• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    Taky už máte pocit,že spíš než zábavá je to sebedestrukce a víc než relax je to faux pass,podělte se o své zkušenosti,jak zapásíte,prohráváte a vyhrávete s falešným přítelem Alkoholem... Existuje pouze jedna cesta, jak lidi milovat, a tou je milovat je takové, jací jsou. A nádherné je na tom to, že když je mliujete jací jsou, tak se začnou měnit. Ne podle vašich představ - začnou se měnit podle své vlastní reality. Když je milujete, promění je to. Ne přesvědčí - promění. Obnoví se, dosáhnou k novým výšinám bytí. Dojde k tomu, ale v jejich bytí a podle jejich vlastní přirozenosti.Pomáhejte lidem, aby byli přirození, pomáhejte lidem, aby byli svobodní, pomáhejte lidem, aby byli sami sebou, a nikdy se nepokoušejte nikoho nutit, tahat a tlačit a manipulovat... http://psychologie.cz/az-do-dna/
    rozbalit záhlaví
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    GRANTORINO: GRANTORINO: Tady bych si dovolil zásadně nesouhlasit. To, že si nepamatuješ, co jsi dělala, neznamená, že jsi v daný okamžik nevěděla, co děláš.

    Jedna věc je, nevědět, co dělám, tedy si v dané chvíli neuvědomovat své jednání. Druhá věc je se chovat "standardně" dle svého vědomí a svědomí a zkušeností (ať jde o střízlivé anebo opilé "standardno") a jen si následně nepamatovat, co se dělo.

    Já, když jsem pil, míval okna pravidelně. A vůbec to neznamenalo, že bych se při nich choval nějak psychopaticky. Byl jsem úplně "normální", jako při jiným ožrání - tancoval jsem, zdravil jsem, loučil jsem se, odemykal jsem dveře, atd. (A když jsem byl už hodně moc, tak jsem samozřejmě takhle krásně nefungoval, ale to nemělo nic společnýho s "oknem" :-).

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SLAMITCH: hm, jsem laik, ale v podstate ta definice sedi. To, ze si nepamatoval kratkodobe ani dlouhodobe, opakovani v konverzacich, taky sedi. To, ze ani nevedel co dela, byl totalne mimo a byl schopen cehokoliv, uz je mozna k te definici dalsi veci navic.
    Jestli chces trvat na presnych definicich, tak ano, mas pravdu, jen ta jedna cast je blackoutem, ta druha neni, akorat se to doplnuje
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    HONZAL: hele, ona to totiz je ta jedna a ta sama nemoc a je dost putna, zda v nektery fazi chlastas pivo, vino nebo koralku, zda doma nebo v hospode, zda inklinujes spis k hladince nebo excesu atd.

    Co hraje roli je to, zda se se piti do nemoci rozjede nebo ne. Ten najezd obvykle neni rychlej, spis trva leta, jsou tam varovny symptomy, kdyz se nemoc rozjizdi, jak tech varovnejch symptomu pribejva, dotycny/dotycna si v podstate muze delat checklist a postupne si to odfajfkovavat.

    Jaka je v konktertnim bode frekvence je v podstate putna, kdyz jsou pritomy ty varovny pristicky (viz vyse).
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    GRANTORINO / KLATIC: Já měl za to, že blackout je zablokování dlouhodobé paměti alkoholem, takže si člověk po intoxikaci nepamatuje, co dělal. Plus se třeba přímo při intoxikaci dost opakuje v konverzacích, neboť krátkodobá paměť opravdu netrvá dlouho.

    Ale že by člověk "naprosto neovladal svoje telo ani vedome neovlivnoval nic z toho co dela" a "je to konec. Ten clovek nevi, co dela... Absolutne. Vpodstate se v tu chvili defakto vubec neovlada...", je pro mě novinka. Odkud máte takovéhle fatální informace, pls?
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    HONZAL: Problem je, pokud se clovek vyleje do "blackoutu", tak naprosto neovlada svoje telo ani vedome neovlivnuje nic z toho co dela, stejne tak nevnima jakoukoli logickou argumentaci atd. z venku, muze se stat naprosto ale opravdu naprosto cokoli, a je trochu rozdil, jestli se to stane s bandou studentu nekde u klubu, nebo doma s partnerkou s ditetem...
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Co tu píšete jsou takový závěry "podle sebe soudím tebe". Že se někdo jednou za čas zboura může mít různý duvody
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Já nevím, vylejt se jednou za měsíc mi nepřijde jako velký drama, který člověku zásadně ovlivňuje život. Skoro bych řekl, že na poměry v této zemi je výrazně pod průměrem...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Mozna se to srovna casem s tim deckem... Ale moje zkusenost je, ze to s tim vubec nesouvisi. Bud k tomu inklinuje a to bude i v "lepsich casech" nebo ne a je to fakt exces. To uz musi vedet ti kolem nej.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Blackout je konec. Ten clovek nevi, co dela...
    Absolutne. Vpodstate se v tu chvili defakto vubec neovlada.... Tak si neumim predstavit, jak si jako rekne "uz jsem to prehnal"... Do toho stadia je hlavne dulezity se vubec nedostat. Ale pokud je to pravidelny, hm, tak to mi prijde hodne varujici signal. Na lehkou vahu bych to nebrala. Jednou za mesic, to je dvanackrat za rok.... Tak treba za deset let to bude stodvacetkrat totalne v lihu verbalne agresivni salat. Jen tak premyslim. Fakt to chces zazit?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    EWOKK: ok. Ja jsem to odvodila z tohoto, ale moje chyba, nerekla jsi to. Tak beru zpet.
    "doma je verbalne agresivni a jakmile zacne pit tak zapomene na vsechno co by mel udelat. Nejhorsi je, ze z nej pada naprosty slovni salat potom co se vrati domu, nevi kde je a co rika. "
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    EWOKK: No to prave alkoholici neumi...:) Hele good luck...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ASCORB: me tam na celym popisu nejvic vadi, ze ji sproste nadava.
    Ja jsem zila s alkoholikem, a i kdyz byl uplne nasrot, nikdy mi sproste nenadaval. Skoro bych to videla jako vetsi problem nez ten chlast.
    Jak moc je to zly nadavat zene, s kterou ma dite. A jinak alkoholik se zmeni, jen kdyz sam chce. Ale je to padesat na padesat, ze se z toho nevymani...
    Muze se to zmirnit. Vsecko zacina jeho vnitrnim rozhodnutim. Nejaky doporuceni od okoli, hm... To je pro nej absolutne neurcujici.
    FRDK
    FRDK --- ---
    KEB: Tak pokud už zas bude moct chlastat, nemusel by to být takový problém.
    KEB
    KEB --- ---
    VALKYRA: a pokud nemá partnerku, tak s rukama za zády :D
    KBN
    KBN --- ---
    Držet suchej únor na Moravě je fakt voprus. V březnu bude co? Měsíc bez cukru? Bez soli? Bez masa? Začínám se divit sám sobě, že jsem se do toho dal.. :)
    KEB
    KEB --- ---
    ASCORB: nám tady nastavuje zrcadlo všem. Není to hezký pohled.
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    WOTAR: Jasný, jen se na to snažim taky poukázat z druhý strany, protože v tomhle stádiu se s tim dá ještě pracovat. Neřikám, že přijde nejhorší scénář, ale stát se to může. Příklad:

    Normální člověk: Zlato, ve čtvrtek pújdem po práci s klukama zachlastat, je to v pohodě?
    Jasný, nezapomeň, že pak v 10 vezeš kluka k babičce.
    Ok, přijdu do dvou a ráno budu v pohodě...A +- to dodrží...

    "Potencionální" alkoholik: Běžnej den, po práci... "Co kdybych si zašel na jedno pivko?" Ženě neřekne nic, protože uvnitř ví, že je to chyba. Ožere se jako doga, protože nedokáže přestat, když už se napil. Doma pak plná huba keců, jak si to snad může jednou za čas dovolit a tak podobně. Později pak omluvy, že už se to nikdy nestane. To se opakuje s železnou pravidelností, jednou za měsíc, nebo za týden.

    Ten scénář je přece jak přes kopírák. Nás, co jsme si tim prošli to praští do očí. To prostě neni pohoda, normální lidi pijou jinak. Ale samozřejmě konkrétní situace je vždycky trošku jiná. Jen bych neradil se na to vybodnout.
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    ASCORB: Já bych to zase bez znalosti konkrétního případů takhle tvrdě nesoudil. Samozřejmě by bylo ideální, kdyby si partner Ewokk našel jinej ventil než chlast, ale stále nemusí být ten hlavní problém v alkoholu. Znám i lidi, který prostě měli rodiče alkoholiky a maj tak bych řek alergii, takže jim vadí i "normální" pití (je samozřejmě otázka, jestli to vylejvání do sraček, co se v ČR považuje za normální neni už forma lehkýho alkoholismu, podle mě jo).
    EWOKK: Já bych zkusil jít spíš směrem nějaké psychoterapie, třeba párové, kde si můžete víc porozumět a vyřikat některý věci a pak případně navrhnout nějakej jinej ventil, nedělal manžel třeba nějakej sport předtim? Případně domluvit se na spaní na gauči taky neni blbost, nebo na tom, že Ti to vždycky aspoň dá vědět, když už vyráží nebo se rozjel.
    Neřikám, že tenhle případ je v pohodě, ale někdy mi přijde, že se hasí moc prudce potencionální alkoholismus, ale než se to rozjede a stane se to hlavním problémem. Samozřejmě je otázka, jestli je schopnej si dotyčnej přiznat problém a ne jen ve chvíli, kdy má máslo na hlavě a je mu blbě z kocoviny. Na to je právě dobrá nějaká ta terapie nebo taková promluva, aby to neznělo jako intervence s tim, že jedinej problém je on, v takový chvíli maj lidi tendeci se chovat defenzivně a nevezmou si z toho nic.
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    Pokud se nekdo ozere do nemoty neplanovane tak jak tady popisuje ewokk, tak to neni zadny upousteni pary, ale problem s chlastem. Pokud partner cejti, ze partner pije problemove, tak to tak je. Rozdil mezi lidma co jenom upoustej paru a zacinajicima alkacema je ten, ze jdou pit planovane. Jestli se ti to stava 1 a vicekrat do mesice, popripade se to jeste protahuje na vic dni, tak to neni v pohode. Taky ten stav je rozdilnej, kdyz se ozere alkac, tak je to pruda. Takhle se vracel otec cely moje detstvi, 2x 3x do mesice pod parou a byl odpornej, poznal jsem uz kdyz promluvil, ze je nalitej. Vzdycky to byla pruda. Dalsi problem je, ze deti alkacu maj 50% sanci bejt taky alkacema. Nechtel jsem, aby se historie opakovala, tak jsem s tim sek. Ale trvalo to stejne jeste do 2 let meho syna, ted jsou mu tri a ma konecne normalniho tatu. Rozhodne nedoporucuju se nechat ukolebat na nyxu takovejma vejsplechtama jako tady slysim. Pokavad partner pije tak, ze me to vadi, tak je to proto, ze pije problemove, ne proto, ze jsem hysterka. Na vine je vzdycky ten, co pije, ne jeho okoli, ktere to negativne ovlivnuje...
    KEB
    KEB --- ---
    LA_PIOVRA: máš velkej kus pravdy, ale je otázka, jestli jde skutečně o problémové pití. Což je otázka, kterou nezodpovíme si nikdo.

    ARGANNAH: Na tomhle něco je, taky mám doma 8i měsíčního caparta. Mám tu kliku, že maloš je v pohodě, skoro nepláče atd. Nicméně, když měl kolikový období tak to bylo vysloveně na palici. A občas je to pořád :D

    EWOKK: Vlepil ti někdy facku nebo tě jen ožralej, jak kráva, poslal do prdele? To je zásadní rozdíl mezi agresivním opilcem a agresivním opilcem. Pokud došlo na fyzické násilí, tak má opravdový problém, pokud ne, tak bych se vážně zamyslel nad ARGANNAH:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam