• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    Taky už máte pocit,že spíš než zábavá je to sebedestrukce a víc než relax je to faux pass,podělte se o své zkušenosti,jak zapásíte,prohráváte a vyhrávete s falešným přítelem Alkoholem... Existuje pouze jedna cesta, jak lidi milovat, a tou je milovat je takové, jací jsou. A nádherné je na tom to, že když je mliujete jací jsou, tak se začnou měnit. Ne podle vašich představ - začnou se měnit podle své vlastní reality. Když je milujete, promění je to. Ne přesvědčí - promění. Obnoví se, dosáhnou k novým výšinám bytí. Dojde k tomu, ale v jejich bytí a podle jejich vlastní přirozenosti.Pomáhejte lidem, aby byli přirození, pomáhejte lidem, aby byli svobodní, pomáhejte lidem, aby byli sami sebou, a nikdy se nepokoušejte nikoho nutit, tahat a tlačit a manipulovat... http://psychologie.cz/az-do-dna/
    rozbalit záhlaví
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    GRANTORINO: To nevím. Každopádně blackout aka okno znamená, že Ti prostě nefunguje dlouhodobá paměť po nějaké dávce alkoholu. Alespoň to jsem se dočetl já. Imho (a dle vlastních zkušeností) tedy nemusíš být ani ultra moc mimo, aby bylo okno. Takže vyvozovat z toho, že měl někdo okno, to, že neovládal svoje fyzické a psychické funkce, je zavádějící.
    KEB: Viz výše. Blackout není, že odpadneš, ale že si nepamatuješ.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SLAMITCH: hm, a jaky je vyraz pro to, kdyz vubec nevis, co delas? Proste uplne mimo?
    KEB
    KEB --- ---
    KLATIC: hrajeme si se slovíčky, kdo umí porozumět textu, tak chápe žes myslel vypít se do mrtva. Což je blackout, konec, hotovo, mrtvo, ležíš ve škarpě.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    SLAMITCH: tady jde zjevne akorat o zmateni pojmu, blackoutem jsem myslel proste odpojeni osobnosti od tela, automaticky spojene s totalnim oknem, pokud je blackout v alkoholicke anglictine definovan jinak, muzeme tomu stavu, o kterem pisu, rikat treba "totalne se vyndat"
    COPS192
    COPS192 --- ---
    posledni dva roky svoji alkoholicky kariery jsem i pri spotrebe cca 1,5 l vodky denne byl "schopen" normalne pracovat, tedy snazil jsem se fungovat. prakticky to vypadalo asi tak, ze jsem byl spis jako Bendr, robot co jede na chlast... nevedel jsem co je za den, vlastne jsem uplne nevnimal nejakej zivot okolo... pri prijmu do lecebny (kdyz se me ptali jestli vim, kolikateho je) sem se seknul jen o dva dny... nemyslim si, ze bych "nevedel co delam", ale pravdou je, ze ty 2 roky mam slity do jedny cmouhy, prakticky si je skoro nepamatuju...
    ale pokud v tom clovek vazne lita moc, zaziva takovy zvlastni pocit odosobneni, ztraty kontroly sam nad sebou a opravdu hodne hodne hodne pokrivene vnimani reality... pri prvnim deliriu jsem mel opravdu pocit, ze mozek neni muj, ze vlastne ja nejsem ja...
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    VYHULENY_UFO: Já nepsal o tom, jak se intoxikované chování liší od neintoxikovaného chování všeobecně, ale o tom, že "blackout intoxikované chování" se v zásadě neliší od "podobně intoxikovaný ale neblackout" chování (a tedy že blackout neznamená "nevíš, co děláš", ale "nevíš, co jsi dělal"). A že je to dost zásadní rozdíl.

    Třeba u soudů, snad se nepletu, pokud je prokázáno, že člověk "nevěděl, co dělal", tak víceméně není za své činy zodpovědný. Naopak to, že na své chovaní prostě zapomněl, mu nijak neulehčí.

    Pokud je to jinak, rád budu vyveden omylu. Nejsem ani právník ani lékař :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SLAMITCH:
    To, že si nepamatuješ, co jsi dělala, neznamená, že jsi v daný okamžik nevěděla, co děláš.

    to mi pripomina nektery lidi, kteri tvrdi, ze ve vine/pivu/alkoholu je pravda. ja kdyz si vzpomenu na vyndanou bejvalku, jak chodila se skelnym zrakem po navratu z kalby po byte, furt cyklicky opakovala nejaky hovna, ze budto ja nebo nekdo jinej je zkurvysyn a nedala se zastavit. jak zacyklenej kolovratek, kterej nelze prerusit.

    uz ted vim, ze zenska, ktera se dokaze dostat do takovyho stavu neni a nebude muj objekt zajmu.
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    KLATIC: Ještě jednou - odkud máš, prosím, tu informaci, že při blackoutu člověk "naprosto neovladal svoje telo ani vedome neovlivnoval nic z toho co dela"? Vědomí při blackoutu funguje přeci normálně, co je rozbitý, je dlouhodobá paměť (ukládání do ní, ne vyvolávání z ní, alespoň co vím, takže nezapomeneš, kdo jsi ;-).
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    GRANTORINO: GRANTORINO: Tady bych si dovolil zásadně nesouhlasit. To, že si nepamatuješ, co jsi dělala, neznamená, že jsi v daný okamžik nevěděla, co děláš.

    Jedna věc je, nevědět, co dělám, tedy si v dané chvíli neuvědomovat své jednání. Druhá věc je se chovat "standardně" dle svého vědomí a svědomí a zkušeností (ať jde o střízlivé anebo opilé "standardno") a jen si následně nepamatovat, co se dělo.

    Já, když jsem pil, míval okna pravidelně. A vůbec to neznamenalo, že bych se při nich choval nějak psychopaticky. Byl jsem úplně "normální", jako při jiným ožrání - tancoval jsem, zdravil jsem, loučil jsem se, odemykal jsem dveře, atd. (A když jsem byl už hodně moc, tak jsem samozřejmě takhle krásně nefungoval, ale to nemělo nic společnýho s "oknem" :-).

    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KLATIC: od sebe i okoli a obzvlast vrazedny to je kdyz jeste k tomu nejakej povzbuzovak zabrani telu se vypnout a vytuhnout
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    neovlada se = nevi co dela, tak si to asi nebude pamatovat potom
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SLAMITCH: hm, jsem laik, ale v podstate ta definice sedi. To, ze si nepamatoval kratkodobe ani dlouhodobe, opakovani v konverzacich, taky sedi. To, ze ani nevedel co dela, byl totalne mimo a byl schopen cehokoliv, uz je mozna k te definici dalsi veci navic.
    Jestli chces trvat na presnych definicich, tak ano, mas pravdu, jen ta jedna cast je blackoutem, ta druha neni, akorat se to doplnuje
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    HONZAL: hele, ona to totiz je ta jedna a ta sama nemoc a je dost putna, zda v nektery fazi chlastas pivo, vino nebo koralku, zda doma nebo v hospode, zda inklinujes spis k hladince nebo excesu atd.

    Co hraje roli je to, zda se se piti do nemoci rozjede nebo ne. Ten najezd obvykle neni rychlej, spis trva leta, jsou tam varovny symptomy, kdyz se nemoc rozjizdi, jak tech varovnejch symptomu pribejva, dotycny/dotycna si v podstate muze delat checklist a postupne si to odfajfkovavat.

    Jaka je v konktertnim bode frekvence je v podstate putna, kdyz jsou pritomy ty varovny pristicky (viz vyse).
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    GRANTORINO / KLATIC: Já měl za to, že blackout je zablokování dlouhodobé paměti alkoholem, takže si člověk po intoxikaci nepamatuje, co dělal. Plus se třeba přímo při intoxikaci dost opakuje v konverzacích, neboť krátkodobá paměť opravdu netrvá dlouho.

    Ale že by člověk "naprosto neovladal svoje telo ani vedome neovlivnoval nic z toho co dela" a "je to konec. Ten clovek nevi, co dela... Absolutne. Vpodstate se v tu chvili defakto vubec neovlada...", je pro mě novinka. Odkud máte takovéhle fatální informace, pls?
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    HONZAL: Problem je, pokud se clovek vyleje do "blackoutu", tak naprosto neovlada svoje telo ani vedome neovlivnuje nic z toho co dela, stejne tak nevnima jakoukoli logickou argumentaci atd. z venku, muze se stat naprosto ale opravdu naprosto cokoli, a je trochu rozdil, jestli se to stane s bandou studentu nekde u klubu, nebo doma s partnerkou s ditetem...
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Co tu píšete jsou takový závěry "podle sebe soudím tebe". Že se někdo jednou za čas zboura může mít různý duvody
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Já nevím, vylejt se jednou za měsíc mi nepřijde jako velký drama, který člověku zásadně ovlivňuje život. Skoro bych řekl, že na poměry v této zemi je výrazně pod průměrem...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Mozna se to srovna casem s tim deckem... Ale moje zkusenost je, ze to s tim vubec nesouvisi. Bud k tomu inklinuje a to bude i v "lepsich casech" nebo ne a je to fakt exces. To uz musi vedet ti kolem nej.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Blackout je konec. Ten clovek nevi, co dela...
    Absolutne. Vpodstate se v tu chvili defakto vubec neovlada.... Tak si neumim predstavit, jak si jako rekne "uz jsem to prehnal"... Do toho stadia je hlavne dulezity se vubec nedostat. Ale pokud je to pravidelny, hm, tak to mi prijde hodne varujici signal. Na lehkou vahu bych to nebrala. Jednou za mesic, to je dvanackrat za rok.... Tak treba za deset let to bude stodvacetkrat totalne v lihu verbalne agresivni salat. Jen tak premyslim. Fakt to chces zazit?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    EWOKK: ok. Ja jsem to odvodila z tohoto, ale moje chyba, nerekla jsi to. Tak beru zpet.
    "doma je verbalne agresivni a jakmile zacne pit tak zapomene na vsechno co by mel udelat. Nejhorsi je, ze z nej pada naprosty slovni salat potom co se vrati domu, nevi kde je a co rika. "
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    EWOKK: No to prave alkoholici neumi...:) Hele good luck...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam