ANDR3_I: dokud mě jedna "dobrá duše" nenaočkovala (ještě zprostředkovaně, za mými zády), tak mě ani nenapadlo brát nealkáče jako jakousi substituci, ale prostě a jednoduše jako jeden z mála drinků, který si můžu v putyce dát opakovaně, protože to není předražená přeslazená sračka. Rekord mám cca sedm za hooodně dlouhej mejdan (ano, bavilo mě to tam). Ostatně jaká substituce, když jsem si za celou svou dlouholetou alko-éru domů koupil jestli deset lahváčů, tak je to moc.
Rozhodně u mě nehrozí situace "jé, vy nemáte birela, tak to mi dejte jedno malý, ono se to neposere". Ono v Čechách - i jinde - je málokterý pivo pitelný, pokud si předtím člověk docela zmlsá hubu. Navíc jsem byl spíš vinař. Takže jestli do toho zas vlítnu, nebude to kvůli zlýmu etanólu v nealko pivu, ale jen a jen kvůli sobě, svýmu vlastnímu rozhodnutí a možná (s nadsázkou, ale pšššt, to jim neříkejte) kvůli podobným pindům, protože to mám pak chuť vzít flašku kořalky, strhnout víčko a ukázat dotyčným kašpárkům takovou kloktající velrybu, že by se z toho zastavili až pod maminčinou sukní.
(ostatně, cíleně jsem to udělal jednou v životě - cca 10 let zpět - v reakci na neskutečný kecy neskutečně dementní fuchtle a teprve jako pauzírující alkáč to zpětně doceňuju)