• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ALONSY: imho raw je ted vic "cool", proto to je...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    To se mi zdá, nebo je u nás výrazně více raw restaurací než paleo? Přitom raw má podle mě menší cílovku (maso sní každý, nad raw spousta lidí ohrne noc z principu), je dražší, komplikovanější a vůbec...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Whole30 den po dni: redaktoři zkouší vysadit obiloviny a mléčné výrobky - iDNES.cz
    http://rungo.idnes.cz/whole30-den-po-dni-0kn-/behani.aspx?c=A150416_150359_behani_onr
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No vida, my o pečení a Alex zrovna ublogla o pařeném tapiokovém škrobu


    Gluten Free Alchemy
    http://gluten-free-alchemy.tumblr.com/...tion_ids=928750773831530&fb_action_types=tumblr-feed%3Apost

    Against the Grain: Extraordinary Gluten-Free Recipes Made from Real, All-Natural Ingredients - Kindle edition by Nancy Cain. Cookbooks, Food & Wine Kindle eBooks @ Amazon.com.
    http://www.amazon.com/...LF6/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1428499754&sr=1-1&keywords=Nancy+Cain%2C
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    Jinak jsem se poměrně dobře spálila včera na cuketovo-květákových plackách. Zase mi jednou nedošlo, že ten lepek má své funkce a celá první várka se mi rozpadla. Naštěstí mne pak osvítilo a přidala jsem tam lněnou mouku. S tou už to fungovalo skvěle.
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    STO78: Děkuji to vypadá velmi slibně, včetně toho makového koláče, který má také na stránkách.
    ZUZKAOU: hmmmm, když vás tak poslouchám asi se zamyslím, zda raději v rámci pravidla 80/20 neudělám prostě jednou za týden obyčejnou bábovku, kterou z větší části odnesu do práce, než se zuby nehty snažit to napodobit. Včera jsem zase zkoušela nějaké muffin a bylo to tragické. O Velikonocích mne navíc přepadla těžká nostalgie po mazanci, ačkoliv jinak nemám problem zásady dodržovat.

    Co si myslím, že by mohlo fungovat bezbolestně, jsou páje. Tam linecké těsto (shotcut pastry) půjde poměrně jednoduše modifikovat na madlovou mouku a trochu tapiokového škrobu. Náplně už se pak vymyslet dají.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: no ty polysacharidy jsou náhrady za lepek (to jsou všechny ty gumy, vlákniny a podobně), ale v paleo fungujou hůř, pokud nemají běžné sacharidy, ke kterým se můžou vázat. Respektive pak z nich je tuhá guma.

    Teda vlastně oligosacharidy jsou náhrada za lepek.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: pravda, ze bez toho polysacharidu to nepujde, uplne mi to vypadlo, jak jsem se zameril jen na ty nahrady za lepek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ale jako i nejlepší bezlepkoví pekaři, kteří se neštítí pseudoobilovin, polysacharidů a bílkovinových hydrolyzátů se dostanou k tomu že - jé to vypadá jako normální chleba/buchty/atd. Pokud ještě navíc škrtneš pseudoobiloviny, tak k běžnému středoevropskému chlebu se člověk prostě nedostane.

    Jde cosi, co je podobné toustovému chlebu, ale i tak to chce ty škroby,ne jen ořechy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: guarka je jakási pryskyřice a xantan polysacharid, který vyrábí bakterie. (nebo naopak, nikdy si nejsem jistá, která je která) - ale pokud v těstě nemáš nějaký polysacharid - ať už rozpustnou vlákninu ze semen, nebo gumy, nebo třeba pektin -ten taky funguje docela dobře, tak ti kynutí moc nepomůže, protože ten oxid uhličitá, co to kypří se musí chytit do něčeho dostatečně pružného. co udělá tu bublinku. Běžně to dělá lepek a bílek + to umí všechny ty polysacharidy různého původu.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    anebo to uplne zprasit a pouzivat guar, xantan a dalsi nahrady lepku ci proste kynout. Me osobne na ty nadychane veci desne dobre sedi psyllium, ale pak si clovek musi davat bacha, aby se toho moc neprejedl..
    a jinak 90% veci testovanych z netu jen tak odnekud nefunguje - at uz pomerem nebo konceptualne. zkus neco podle elany, tam to vyjde skoro vzdy dokonale a temer vzdy je to i paleo friendly (sec ne lowcarb)

    ELGEMA:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGEMA: buď potřebuješ hodně vajec a šlehat bílek a nebo přijmout koncept safe starches (a moc se neptat proč tapiokovej je super a bramborovej, či kukuřičnej fuj) a péc škrobové věci.

    Ořechové mouky musí být opravdu jemně mleté (to se dělá blbě), případně kupovat výlisky - s těma se pracuje líp. Plus se hodí přidat mleté chia/včelník/bazalka/len, které pomůže vázat škroby k sobě namísto chybějícího lepku.
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    Ahoj, máte někdo tip na osvědčený recept na muffiny, koláč, pie, bábovku apod? Za normálních okolností hrozně ráda peču, ale paleo recepty se mi zoufale nedaří, hlavně co do konzistence (chuť I sladkost jsou v pohodě). Zkouším namátkově z netu, ale všechno má strukturu jak hokejový puk. Prostě, aby aspoň v neděli bylo na stole něco slavnostnějšího (=něco jinýho než vejce).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Pobavilo na FB "Když je nejhůř, přivaž snickersku na provázek za který kámoš tahá. Když ji ulovíš, je částečně paleo."
    SIVER
    SIVER --- ---
    SA_KRA_: tuky pridej tuky a blbe ti nebude
    NYX
    NYX --- ---
    CONTINUITY: Ja s chuti jater problem nemam, davam jen jako tip pro ostatni, parkrat se to tu resilo co si tak vzpominam :)
    NYX
    NYX --- ---
    mimochodem kdyby nekdo resil jak do sebe propasovat jatra, tak mi skvele funguje proste na cibulce a poradne opatlat bazalkovym pestem...naprosto to prebije jejich chut. coz je fascinujici, treba v chilli naopak jatra naprosto prebiji chut cele te tuny koreni co v tom je :)
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    ZUZKAOU: to bylo jen dneska, zaludecni nevolnost .) jinak se drzim okolo 1500.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SA_KRA_: z jakého důvodu jíš jen 700 kcal denně? (na hladovění je to moc, na jídlo málo)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam