• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    PETER_PAN: Ani tohle nefunguje. Pak začnou vznikat dotační programy na něco co nepodporuje vývoj k větší ekologii.
    Vydám to dobře ve stavebnictví.
    Soumrak nad reálně pasivními domy, nastal dotačními programy na ně. Od té doby to jde naprosto špatným směrem a zelenější jsou opravdu jen na papíře.
    SHEFIK: Akorát s větší uhlíkovou stopou, protože nejde přímo.

    Jako když najdu článek o tom jak je Rusko v pr... protože přišlo ani ne o deset procent odbytu. Tak se mi z toho chce zvracet.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: skoda jen, ze vetsina te vychodni/asijske ropy je porad ropa ruska

    Ze dvou tankerů je za rok šedesát. Záhadní Indové čarují s ruskou ropou - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/indie-ropa-preprava-doprava-tankery-rusko-sankce.A230505_132819_eko-zahranicni_jla
    TUHO
    TUHO --- ---
    produktů z Ruska. Skeptiky předpovídaný nedostatek pohonných hmot na evropském trhu nenastal, naopak. Ceny⛽️padají dolů.

    Evropa zvládla nahradit zakázaný dovoz paliv z Ruska. Díky tomu je nafta v Česku nejlevnější za poslední dva roky - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/evropa-zvladla-nahradit-zakazany-dovoz-paliv-z-ruska-diky-tomu-je-nafta-v-cesku-nejlevnejsi-za-posledni-dva-roky/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAN_SPRCHA: mě to nevyčítej, já se psaním energetickejch článků neživím
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: jo teď koukám že jsi psal jedna až čtyři, jsem jen na první viděl to číslo jak násobíš dvěma
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: to jsou přesně 4 hodiny, no :)

    US grid-scale energy storage nearly doubled in 2022
    https://themeritorder.substack.com/p/us-grid-scale-energy-storage-nearly

    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: mají i daleko vyšší poměry viz. (The largest battery storage project commissioned in 2022 is California’s 350 MW/1.4 GWh)


    OMNIHASH:
    HANZS: Je to úplná debilita. Baterie má výkon a kapacitu. výkon je v W a kapacita v Wh. Kdyby baterie dokázal udržet výkon jenom jednu jedinou hodinu, pak to čislo bude stejný.
    Udávat jedno bez druhého je naprosto k ničemu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HANZS: tam se pletou dvě kapacity - instalovaná kapacita v angličtině bohužel zavedeně znamená "instalovaný výkon"... a na tu opravdovou kapacitu novináři nemají mozkovou... kapacitu (pun not intented)
    ale ber jako "rule of thumb" že obvykle je kapacita baterek (aktuálně, možná s redox-flow se to změní) jedna až čtyři hodiny, v průměru teda dvě.
    Takže 95GWh se dá předpokládat že bude 190GWh

    ale jak říkám, když se rozběhnou redox-flow, kde za kapacitu navíc neplatíš skoro nic (řekněme 10% ceny za dvojnásobení kapacity), tak to bude vypadat jinak
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HANZS: je to divný, ale ne, většinou narazíš jenom na watty.
    HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ: no a neudává se kapacita v GWh? Co je kapacita v GW? a 90 GWh - to je německo na 2 hodiny?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: probuď se! Baterky nic neřeší! /s :D
    HANZS
    HANZS --- ---
    GOR: jj, sorry všem.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Europe to Take Off in Energy Storage and Potentially Arrive at 95GW in Installed Capacity by 2050 - EnergyTrend
    https://m.energytrend.com/news/20230511-31921.html

    British research institution Aurora Energy Research pointed out that Europe will be increasing its quantity of 10MW grid-grade energy storage systems each year, and could arrive at an accumulated capacity of 42GW by 2030, before potentially reaching 95GW by 2050. This also means that the period between 2023 and 2050 will see more than EU€70 billion of accumulated investment opportunities.

    As indicated by thee report of Aurora Energy Research, batteries over 4 hours of storage capacity will occupy 61% of total devices by 2050, which is higher than 22% by 2025. In addition, Germany, UK, Greece, Ireland, and Italy have become the most enticing energy storage markets in Europe thanks to policies, support from regulations, feasible income stacking (multiple income sources), and demand for low-carbon and flexible energy.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PES: Tak treba etapa nemeckych dotaci na EV skoncila v prosinci 2022 a do te doby sla aplikovat jen na auto do urcite ceny. Male ojebavani s priplatkovou vybavou ze si nekdo nad ramec doplatil priplatkovou vybavu, ale puvodni cena byla do toho limitu se odehravalo, ale nic co by princip tech dotaci bouralo (narozdil treba od zemedelskych dotaci, ktere jsou nastaveny spatne od zakladu).

    Takze fungoval.

    Kritici tvrdi ze ten dotacni titul prisel prilis brzo, protoze cilil na bohatsi lidi. Ano, to je pravda, ale do provozu to dostalo nezanedbatelne mnozstvi elektromobilu ktere ted vytvareji poptavku po dalsi infrastrukture (i servisni) a to zvysuje pripravenost celeho trhu na masove rozsireni EV. Takze ten celospolecensky ucel ten dotacni titul splnil. Povazuju to za uspesny priklad.

    Dalsi etapu bych ale navrhl uz mnohem prisnejc, zejmena na ty performance parametry tech vozu - dojezd, ucinnost, zivotnost.
    PES
    PES --- ---
    PETER_PAN: Hahaha, tohle mi připomenulo epizodou z "Yes, Minister", kde prakticky identicky popisuje Mr.Cartwright to, jak je třeba definovat cíle státní správy a kontrolovat výdaje na ně a poměrovat výsledky dosažené...
    ...k obrovské hrůze Sira Humphreyho. (vřele doporučuji dohledat a pustit si)

    Tudíž si dosaďte, že časová jednotka se pak stane "jeden Furt" a výsledky budou jen "stohy papíru" plné blábolů (buď minimálně z části vylhaných, ale protože to se dá nějak odhalit, tak spíš plné vaty a keců o tom, že 'cílů nebylo dosaženo protože blablabla, málo peněz, blablabla, nutné pokračovat dále, blablabla, nasypat více peněz '..."
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PES: ne. Dotace muzou fungovat pokavad jsou na predem omezenou dobu (treba 2 roky, pak by nasledoval dalsi program za jinych podminek) a zaroven s jasne definovanyma performance parametrama (napr. EV s rekuperaci o ucinnosti 78+%, tepelnym cerpadlem a minimalni kapacitou baterie 85 kWh). Pak to naopak ty vyrobce extremne nuti inovovat a to jeste ve vyssim tempu nez normalni vyvojove cykly.
    GOR
    GOR --- ---
    HANZS: To neni za lonsko, ale za letosni 1. ctvrtleti.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ten pokles fosilů o 22% nemá být o 4,7 místo na 4,7? Připadá mi to hrozně málo, ačkoliv si uvědomuju že uhelky u nás provozuje Tykač se svým Seven, nebo kdo
    a taky spotřeba na distribučním území ČEZ je jen 9,4TWh? Distribuční území ČEZ je snad víc než půlka ČR... something doesn't add up
    HANZS
    HANZS --- ---
    Ze zprávy ČEZu za loňský rok:
    Výroba elektřiny z bezemisních obnovitelných a jaderných zdrojů meziročně vzrostla o 6 % zejména díky vyšší disponibilitě jaderné elektrárny Dukovany a dosáhla výše 9,4 TWh. Naopak výroba z emisních uhelných a paroplynových zdrojů klesla o 22 % na 4,7 TWh, podle ČEZ v důsledku nižšího nasazení zdrojů s ohledem na pokles tržních cen elektřiny a vývoj růstu cen emisních povolenek a zemního plynu.

    Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 5 % na 9,4 TWh. Spotřeba u velkých podniků klesla o 4 %, spotřeba domácností klesla o 7 %. "Důvodem poklesu je zejména omezení spotřeby zákazníků v důsledku vysokých cen komodit," konstatuje ČEZ.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale i dotované elektromobily furt nejsou nejlevnější možné, proto i v Číně, kde elektromobily dotovali, klesla cena až k současným 9000 USD, nebo v Evropě Dacia Spring

    dokud existuje konkurence mezi firmama a lidi si nemůžou dovolit neomezené množství neomezeně drahých elektromobilů, tak bude cena klesat (i kdyby ne absolutně, tak v poměru k inflaci)
    PES
    PES --- ---
    TUHO: musíš velice dobře rozlišovat dotace do výzkumu a vývoje versus dotace do plošné výroby/plošného zavádění (zvláště pokud se to plošné ještě naoktrojuje nějakým nařízením/Direktivou/zákonem)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam