• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ještě jednou se koukni na ten graf, posuň si ho o 7 let doprava a uvidíš graf rozvoje baterií :)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: zásadní problém je v tom koeficientu využití, ten je smrtící (a hlavně na tom nejde stavět stabilní a také levná energetika - obojí je kriticky důležité, protože sice lze mít energetiku na předimenzovaných OZE s megaobří akumulací, ale bude to tak drahé, že to zničí ekonomiku).

    Jediné dnes rozumné využití FVE panelů jsou tak akorát "zapadlé varty", kam dosud nevede elektrické vedení, kde je to i pak velmi limituje v jakémkoliv provozu a rozvoji vůbec.

    FVE by byly skvělé jedině v podobě orbitálních elektráren, kde je sluneční záření prakticky 24/7, ale zase i kdybychom tam ty panely dokázali rozumně vynést (cenově rozumně), tak neumíme ten výkon dostat slušně na Zemi (a to pomineme vedlejší efekty, že by na obloze byly obrovské světlo-odrážející plochy FVE + že by to byla vlastně zachycená energie navíc, jinak by planetu minula, přeposlaná na Zemi, kde by se nakonec proměnila v odpadní teplo a de-facto by přispívala k dalšímu zahřívání planety ;-))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Solární panely letos nainstalované vyrobí stejně elektřiny jako 1/6 jaderných reaktorů postavených za posledních 50 let (cca stejný výkon, solár 15% koeficient využití, jádro 85%)
    let that sink in

    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: realita bude asi jinde.
    PES
    PES --- ---
    Bezpečnější a ekonomičtější. Čína zprovoznila první reaktor čtvrté generace - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/cina-energetika-jaderny-reaktor-zivotni-prostredi.A231206_152013_eko-zahranicni_rie
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: no ale tady se dotykame zakladniho nepochopeni - tech 200k jen tak neprendavas z kapsy do kapsy, ty bys mohl dat i na neco jineho a to neco jineho ti samozrejme na konci bude chybet.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: ok tak si můžeš koupit auto. Jedno stojí 100tis. a k tomu si musíš přendat 200tis. z levý kapsy do pravý. Druhé stojí 300tis.

    Teoreticky u obou musíš mít 300tis.......
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: proc pocitat cenu povolenky do nakladu? Asi proto, ze to je naklad a je dobre rozlisovat investicni ci provozni podpory od absence nakladu, kdyz uz. Btw. Dukovany by mely byt podporovany rovnez z Modfondu .. https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-europoslanci-podporili-taxonomii-jeji-prinos-podle-nich-ukaze-cas
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM:
    Tam jde vždycky o vstupy do výpočtu.
    Jestli se u jaderek použije plánovaný capex nebo reálný z dokončených projektů ( i v USA spouští reaktor s trojnásobným rozpočtem proti původnímu plánu). Zpráva od jaderné lobby vyjde prostě úplně jinak než zpráva od plynové lobby. A obě zprávy budou plně obhajitelné.

    Co se použije za cenu plynu, co za cenu povolenky........

    A proč vlastně počítat cenu povolenky? Pokud investuje stát a povolenky prodává taky stát tak ty peníze zase dostává zpátky, sice do modernizačního fondu, ale s tím se dá operovat tak že jsou utráceny tak že se tím platí to co by jinak šlo beztak z rozpočtu. Modernizační fond je taková státní Sodexo karta: dá se to utratit za blbosti protože to nejsou přece opravdové peníze nebo to s rozvahou utrácet za to co by člověk platil opravdovými penězmi.

    Zatímco peníze utracené za výstavbu jaderky jsou prostě pryč.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: zaverna plynovka nebude mit ani ty 2000, coz ti tu navratnost vyrazne zhorsi. Dnesni situace neni kdovijak prizniva .. k jaderkam ti nereknu lepsi cislo nez tohle https://www.iea.org/reports/projected-costs-of-generating-electricity-2020 , ale k ccgt ti muzu rovnou rict, ze VC pri dnesnich cenach cca 50*2 + 0,3*80 eur/MWh opravdu neni min, nez co se udava pro jaderky .. a v tom nemas capex ani O&M .. povolenka pod 80 nepujde nepujde a plyn z 50-55 ti klesne mozna na 30 nekdy prespristi rok ..
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HANZS: no a ty jaderky přeci mají taky výpadky, Francie měla tuším loni velké problémy s nedostatkem vody na chlazení a zvedalo to ceny elektřiny v celé Evropě, ne?
    Takže i ty jaderky budou potřebovat zálohu - a tam jsme zase u toho plynu.
    HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS: Tak nemyslím, že je to tak jasné - Francie vede blok zemí, které se jádra nehodlají vzdát a připojují se k nim další jako např. Polsko.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Já tuhle diskuzi nějak nechápu - prostě jedeme ve velkém OZE a výkyvy budou vykrývat plynovky než se dostatečně vyřeší akumulace nebo se případně plyn nahradí vodíkem (který se vyrobí v létě z přebytků).

    Já chápu, že se jede lobbing za jaderky, ale co je na té cestě výše špatně? EU se rozhoduje, že půjde nějakou jinou cestou? Jakou? Nějak nerozumim, proč sem musí někdo házet boomerský články z nějakých blogů vyčpělého spisovatele scifi.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MARASAN:
    PES: ano, pokud se to bude uměle omezovat, ale to je stejný problém jako jaderky které se dají evidentně zavřít politickým rozhodnutím že......
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: dokonce 3000 je ve výpočtu. A při dnešních cenách plynu je LCOE pořád poloviční proti jádru
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: stejně jako "bude v budoucnu plyn" popř. "nezakáže si EU plyn"?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PAN_SPRCHA: nezdrazi v budoucnu plyn povolenky?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: dobra otazka .. zkus si spocitat ekonomickou navratnost s 2000 hodinama provozu maximalniho vykonu rocne proti cenam spotu a uvidis sam .. tvrdit, ze je levnejsi nez jadro je silne zavadejici, zalezi na charakteru provozu a skladbe zdroji v soustave ..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VYHULENY_UFO: pisu z Brna (jako PES) a popcorn netreba, je to furt dokola stara ohrana deska.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: co je na paroplynu tak se extrémně drahýho? Ano, období po výpadku největšího zdroje plynu samozřejmě vedlo k výkyvům ceny a pořád to ještě dobíhá, ale pokud se bavíme o dlouhodobém výhledu, tak až se to srovná, paroplyn bude zase daleko levnější než třeba jádro. Už teď je zase dvakrát levnější než jádro a to je cena pořád nahoře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam