• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    Ahoj, nevíte někdo, semínka ze špagetové dýně, mohu použít? Ochutnala jsem, mají oříškovou chuť. Dáváte je opražit (do trouby, na pánev? A jak dlouho pak vydrží?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZKAOU: Mexická dýně! :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MISHACZEQ: S tou slupkou záleží na stáří cukety, ale u té bílé si nepamatuji, že bych ji byla musela loupat. Jsou fakt velmi jemné (chuť delikátnější, než žlutá, ta je naopak dosti výrazná), tak si zaslouží nějaké zajímavější zpracování - já je také ráda peču, třeba na plátky v troubě posypané jinou zeleninovou směsí dle sezóny a chuti, s čerstvými bylinkami a posypané sýrem. :)
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    mate nejakej tip na to co s bilou cuketou? mam ji loupat? asi ji necim naplnim a upecu. dostala jsem ji, neco jsem si googlila, ale nic moc jsem o ni nenasla. chutove je treba jako zluta? tu jsem mela letos poprve a chutnala mi vic nez zelena, je takova stavnatejsi a ma mekci slupku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pro pražáky - nekupujute dýňový olej normálně v krámě, zajeďte si na I.P.Pavlova do vom fassu pro čerstvě lisovanej. Ten rozdíl v chuti je neuvěřitelnej a navíc cenově to vychází podobně jako ty v lahvičce - okolo 100 kč/dcl.

    Produkty - octy, oleje, destiláty, likéry, vína - Vomfass
    http://www.vomfass.cz/produkty.html
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRNOUS: No to je super, to ti moc přeju. Škoda, že mi ta slupka nechutá. Jinak v tom není nic špatného, jen spoooousta vlákniny. Kamarádka tomu říká, že si dá kartáč na střeva. :)
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    JANYNA:
    ZUZKAOU:

    tak jsem ty neoloupana seminka oprazil na panvi na oleji (a posolil) a snedl to sakumprask a bylo to moc dobry, dalo se to dobre rozkousat a nic me po tom nebylo, takze od ted Hokkaido seminka bastim cely - je to chutny a je s tim min prace :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    O nejedlosti dekorativních dýní nevím nic, protože mne nebaví, ale minulý rok nám sousedka dala cosi co vypadalo jako patizon sprsknutý s cuketou a nakonec z toho bylo tak hořké jídlo, že si dal jen můj drahý a i po pár lžičkách se přiotrávil. Hledala jsem, co se s tím mohlo stát a některé příbuzné rostliny cucurbita jsou opravdu jedovaté... Takže bych byla částečně opatrná.
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    proc je obecne rozsireno, ze dekorativni halloweenska dyne neni jedla ? Co je na ni nejedleho?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    BETCHO: Ok, dobrý tip pro okolní, díky.
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    Kdo je na facebooku, najděte si stránku Prodejní zahrada InFlore. V těchto dnech najdete na stránkách seriál Poznáváme nové dýně - zrovna včera přidali nové povídání o dýni Acorn, před několika dny to bylo zase o modrých dýních nebo o dýních Rouge vif d'Etam.
    https://www.facebook.com/pages/Prodejn%C3%AD-zahrada-InFlore/168005263236399?hc_location=stream
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    Pár fleků je i v dutině se semínky a trochu pod slupkou.Voní to trochu jako okurka, semínka jsou bílá, uvnitř zelená, tak snad je to ok:-) Jdu vařit.
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    JELLYBEAN: Díky. Mně ty tečky nevadí, ale znejistily mě. Těšila jsem se na dýňovou polévku a ráda bych zkusila teď na podzim i jiné recepty z dýní. A poznám na chuť nejedlou dýni?
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    DEEKEY: je to 100% hokkaido....pestuju je. Nevim proc, ale letos maji nektere moje dyne take takove fleky nebo spis vetsi tečky...jsou pak trochu i pod slupkou, musis to proste odkrajet.
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    JANYNA:Děkuji. Hokkaido má takovéhle fleky? Já myslela, že je čistě červenooranžová. A teď jsem na pochybách, jestli to třeba není nějaká odrůda okrasné:-) resp. jak poznám, že dýně není jedlá?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    DEEKEY: Vypadá jako hokkaido.
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    Moc prosím, poznáte někdo, jestli je tahle dýně jedlá? Včera jsem ji koupila v Albertovi, v jednom boxu s názvem-okrasné dýně 15,90 Kč (byly tam takové malé, strakaté) a Máslová dýně 39,90, a u pokladny mi ji pokladní namarkovala jako hokkaido dýni. A teď si nejsem jistá, jestli je vůbec k jídlu:-) Při focení jí blesk trochu užral barvu, je více oranžová.



    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRNOUS: Někdo i tato tvrdá jádra chroustá se slupkou. Já tedy ne, moc mi to nejede, ale záleží na chuti. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRNOUS: no jestli se nepletu, tak balkánské národy to do pusy vrazí neoloupané a slupku pak vyplivnou. Vona je dost tuhá. Ale zase jako je to obzvláště nestravitelná vláknina :-)

    O tom že by někdo nějak zpracovával vlákna jsem zatím neslyšela. Některé dýně se pečou i s jádry uvnitř (takové ty žebrované) a pak to má zajímavou chuť, ale stejně se to před jídlem vydlabe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam