• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    Sdílím jeden z nejlepších pečících receptů, na které jsem narazila. Navíc je rychlý a má zcela standardní konzistenci dobré buchty.

Makovo-kokosový koláč s citrónem

hrnek mletého máku
    hrnek strouhaného kokosu
    půl hrnku kokosové mouky
    2 lžíce škrobu (bramborový/arrowroot/ casava)
    4 vejce
    hrnek kokosového mléka
    šťáva a kůra z jednoho citron
    4 lžíce oleje/ghí
    lžičky kypřícího prášku a lžička sody
    na oslazení med/ xylitol/ stévie, dle chuti (obvykle kombinuji uvedené)
    libovolné dodatky - sušené švestky, hořká čokoláda apod.

-->smíchat sypké, smíchat tekuté, prošlehat dohromady a péct v koláčové formě cca 30 min na 170 stupňů
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    asi sem

Schopnost trávit mléko získali Evropané mnohem později, než se myslelo. Mutaci přinesli lidé jámové kultury | Zdravotnický deník
    http://www.zdravotnickydenik.cz/...nohem-pozdeji-nez-se-myslelo-mutaci-prinesli-lide-jamove-kultury/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    STO78: ten pomer v knizce tusim nikde napsanej neni, ne? mam pocit ze ve sporu pocitat nebo nepocitat je w30 na strane nepocitat, aby se z toho nestala obsese...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    pekny zhrnac ako sa vsetci z paleo komunity navazuju do Ancela Keysa a plagiarizuju Taubesa :)
    Fat in the Diet and Mortality from Heart Disease: A Plagiaristic Note | The Science of Nutrition
    https://thescienceofnutrition.wordpress.com/...and-mortality-from-heart-disease-a-plagiaristic-note/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DEMONOFANARCHY: tak po týdnu, ale v tvém případě 29. den ;p
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    Za jak dlouho odezni cukrovej abstak? Dnešní průchod kolem ledničky s Hagen Datz byl pro mě o mnoho větší zkouška než bych si kdy připustil:}
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    MMETLA: Tak tenhle rozdíl mi unikl, díky :)
    Že to babičky separovaly z jiných důvodů vím, ale efekt by měl být stejný.
    NYX
    NYX --- ---
    MMETLA: tak koukam na fulltext a vypada to fakt na ghee

jinak s tou membranou je to vubec zajimave, viz treba http://suppversity.blogspot.cz/2012/08/mutant-milk-new-research-fuels-flames.html
    TUILE
    TUILE --- ---
    MMETLA: to tam bylo taky rozebirany :)
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    TUILE: ah, dik, ja vedel, ze to nekde bylo napsane .. no ale dle etymologie mi to prijde jako zkomoleny nemecky termin schmalz
    TUILE
    TUILE --- ---
    MMETLA: V diskuzi pod cuketkovym receptem je uvedeno -šmolc
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    MORKANT: to prepaleni je prave rozdil mezi ghee (musi byt prepalene) a prepustenym maslem (ktere nesmi dojit) a prave nejlepsi gheecka maji tmavou barvu a velmi vyrazne oriskovou chut (draha polovicka je pak ujida lzickou a obcas najdu prazdnou sklenici, tam kde byly plne! - coz jsem obcas rad, pac nechci aby jedla mraky orechu)

NYX: pokud to chapu dobre, tak to stridani je spis na obecne hladine, protoze mi prijde ze mluvi celou dobu jen o ghee (butter oil), ale obcas tam to (no ok, docela casto) tam fakt neni .. sakra prace pak, clovek nevi cemu verit :D

MORKANT: no jo, ale ono prepousteni masla nasich babicek nebylo kvuli separovani bilkoviny od tuku at uz kvuli budoucimu pouziti ci alergiim (citlivostem), ale kvuli zvyseni trvanlivosti a kouroveho bodu. Taky jsem slysel, bohuzel jsem jeste nebyl na svete kdyz mela babicka kravy, ze to co ja ted filtruju pouzivali jako dobrotu na pojidani (coz jsem ostatne minule udelal a moc mi to chutnalo), netusim uz ale jak tomu rikali :(
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TUILE: dvě kg jsem dělal něco přes hodinu? odebírám, až mi zbude jen trocha bordelu na dně hrnce, rovnou přelévám do sklenice - zůstává čirá tekutina
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ALONSY: Osada Havranů? :-)
    NYX
    NYX --- ---
    Akorat teda z abstractu mi neni jasne, jestli fakt ghee nebo proste maslo. Stridave mluvi o butter a butter oil. U ghee krome te mfgm urcite vstupuje do hry i to dlouhe zahrivani => oxLDL
    NYX
    NYX --- ---
    Kdyby to kolem vas neslo, tohle je zajimave

Ghee zveda ldl, smetana ne
    AJCN | Mobile
    http://m.ajcn.nutrition.org/content/102/1/20.abstract
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    O víkendu jsem ten primal život povýšila na další úroveň ;-D
    https://www.facebook.com/...2305272732%3A69&set=a.1726289267615464.1073741833.100007032229257&type=3

(Akorát tam teda byl chleba... ale také spoustu oříšků, zeleniny a žeber. A živých prasat žroucích na co přišly :-D)

TUILE: Jo, tak jako na té poslední fotce to přibližně vypadalo. Ale už je to dávno. Pořádně se do palea opřu zase někdy až budu mít něco trochu víc podobného kuchyni :)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    TUILE: Já se zeptal babičky, jak to dělali :) Pěnu vůbec nesbíraj. Vařit na mírném stupni, dokud všechny bílkoviny neklesnou ke dnu - ke konci hodně míchat a dát pozot, aby se na dně nespálily. Přes plátno to cedím rovnou. Celkový čas mezi hodinou a dvěma - 1 kilo másla. Až to budu příště dělat, zkusím nafotit a okomentovat.

A co se týká připálení těch bílkovin, moje babička to hlídala hlavně proto, aby ty bílkoviny byly ještě použitelné. Jednou jsem to nevychytal (jen o trochu), a to přepuštěné máslo od toho chytlo zajímavou příchuť - s tím se chystám ještě experimentovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam