• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    The Hydrogen Stream: Germany to use hydrogen ‘in all sectors’ – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/07/28/the-hydrogen-stream-germany-to-use-hydrogen-in-all-sectors/

    BloombergNEF has reported that the levelized cost of hydrogen (LCOH2) has increased slightly this year due to inflation and higher financing costs. However, it says that green hydrogen (H2) will become competitive with existing gray H2 plants operating at marginal cost in five markets by 2030. The analysts say that green hydrogen will be cheaper than new blue H2 by 2028 using Chinese alkaline electrolyzers and by 2033 using Western alkaline electrolyzers, undercutting blue H2 by one to three years earlier in all modeled markets.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PES: To je prd proti tomu když chytne taková JE...
    PES
    PES --- ---
    Elektromibilita - Chytlo to už ve středu, ale dodnes to nedokázali dostat pod kontrolu (a to jsou na moři, voda všude kolem, ale nejspíš akorát "ke dnu")

    U Nizozemska třetí den hoří loď se sty elektroaut, nelze ji kvůli nim uhasit - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nizozemsko-trajekt-elektroautomobil-pozar-ekologicka-katastrofa.A230728_111601_zahranicni_tbr
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK:

    1) to je prece nesmysl koukat se 100 let zpet, pri konecnem mnozstvi. To vubec nic nevypovida o budoucnosti a uz vubec to nezahrnuje predikci cen pri soucasny poptavce.

    2) zavadeni OZE ale prece nezvysuje cenu fosilni energie, melo by tomu byt naopak, protoze jde o substituty. A to je cela message meho prvnihi prispevku. Fosil zdrazuje (=zabiji tvymi slovy), takze investice do OZE v tuhle chvili davaji nejvetsi smysl, abychom tu zabijackou apokalypsu zmirnili

    3) najednou koukas za 10 let :)) pouzivani elektromobilu z aliexpressu se solarnimi panely z aliexpressu uz ale v africe dokaze 'zachranovat zivoty' dle tve ekonomicke uvahy uz ted

    4) australie je na 36,5% renewables elektricke energie rocne a nahrazuje v tonhle energetickem mixu nerentabilni uhelky rovnou bateriema v radu stovek MWh. 70% jejich fosilu jde na vyvoz, neni lokalne konzumovany.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: 1) Jak dlouhy jeste chces obdobi, 100 let nestaci?
    2) Snizovani chudoby
    3) Nevim, existuji protichudne vypocty, uvidime za par desitek let.
    4) Australie je ropny stat, ktery jede na fosilu, pro ne muzou byt OZE drahy jakkoli (stejne jako treba pro Saudskou Arabii nebo Katar).

    atd.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: vzdyt si nedavno sam uznal, ze solar se zaplati (za urciteho energetickeho mixu a za soucasnych technologii a vyrobnich nakladu, ktere se budou menit) - NYRLEM

    A to jsme se bavili o CR. Kdyz se podivas na ceny za ktere je solarni energie generovana jinde, mas jasnej business case, bez oligopolu, politiky, korupce, decentralizovanej v jakykoliv komunite, sustainable na long run, nezpusobujici zadny umrti, naopak, snizujici cenu za energie vyraznym zpusobem.

    Treba PPA 0,0104$/kWh = 0,2288 kc / kWh

    https://taiyangnews.info/markets/world-record-low-solar-bid-of-0-0104kwh-in-saudi-arabia/

    Takze se radeji pred dalsim pokracovanim prinosne diskuze zeptam - co presne oba rozporujete? Pac pokud jde o puvodni prispevek, na ktery Makrousek demagogicky reagoval, uz jsme uplne mimo misu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK:

    1) do kdy ta cena bude klesat a dokdy nemusime resit alternativu?

    2) jaky ma spalovani fosilu dopady, ktere v cene nejsou zapocitane, at uz geopoliticke s nasledky umrti, nebo environmentalni s nasledky umrti?

    3) jezdit na elektriku/elektromobilem je drazsi?

    4) jaky presne ma OZE prime dopady na zdrazovani, napr. v australii?

    Atd.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: Jenze s zivotnosti 10-20 let se o zadne dlouhodobe investice nejedna, to tu prave jen sermujes dojmy. Jedine, v co doufas a neni vubec jiste, ze se to v LT povede, je snizeni investicnich nakladu kvuli usporam z rozsahu a vyvoji na poli technologii. Pri stavajicich technologiich se jedna o ciste zdrazeni, coz muzes videt na slozence.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: V dnesnich cenach stal benzin v roce 1930 3 dolary 60 centu. Dnes stoji 3 dolary 22 centu. Jeste nejake otazky?

    Gas Price History: List of Prices by Year
    https://www.creditdonkey.com/gas-price-history.html

    $1 in 1930 → 2023 | Inflation Calculator
    https://www.in2013dollars.com/us/inflation/1930?amount=1#:~:text=Value%20of%20%241%20from%201930,cumulative%20price%20increase%20of%201%2C727.00%25.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    Jsem tu správně ve skupině "idioti diskutují s idioty"?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: samozrejme, udelame demonstraci proti inflaci, fosilu je konecne mnozstvi, takze bude na long run zlevnovat.

    Really?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Neni zac. Kdyz ja do tech divnych destinaci jezdim a s lidickama si tam povidam. A tohle je presne to, co mi rikaji - vy v te Evrope se nam tady snazite nacpat nejake sve drahe technologie, ale my nemame co jist. Takze az vyresime, ze budeme mit dost jidla, muzeme resit nejaky odklon od fosilu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Vzdyt rikam, urcite mas pravdu, nemusis presvedcovat me, zkus presvedcit novinare v Economistu ;-).
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: jakoze v africe, kde treba neni pristup k verejne elektricke siti je nutne zlo nainstalovat solarni panel, misto aby jim tam zacali vyvlastnovat, korumpovat a tezit jejich prirodni bohatstvi a jako bonus znecistovat vzduch spalovanim uhli?

    Taky by si misto levneho elektromobilu z aliexpresu mohli koupit krumpace a kutat diru ve snaze narazit na ropu. Plus poridit trochu drazsiho, ale starejm poradkum holdujiciho jetyho naftaka.

    OZE, to je proste cesta do pekel, diky, zes mi umoznil prozrit :)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: tak mi to přijde logický že když nějaká nemoc co koluje každou zimu dvě zimy vynechá tak tu třetí zimu zaútočí násobně. A ten počet případů a úmrtí tomu přesně statisticky odpovídá.

    To že do toho vlitly drahé energie s tím má těžko co společného.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Ja ti reknu, v cem je problem. Problem je, ze sedis ve sve slonovinove vezi v pohodlne demokracii a koukas na to pinozeni chudaku dole. Ale nezajimaji te nejaci lide v Africe, Asii nebo Jizni americe, hlavne, aby vyrobci OZE meli dost penez na svuj (a tvuj) zivotni styl.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Pouzivam. Souslovi "nutne zlo" jsem slysel mnohokrat, ne v tech nejhezcich konotacich.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: pouzij mozek prosim. Aspon jednou denne. Ses v zajeti dojmu a hormonu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Tolik pismenek a sdeleni je: "je mi jedno, ze nejaci lide umrou, to je proste nutne zlo".
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: to se neshodem, ani v jednom bode cos uved :)

    Proste pokladat rovnitko mezi nutny investice pro zavedeni udrzitelnyho sveta, kde lide nebudou umirat na nasledky globalniho oteplovani a na druhy strane davat jistou smrt, je proste nesmysl. Je to cira demagogie.

    Da se kratkodobe zdrazovat a delat takovy regulatorni opatreni, aby nikdo neumiral.

    Naopak, zavislost na fosilni oligarchii a kratkozrakost takoveho pristupu je to, co ted zpusobuje umirani lidi diky katastrofam zpusobenym uz ted globalnim oteplovanim, ale i zdrazovani fosilu, promitajici se do pridane hodnoty kazdeho produktu, protoze energii zatim jinak neumime. A to se jeste muzeme bavit o ekologicky katastrofe v obilnici sveta, pac pan Putin sedi na atomovce a my mu potrebujem cucat z prstu ropu a plyn.

    There's no perfect way out. But there are better ways to go from here.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam