MUI: musí být česky?
http://www.amazon.com/The-Nasty-Bits-Collected-Varietal/dp/1596913606
Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal: Jennifer McLagan, Leigh Beisch: 9781580083348: Amazon.com: Books
http://www.amazon.com/Odd-Bits-Cook-Rest-Animal/dp/158008334X/ref=asap_bc?ie=UTF8
Jinak spoustu zajímavých receptů je třeba v Julii Childové. Česká klasika bude v Sandtnerce.
Tady je pěkná kolekce
http://thecuriouscoconut.com/blog/100-plus-ways-to-eat-more-organ-meats-offal-and-odd-bits
Začni s játrama a srdcema tele/jehně a nebo drůbeže kuře/krůta/kachna a spol, který budeš pašovat do různých dušených věcí, mletého masa a v případě jater dopaštik. Kuřecí srdce pak griluj
http://angsarap.net/2011/07/17/yakitori-hatsu/
Zkus to s restovanejma kuřecíma játrama, který uděláš na medium, ne do jídelnového vysušena.
Na další krok vezmi hovězí srdce, okrájej lůj, nakrájej ho na plátky, namoč do kyselého mořidla a druhý den z něj udělej stejky. Případně ho pomel na tatarák. Odřezky ze srdce přihoď ke kostem do vývaru.
How To Prepare and Cook Beef Heart | Michael Ruhlman
http://blog.ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/
Další stupeň je vepřový jazyk. Kup, uvař se zeleninou (dostaneš skvělý vývar), jazyk nech ochladit, oloupej a nakrájej na plátky - stačí jíst studený s hořčicí, je to strašně dobré maso, nebo ho opeč na troše tuku a k tomu třeba dušenou mrkev s hráškem. Případně nějaké čínské recepty.
Po tom, co zvládneš svalovinu a játra, tak pak už to bude snazší s ledvinkama (smrděj, musej se vyčistit a namočit do mléka/kyselého mléka) a játrama velkejch zvířat typu kráva či prase - maj mnohem výraznější chuť než drůbež/malá zvířata.
No a špatně sehnatelným kouskům typu býčí varlata, mozeček, sleziny či brzlíky má smysl se věnovat až když si ty snadno dostupné vnitřnosti zamiluješ a budeš chtít experimentovat.
Mimochodem dušené kachní nohy jsou naprosto super. Měli jsme k tomu takový ten orientální salát z čínského zelí a byla to báječná večeře. Jen tedy kachní nohy jsem musela objednávat od dodavatelů barf krmení pro zvířata. ;-)
Braised Chicken Feet (Phoenix Claws) | Serious Eats : Recipes
http://www.seriouseats.com/recipes/2014/09/braised-chicken-feet-dim-sum-phoenix-claws-recipe.html