• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KVJETINKA: hodne pudy potrebuji, ale jak rika janina, imho by ve velkem kvetniku nebo treba ve velkem plastovem cernem pytli mohla jit. akorat pocitej s tim, ze ti vyhodi slahouny vsude mozne a vlahy bude potrebovat taky dost...

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KVJETINKA: Zkušenosti s tím nemám, ale myslím, že ty keříčkové dýně by ve velkém květníku jít mohly.
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    Ahoj, chci se optat na vaše zkušenosti, nedávno jsem někde zahlédla něco dýňovitého pěstovat v truhlíku (tvra rostliny/listů/květ), myslíte, že je možné takhle vypěstovat i někde na balkoně? Máte s tím zkušenosti? Překvapilo mě to, imo tyhle rostliny potřebují hodně půdy a vláhy...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Butternut jsem ochutnala poprvé před lety, kdy jsem s dýněmi ještě neuměla a moc mi nechutnal. Takže koukám, že zkusím znovu. :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    dneska jsem poprve rozkrojila a upekla butternut z vlastniho vypestku... a teda klobouk dolu, to je jak brambor, jen sladsi! skvela vec :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Včera jsem si na Biojarmarku v Toulcáku koupila žaludovou bio dýni a už se na ni moc těším. Zpočátku dýňové sezóny nám s dětmi obvykle stačí jen nakrájet na měsíčky, vydlabat a mírně posolené upéct v troubě, jak jsme na ně natěšeni. :))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    IBERIA: Dost záleží na odrůdě a na štěstí, řekněme mezi 2-7 dny, ale upřímně, spěchej... Velké dýně jsou vždycky problém a tak se vyplatí zbytky nějak konzervovat (zavařování, zamrazit pyré...).
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Jak dlouho vydrží půlka (vydlabaná, neoloupaná) dýně v lednici. Urodily se mi obrovské a nemám šanci celou naráz spotřebovat.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    dobrý koláč, jí dělám náplň bez cukru nezdobím a šlehačkou.... http://www.apetitonline.cz/recepty/737-dynovy-kolac.html
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    VERONIKA22: ja bych chut dobre hokaido prirovnala k pecene brambore takova hutna mazlava chut, ale jak rikala janyna pro zjemneni doporucuji i zakysanou smetanu v tom rozmichat pak je to lahodne kremove...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VERONIKA22: Pokud chceš zkusit ještě něco jiného lahodného, doporučuji acorn dýně (mohou je uvádět také jako žaludové) nebo třeba buttercup bonbon nebo sweet dumplig. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VERONIKA22: Záleží jak která. Pro hokkaido je ta moučnost typická. Chce to víc naředit vodou nebo třeba mlékem/smetanou. Uvidíš, že i z hokkaida takhle vytvoříš vynikající kašičku. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    jako naprostý amatér bych se chtěla zeptat - jak chutná přezrálá dýně? jako mouka?
    minule jsem dítěti vařila dýni muškátovou a i já jsem to totálně olizovala za ušima. a tentokrát mám doma hokkaido a chutná to jako mouka :o/ je to typické pro hokkaido či je to nějakou přezrálostí jako u manga?
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    JANYNA: No jelikož jsou tam ještě 2 menší tak to bude nálož;) ale mam malý dítě takže další domácí zelenina do kašiček;) Já vždycky vidim v krámě takový malý dýničky a my máme takovýhle monstrum;)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZIPA: Nene, takhle velký hokkaida normálně jsou. ;-)

    (Hodně štěstí při zpracovávání.:-))
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    jedna ze zahrádky (jenom poznámka zídka je velká asi po ramena) - když nám prodávali sazeničku tak prej hokkaido - neni nějak přerostlá?;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    JANYNA: strašlivě:-))) to ani raději nebudu publikovat:-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Jak jsi je zkazila?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Ano, jsou. Ještě jednou vkládám krátkou charakteristiku tykví obecných.

    Tykev obecná

    Tykev obecná (Cucurbita pepo) začala být jako kulturní plodina pěstována v Mexiku již před více než 5000 let. Vytváří velkou listovou růžici a z jejího středu narůstají dlouze řapíkaté, dlanitě dělené listy. Rostliny mají velké jednodomé květy žluté barvy a jejich plodem jsou bobule různého tvaru a zabarvení. Stopka plodu je hranatá a tvrdá. Vedle tykví určených ke konzumaci náleží do druhu C. pepo také skupina tzv. okrasných tykví.

    Přehled základních variet tykve obecné:

    * Cucurbita pepo, varieta giromontiina – cukety a kabačky;
    * Cucurbita pepo, varieta patissonina – patizony ;
    * Cucurbita pepo, varieta oleifera – tykev (dýně) olejná.
    LALINA
    LALINA --- ---
    cukety jsou taky dýně?

    mě se o víkendu podařilo zprznit jak žlutou cuketu, tak patison, já to vzdávám :-///
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam