• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: můžeš mi to zbrklé OZE v Česku ukázat? Nebo naše vláda má vliv na to co si u sebe dělají Němci, Rakušáci, Poláci a Maďaři?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: jistě by to šlo lépe, bez zbrklého OZE s chybějící kvalitní akumulací
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MARASAN: ano, bohužel je dostanou ačkoliv to šlo udělat jinak a lépe :) ale takový je (tady) život
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMIQ: ale oni je dostanou. Jednak lobby a pak je potreba drzet pri zivote zalohy a to nikdo zadarmo delat nebude. To uz teda neni dotace, nybrz platba za sluzbu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Fosilaci skemraj o dotace, dil 286.

    Konec za tři roky. Provoz uhelných elektráren se přestane vyplácet v roce 2026 - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/uhli-povolenky-ets-elektrarna-cez-seven.A230503_164603_ekonomika_ven
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: jak je tva definice rentability plz?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: plus jeste k tem cerpadlum od vedle…


    BOREC 23:01:25 3.5.2023
    KLATIC: neomezi, ten trend je jasnej a to je propan. Používá se už teď u většiny novějších monobloků. Navíc je výrazně účinnější nez F plyny, resp. Umi nahřàt vodu na vyšší teplotu s podobným COP - účinností. Výrobci TČ to ví už delší dobu, proto na to už ti kvalitnější (DE, SWE) před 2 lety najeli.


    BOREC 23:03:54 3.5.2023
    KLATIC: nevýhoda je ze je to hořlavý plyn, proto ho nelze používat do splitových čerpadel ale pouze u monobloků kde se vše důležité odehrává ve venkovní jednotce
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: solary s baterkou po dotacich jsou na hrane rentability, bez dotace se momentalne porad vyplaci az na vyjimky sosat elektrinu ze site. Toliko k levnym baterkam ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Já ti nevím, ale mě přijde že ty baterie jsou posledních cca 5let dražší a dražší. Beru stále cenu za kterou to mohu mít já.

    A pár šušnů to fakt nestojí ani omylem. navíc mi se tu můžeme dohadovat jestli je možné (pro pár vyvolených vyřešit 24h cyklus, ale mi tu řešíme ten roční!
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Kupodivu moje (ceska) firma dokaze stahnout u metanu tyhle emise bajvocko o 10%. A uctujeme si za to par milionu korun. Ale nemame to takhle barevny a nechceme po nikom 600 miliard dolaru, takze proc by nekoho zajimalo neco tak levneho.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: a to neni anodnes, to jsou hospodarky, twl
    TUHO
    TUHO --- ---
    MAKROUSEK: to je zas nadpis jak u debilu - nejde o zakaz tepelnekch cerpadel, ale o zakaz pouzivani latek, ktery maj extremne vysoky sklenikovy efekt.

    za chvili nam zakazou vylejvat rtut do reky. fasismus!
    TUHO
    TUHO --- ---
    https://twitter.com/pzeniewski/status/1653687951254081536?s=46
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Ale to je vtipne! Budeme moct jenom sedet v jeskynich u elektrickych ohnu!

    V Evropské komisi leží plán na zákaz prodeje tepelných čerpadel, problémem je složení chladicí náplně | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://podcasty.hn.cz/c1-67200690-v-evropske-komisi-lezi-plan-na-zakaz-prodeje-tepelnych-cerpadel-problemem-je-slozeni-chladici-naplne
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    New York to ban gas stoves and heating systems in new construction, beginning in 2026 | Fox Business
    https://www.foxbusiness.com/politics/new-york-ban-gas-stoves-heating-systems-construction-beginning
    https://oenergetice.cz/vodik/nemecko-zakaze-od-roku-2024-kotle-na-fosilni-paliva
    Plynu na elektrinu bude dost :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Denni spotreba ropy ~100 milionu barelu
    Cena ropy ~$70/barel
    Cena kWh li-ion pro automotive (dle bloomberg) $157/kWh
    100 milionu * 70 * 365 dni v roce/ 157 = 16,27 miliardy kWh
    Jeden stredni elektromobil ~60kWh
    16,27 miliardy / 60 = 271 milionu battery packu za rok
    :)
    Tyhle pocty me bavi. Dalsi bych mohl udelat plyn deleno cena tepelneho cerpadla

    A ano uvedomuju si caveaty - z ropy se vyrabi i plasty, asfalt, nafta pohani i autobusy, nakladaky, vlaky… i pres to vsechno zajimave cislo :) jestli si nekdo troufne na upresneni (treba ze na dopravu z tech 100mbpd jde 40 nebo tak…), tak prosim

    Na druhe strane jsou sodikove baterky ktere jsou dnes za polovicni cenu per kWh a jak technologie dospeje budou dal zlevnovat
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MARASAN: odemknuto

    Elektřinu ze solárních panelů si lidé na větší vzdálenost nepošlou. Ministerstvo s návrhem couvá | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c7-67199730-167sbr-5fc8b5e11cef36f
    PES
    PES --- ---
    CUKI: to by musel mít ty OZE (např. ty FVE) podél celého rovníku kontinent nekontinent (stále tam někde svítí) + propojené supravodivými přenosovými soustavami kolem celého světa...
    ...a pak se modlit, aby přenos nešel přes někoho "politicky nestabilního" a aby si Slunce neupšouklo nějakou X-Flare a neusmažilo to jako EMP ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ale tohle neni potencialni technologie s par lety vyvoje. Tohle je komercne dostupny levny produkt a Cinani s tim uz prodavaji auta za par susnu
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Takhle naivní jsem byl na střední škole někdy v devadesátkách (hodně jsem se o tuhle problematiku zajímal), kde se psalo o mnoha papírově velmi zajímavých projektech "do pár let, jen rozjet výrobu, dokončujeme velmi slibný vývoj, nezpochybnitelně revoluční technologie, do pár let budou stát 1/10...." Ale od té doby je to třetí dekáda a v tom dlouhém horizontu je to vše při starém. Ten posun je strašně pomalý a spíše papírový. Ceny se počítají od doby kdy nebyla zajetá výroba, laboratorní výsledky se srovnávají s reálnou f-cí. Ale já se nějaké velké změny už nedožiju.

    Jednou (pokud planetu totálně nezničíme) určitě něco bude. Ale mi se tu bavíme o následujících desetiletích, které jsou pro nás klíčové. I kdyby všechno mávnutím kouzelného proutku šlo 2x rychleji než za tu dobu co to sleduji, tak se prostě bez konvenčních a trvalých zdrojů EE dimenzovaných na okamžitý příkon neobejdeme. Ale ty taky nepostavíme mávnutím kouzelného proutku. Spíše je tomu naopak.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja prave na baterie nezapominam :)
    Denne ctu o novych gigatovarnach na baterky, ta exponenciala je i tam zrejma, jen o desetileti opozdena proti fotovoltaice. A neni to jen o lithiu a kobaltu, ty nebudou hrat roli.
    Sodiku, kremiku a uhliku mame gigatuny a baterky z nich uz komercne existuji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam