• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Jasne, proto mi Japonec rikal "na pobrezi".
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PAN_SPRCHA: Nejdriv odsoleni u pobrezi.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK:
    JIMIQ: vodík se dá dělat z mořské vody, ale zas tě to silně omezuje v tom umístění.
    Ta poušť "zdarma" s maximálním slunečním výkonem je spíš dál ve vnitrozemí.

    Tady máš nejdřív přivést mořskou vodu kterou mají trubky strašně rády a pak vzniká ještě odpadní voda což je koncentrát všeho co v mořské vodě je.....ten potřebuješ pumpovat zpátky do moře.
    Tzn. dělat tohle třeba na 200 km moc smysl nedává..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No takze odsolovat morskou vodu a uz jsme na pomeru 1:7 :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Kdyz jsem se naposledy koukal, tak more bylo z vody :-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: a nepotřebujou taky vodu? To myslím že bude daleko větší problém v tom projektu než nějaký prostor v poušti.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: A konzultoval jsi to s nejakym Australanem?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Ach. Uz mas startup?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: ano, zmizení outbacku na úkor solárních farem je skutečně jeden z top 3 problémů Austrálie, hned za možností přemnožení tasmánskejch čertů.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jako uz za 2022 dosahli vitr a slunce na 4% veskere energie, takze staci je znasobit 25x a jsme tam. Tj asi tak 30TW fotovoltaiky a 25TW vetru. Ale samozrejme se odectou neefektivity spalovacich motoru, vodni elektrarny a i ty dozivajici jaderne
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: kdyby na to doslo (jakoze to nebude potreba) tak Australska poust by stacila pro veskerou energii sveta (ne jen elektrinu, ale vsecko) tak tisickrat :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Minulej tejden jsem se v Pekingu bavil s clovickem, co radi mistnim komousum s energetikou. A ten povidal, ze jasne, pro Japonce to bude stacit, ale to je tak vsechno. Pokud tedy se lidi v Australii nenastvou, ze maji vsude sklo misto pouste. Ale ze Japonci si vzdycky trochu jeli svou, ze je zbytek sveta nezajima.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: napr Zeihan :) jak USA vsechno prestehuji do Mexika, to si obranej spolu s Kanadou a jelikoz maj relativne dobry demograficky ukazatele tak preziji na veky veku :D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Jo i takove magoriny nekteri lide hlasaji.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Ale vzdyt se hlasa konec globalizace :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Ano, na to spoleha leckdo zleva, zprava i zezelana. Jenze, to zvyseni ty zivotni urovne treba v Bangladesi nejde udelat Evropskym zpusobem. Zaroven to ale neni argument proto, aby v Evrope zacali lidi rodit na ulici a jezdi v riksach. Takze neco jako kulturni probace, zmena hodnot z tradicnich na post-post moderni s uvedomnenim si nejakych celoplanetarnich konsekvenci asi nebude od veci.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: V bode 3 se ti prelidneni vyresi, pokud zvysis zivotni uroven rozvojovych zemi. Viz porodnost ve vyspelych zemich.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Tam jde o to, ze tou strejcovskou logikou se proste vetsinou dojde k jinejm vypoctum nez pak nejaka opravdu dobre udelana analyza.

    Ale ne vzdy samozrejmne, cetl jsem take "studii" od nejakych posuku z nemeckeho institutu spalovacich motoru, kde pri vypoctu EV vs. benzinove motory zapomneli zapocitat takove malickosti jako energeticke naklady na vyrobu benzinu, nebo emise z tezby, prepravy a infrastrukturu a to v situaci kdy vypocty EV externalit byly zalozeny na datech ktere externality vyroby baterii, jejich recyklace atd. obsahovali. A vyslo to v impaktovanem casopise :)

    A nektere takove chyby prosakonou do legislativy, i treba diky lobbingu. Napriklad utilizace bio paliv je takova hovadina a vsichni kdo do toho videli to tvrdili uz v 90. letech.

    Proc to pisu. Prave ze ty velky prumyslovy cisla vychazi jinak nez CO2 + H2O pri stechiometrii z gymnazia. A tak nektere kroky muzou znit nesmyslne. Jde preci o to:

    1] Dostat globalni emise na technickou nulu, ale lidska cinnost nebude 0 nikde = ve skutecnosti mit CO2 capture a z neho vyrabet materialy s dlouhodobou fixaci uhliku

    2] Resit ostatni zavazne ekologicke prusery. Snazit se zabranit rozpadu ekosystemovych modulu, zachranit rozsahle oblasti od desertifikace. Snazit se napravit prusery s odpady i odpadky v mori i na sousi, vymirani druhu, erozi a ubytek pudy. A to aktivnim, vedeckym a technologickym zpusobem bez nejake ezo-ideologii (nezasahovani, vegani v obleceni z odpadu, etc.)

    3] Udelat to tak, aby se zaroven snizovala chudoba, utrpeni a vsechny ty sracky na svete. Snazit se prekonat idelogicke omezeni (nejen) tradicnich spolecnosti, trochu socialniho inzenyringu abysme to z tech 8 MLD postupne dostali alespon trochu dolu a zaroven se tu dobre zilo a lidi se mohli "nadechnout".
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Hele proc ne. V Australii se ten panel energeticky i s dopravou a instalaci zaplati za cca 4 roky. Synteticky methan se poveze do japonska, vlivem norem budou do roku 2040 i ty tankery zero emision atd. Takze to klidne mzue byt business as usual a v dusledku to realne udela cut off emisi vetsi nez ze si eko mladez koupi lokalni veganske burgery.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    zas na druhou stranu do určité penetrace je jeden panel v Japonsku s baterkou ekvivalentní 5 panelům v Austrálii co syntetizují metan
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Ja si v zari povidal v Tokiu s vedoucim vyzkumnikem japonske plynarenske asociace. Ten mi povidal - vy Evropani na nas tlacite, tak my Japonci teda udelame to zero emisn - dame Australii penize, aby na severnim pobrezi postavila spoustu slunecnich elektraren, tam budeme syntetizovat metan a tankerama ma syntetickej metan to budeme vozit do Japonska. A tam uz bude business as usual. A co si udelaji ostatni, to nas nezajima.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam