• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MARASAN: odemknuto

    Elektřinu ze solárních panelů si lidé na větší vzdálenost nepošlou. Ministerstvo s návrhem couvá | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c7-67199730-167sbr-5fc8b5e11cef36f
    PES
    PES --- ---
    CUKI: to by musel mít ty OZE (např. ty FVE) podél celého rovníku kontinent nekontinent (stále tam někde svítí) + propojené supravodivými přenosovými soustavami kolem celého světa...
    ...a pak se modlit, aby přenos nešel přes někoho "politicky nestabilního" a aby si Slunce neupšouklo nějakou X-Flare a neusmažilo to jako EMP ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ale tohle neni potencialni technologie s par lety vyvoje. Tohle je komercne dostupny levny produkt a Cinani s tim uz prodavaji auta za par susnu
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Takhle naivní jsem byl na střední škole někdy v devadesátkách (hodně jsem se o tuhle problematiku zajímal), kde se psalo o mnoha papírově velmi zajímavých projektech "do pár let, jen rozjet výrobu, dokončujeme velmi slibný vývoj, nezpochybnitelně revoluční technologie, do pár let budou stát 1/10...." Ale od té doby je to třetí dekáda a v tom dlouhém horizontu je to vše při starém. Ten posun je strašně pomalý a spíše papírový. Ceny se počítají od doby kdy nebyla zajetá výroba, laboratorní výsledky se srovnávají s reálnou f-cí. Ale já se nějaké velké změny už nedožiju.

    Jednou (pokud planetu totálně nezničíme) určitě něco bude. Ale mi se tu bavíme o následujících desetiletích, které jsou pro nás klíčové. I kdyby všechno mávnutím kouzelného proutku šlo 2x rychleji než za tu dobu co to sleduji, tak se prostě bez konvenčních a trvalých zdrojů EE dimenzovaných na okamžitý příkon neobejdeme. Ale ty taky nepostavíme mávnutím kouzelného proutku. Spíše je tomu naopak.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja prave na baterie nezapominam :)
    Denne ctu o novych gigatovarnach na baterky, ta exponenciala je i tam zrejma, jen o desetileti opozdena proti fotovoltaice. A neni to jen o lithiu a kobaltu, ty nebudou hrat roli.
    Sodiku, kremiku a uhliku mame gigatuny a baterky z nich uz komercne existuji
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: ty jsi pořád pleteš zásadní pojmy. Množství vyrobené energie a soustavu potřebnou k pokrytí k okamžitému potřebnému výkonu. Zatímco ta vyrobená energie se bude poměrově pořád zvětšovat na úkor OZE, v tom druhém případě bude potřeba pořád větší výkon stabilních zdrojů, protože spotřeba EE neustále roste. A co víc nejvíce právě v té době kdy OZE nefungují.

    Takže je sice hezké, že nebude problém, klidně jen pomocí FVE, pokrýt celosvětovou roční spotřebu, ale už se nesmíš pídit po tom, kdy ji vlastně vyrobíš...

    Na baterie a podobné nesmysly prosím zapomeň.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: neumim si predstavit scenar v jakem by jadro a fuze tvorili podstatnou cast soucasne energeticke transformace
    Pokud by se hned zitra zacalo stavet 400 reaktoru tak 2035 bude mit jadro podil 12% na elektrine
    S+W tou dobou budou na minimalne 40% a budou rust o 4-5pb rocne (tj 2036 45%, 2037 50%…)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: A nejsou?


    JIMIQ: Jo to chápu. Ale jen u lidí jako jsi ty, ale ne u těch co propagují nějakou cestu protože se jim to líbí, ne proto že to dává smysl.

    Já chápu přesně jak to vidíš, ostatně taky nejsem svatej, a to ani co2 neutralitě. Já ji ale na rozdíl od tebe nepovažuji za nejpalčivější ekologický problém.
    Taky jsem teď 20 let starym ropákem na cestě, ale proto že mi to dává největší smysl i při 189g/km CO2. jezdím tedy hodně pod udávanou spotřebu. Je to má neřest beru ji jako nutnou. Navíc za celou cestu najedu do 10k km a pak bude stát rok na parkovišti.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A libi se mi v principu i jadro a fuze a o to vic me mrzi ze nejsou spravnou cestou do budoucnosti. Ale co se da delat, tak to proste je :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ale ja osobne nejsem nejak extra eko. Mne se akorat libi ty technologie a povazuju je za “atraktivni”
    Jako jo, moje uhlikova stopa je asi relativne nizka, nekupuju so hadry, kosmetiku, neletam na dovolene, jezdim malo, nejim steaky a podobne
    Myslim si ze klimaticka zmena je problem a je potreba ho resit ale zaroven se nepovazuju za kapacitu chytrejsi nez jsou zakonodarci kteri to vymejsli

    Takze nechci nad kazdym svym rozhodnutim premejslet jestli to moji stopu zvysi nebo snizi a samozrejme mam i konicky a neresti jako kazdej, nekdo rad hokej, nekdo pivo, ja mam rad lego a OZE :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Vidíš a to je přesně ten problém "Já chci ....."
    Ty máš říct chci se snažit snížit svůj dopad na klima. Budeme se pro jednoduchost bavit o tom že tím je snižování CO2.

    Pomůže když si postavím svoji FVE, nebo budu vytápět TČ a nebo si pořídím elektromobil? jak to bude v mém konkrétním případě? Nepomůže víc něco jiného? Třeba ty věci vůbec nepotřebovat?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ted mi doslo ze spotrebni dan plati i nakladaky a snad i naftove vlaky… takze pokud osobaky plati polovinu, tj 40 miliard, tak by to bylo jen 4,50kč/kg
    To jen tak na okraj :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ja za opacny extrem povazuju to ze se nekdo prilepi k umeleckemu dolu nebo silnici. Ja jen chci FVE, TC a elektromobil :) a chapu proc to tak chce i EU, USA, Cina, Japonsko, Australie a dalsi
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: dlouhodobe asi jo, protoze s rustem cen v zime se zacne vyplacet skladovani i do toho vodiku se zpetnou ucinnosti kolem 50-60 procent. Kdo to zaplati ale nevim, ale mam takovy pocit, ze nestastni investori do OZE :D az se jim da i u velkych elektraren povinnost skladovat, par lidi (ti co budou muset platit nove dotace) zaplace ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Mě ty extrémy přijdou oba stejné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Buď rád tady u nás v Andalusii je v šest ráno 25°C a přes den to atakuje 40ky...
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Ale vyjdou z toho lépe ekologické zdroje. Ekologické provozy a i ty reálně a správně fungující elektromobily. Ty kde jsou jen papírově výhodné se tím omezí.

    Dám příklad i když postupný scénář by byl asi rozumnější.

    Pokud eq 1 litru nafty bude na povolence třeba 25Kč. Bude to zajímavější. A pokud bude tarifikace EE i dle zdrojů použití (technicky žádný problém) tak bude rozdíl jestli ho nabiješ z přebytků a nebo v době kdy OZE nejedou a pojedeš třeba z uhlí.

    Podobně na tom bude výroba které pojede třeba jen převážně v době kdy pojedou OZE na 100%
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: jo a dalsi kvanta blaznu, co veri v globalni kataklyzma zpusobene rostouci prumernou stredni odchylkou od prumeru teplot ve vybranych mericich stanicich
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: a těch eko-věrozvěstů adorujících "jitrnici co svět neviděl" ještě více ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Co mame jsou kvanta remcalu opakujicich myty a nesmysly produkovane fosilni lobby :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam