• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    GOR
    GOR --- ---
    WITTGENSTEIN: Já jsem načetl spousty článku a upřímně řečeno furt nerozumím té technické stránce věci.
    Co bude stát dělat s výrobci, kteří už mají prodáno 80+ %? To zákonem zneplatní obchody? Jak, když si na ně obchodník nabral zajišťovací instrumenty na démonizované EEX?
    Stát bude lepit gamble-obchodníkům jejich nákupy na OKO? Proč? To chtějí tenhle gamble style legitimizovat?

    Co chválím jsou úrovně stropů, přijdou mi motivační k úsporám.
    ALe nechápu celkově státní politiku - např. patrně nikdo nenařídil ČD, aby omezily topení - jel jsem vlakem ráno, venku 15°C a ve vlaku tropy. OK, beru na letošek má SŽE elektřinu nakoupenou, tak ale když tohle zavedou, můžou následně ušetřenou elektřinu prodat se ziskem na OKO.
    GOR
    GOR --- ---
    HANZS: CEZ mel k 30.6. 2022 prodano 70 %.
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: No a dominantním výrobcem EE u nás je ČEZ - doufám, že si Síkela zjistil, kolik mají prodáno na rok 2023 - jestli jim tam vůbec těch 20% zbývá, co by měli prodat státu...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: no zmiňuje, že to bude stát 150 miliard
    HANZS
    HANZS --- ---
    HANZS: Jo asi už jsem to pochopil - protože žádný normální obchodník mi to za tuto cenu neprodá - je nutný vznik státního obchodníka (kde bude jakási povinnost mu prodat 10-20% výroby elekřiny) a ten mi to prodá za 6Kč.
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: Já jsem po ránu asi lehce retardovaný, ale to opatření nechápu. Pokud bude platit strop 6 korun, ale na burze bude stát více - který obchodník mi to bude chtít prodat za 6 Kč??? Toto je zejména otázka pro ty, kteří mají smlouvy založené na spotu.
    Ve Francii jsem pochopil, že ten rozdíl obchodníkům vláda doplácí...? Ale to naše vláda nijak nezmiňuje...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja letos platim tusim 7 a pristi rok 7,5 za silovku, takze pro mne je 6 uleva :)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    WITTGENSTEIN: to nemá být úleva, ale brzda. Elektřina se na příští rok obchoduje za 500 E, plyn za 210E.
    Zastropovaní je na polovině. Problém je v tom že za tyhle ceny to prakticky nikdo nekupuje, tedy spousta obchodníků nemá nakoupeno na rok 2023 a od 1.1.jim bude chybět komodita. Tu budou kupovat na spotu jako day-ahead. To se může stát s cenou lecos.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Přišel jsem si sem vyslechnout, co si myslíte o https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vlada-energie-maximalni-cena-elektriny-zpravy_2209122146_kth - a on to tu ještě nikdo nesdílel :)
    (Cvičně jsem si to porovnal s tím, co platím teď - strop je tříapůlnásobek stávajícího tarifu, to zas taková úleva není.)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JON: já už to tady popisoval

    PAN_SPRCHA:
    JON
    JON --- ---
    PAN_SPRCHA: A to je co? A funguje jim to nejak? Umel bys zhodnotit plusy a minusy toho pristupu?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: no víceméně se zkopíruje to co už teď dělá Španělsko s Portugalskem
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    nejspis dojde k regulaci koncovych cen elektriny, k tomu se jde prodanit a prodotovat, to cemu se dnes rika welfare k tomu temer vyzyva .. nakolik zivotaschopne to ale bude hlavne v pripade cenovych stropu na dovoz plynu se teprve ukaze .. trh je natolik pokriveny, ze vystavba novych zdroju bez politicke podpory neni mozna a vse smeruje k centralnimu planovani

    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    KUTAS: zatim nerikaji, ze by ze zdaneni vysokych zisku dotovali neco jineho nez spotrebitele .. nicmene ursula nic takoveho naridit sama od sebe nemuze .. https://www.politico.eu/article/eu-countries-split-on-von-der-leyen-energy-crisis-ideas/
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tusite nekdo co je z touhle antiEU propagandou? O tom, jak EU chysta specialni dane pro levne vyrobce elektriny?

    Přihlásit se k Facebooku | Facebook
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0MWCf6dEUXuvDdv7BGaKVP1ixBq44q79hn8PLpScvZXrscHkzNnvE3zhzFffskqgml&id=1167362260
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    moje sny se nijak neliší od těch tvých o čtyřech nových reaktorech :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: jinymi slovy mas nerealisticka ocekavani nejen v oblasti obnovitelnych zdroju, ale take v oblasti klasickych elektraren .. ja bych zase uvital mezihvezdne cestovani, ale s dnesni technologii si dopravam pouze lety k mori s desitky let starou technologii.. az se za to stydim ..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mě by se líbilo kdyby někdo garantoval výstavbu jaderného reaktoru za 7 letu a za cenu Temelína + inflace (temelín byl tuším za 49 miliard/kus, inflace https://www.penize.cz/kalkulacky/znehodnoceni-koruny-inflace#inflace 73,6 mld / kus)

    pak jich postavme klidně 6 (bude-li je kde chladit, s tím je taky docela potíž)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: planuji se na 20 let, ale zivotnost je 40+ pri reinvesticich. Momentalne jsou cisla pro horizont 2035 a primo se tam myslim pocita jen s nadkritickymi ledvicemi.. taky z toho vychazi nepokryti..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: no však, v horizontu 2050 už by měly být jen nízkoemisní zdroje, ne? Navíc, 2050 už nepojedou Dukovany, takže máš tři jaderky o 45TWh ročně (i s těma dvouma co chceš postavit ty)

    ale pokud teda hrajeme na Tušimice a podobně, tak žádné nové zdroje nepotřebujeme... tyhle jsou navíc levnější než nové jádro

    nebo nejlepší bude, když dodáš nějaká čísla :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam