asap_bc?ie=UTF8

    Jinak spoustu zajímavých receptů je třeba v Julii Childové. Česká klasika bude v Sandtnerce.

    Tady je pěkná kolekce http://thecuriouscoconut.com/blog/100-plus-ways-to-eat-more-organ-meats-offal-and-odd-bits


    Začni s játrama a srdcema tele/jehně a nebo drůbeže kuře/krůta/kachna a spol, který budeš pašovat do různých dušených věcí, mletého masa a v případě jater dopaštik. Kuřecí srdce pak griluj http://angsarap.net/2011/07/17/yakitori-hatsu/
    Zkus to s restovanejma kuřecíma játrama, který uděláš na medium, ne do jídelnového vysušena.

    Na další krok vezmi hovězí srdce, okrájej lůj, nakrájej ho na plátky, namoč do kyselého mořidla a druhý den z něj udělej stejky. Případně ho pomel na tatarák. Odřezky ze srdce přihoď ke kostem do vývaru.
    How To Prepare and Cook Beef Heart | Michael Ruhlman
    http://blog.ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/

    Další stupeň je vepřový jazyk. Kup, uvař se zeleninou (dostaneš skvělý vývar), jazyk nech ochladit, oloupej a nakrájej na plátky - stačí jíst studený s hořčicí, je to strašně dobré maso, nebo ho opeč na troše tuku a k tomu třeba dušenou mrkev s hráškem. Případně nějaké čínské recepty.

    Po tom, co zvládneš svalovinu a játra, tak pak už to bude snazší s ledvinkama (smrděj, musej se vyčistit a namočit do mléka/kyselého mléka) a játrama velkejch zvířat typu kráva či prase - maj mnohem výraznější chuť než drůbež/malá zvířata.

    No a špatně sehnatelným kouskům typu býčí varlata, mozeček, sleziny či brzlíky má smysl se věnovat až když si ty snadno dostupné vnitřnosti zamiluješ a budeš chtít experimentovat.

    Mimochodem dušené kachní nohy jsou naprosto super. Měli jsme k tomu takový ten orientální salát z čínského zelí a byla to báječná večeře. Jen tedy kachní nohy jsem musela objednávat od dodavatelů barf krmení pro zvířata. ;-)
    Braised Chicken Feet (Phoenix Claws) | Serious Eats : Recipes
    http://www.seriouseats.com/recipes/2014/09/braised-chicken-feet-dim-sum-phoenix-claws-recipe.html
    NYX
    NYX --- ---
    MUI: sakra, zrovna nedavno jsem na nejakou narazil, ale ted si nevybavim. takze muzu odpovedet jen "existuje" :)))
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Opět velebím eshop monaco- tak dobrý pekany jsem ještě nejedla.

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Další tip na zimní přílohu- karamelizovaná mrkev s lněným semínkem. Kapustičky a fazole na slanině.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MMETLA: Zrovna dnes jsem se dívala, jestli nejsou na Dáme jídlo, protože na polední menu je to k nim z Řečkovic naprt.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jo no a nemluve o tom, ze to ani neni uplne paleo (ad ten syr na konci)

    Co vim, tak jsem se bavil s Veselou Boruvkou a oni delaji taky nejake (mozna i primo paleo) krabicky (nebo teda aspon v prosinci delali) pro Brno. Ale uprimne, tohle jsem taky chtel delat, jen predstava toho, jak velky pozadavek je po tom v Praze, me fakt udivuje, ze to jeste nikdo nedela..
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    NYX: Mě tam zas irituje přemíra zdrobnělin.
    raňajky Prosciutto crudo a varené vajíčka, s listovým šalátom a olivovým olejom
    desiata Surová mrkvička, para orechy
    obed Jemný do chrumkava upečený bôčik s dusenou kapustou
    olovrant Kvalitná horká čokoláda
    večera Zapekaná zeleninka s kúskami slaninky, s chrumkavou kôrkou z ovčieho parmezánu
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KOCHANSKA_CH: chtel bych :)
    NYX
    NYX --- ---
    KOCHANSKA_CH: sice tam maji "Hodnota kJ je s toleranciou 10%." ale nikde se mi nedari najit kolik tech kJ to ma mit :) jestli se z toho clovek vubec naji.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Slovensko: :-)

    MMETLA
    MMETLA --- ---
    SVATY: toho bych se nebal, mame tuny ruznych koreni a k tomu celeru sedi skoro cokoliv.

    PAJOVA: ryby:veprove:kachni:hovezi:kureci:kruti - 30:30:10:10:10:10,
    - pritelkyne pochazi ze severu a tam je znacna preference veproveho, na ryby si zvykla az tady, u nas doma se taky hovezi skoro nikdy nedelalo a tak se snazim aspon ty minutkove upravy pripadne nejake dlouhe duseni z nestareneho ci poradne aromaticky nalozeneho zaradit aspon jednou za 10 dni. kdybych do vyctu mel zaradit i vejce, tak ty jsou u nas vyjimecne tesne nad temi polozkami s 10% zastoupenim, ale my proste stejne moc vajec nejime, zacinam se k tomu, ale postupne propracovavat :) (jednak finance, druhak slusny zdroj)
    SVATY
    SVATY --- ---
    SVATY: Jinak musím přiznat, že to je poprví co jsem se pustil do vaření s celerem a jednoduše uvařenej a rozmačkanej celej mi příjde jako strašně jednoduchá a dobrá příloha, ale asi by se toho člověk brzo přejedl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam