• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    WTK
    WTK --- ---
    POHODAVOLE: tou dobou byla flaska vodky na trhu za 50. jestli se tomu teda dalo rikat vodka.
    jinak ja verim ze je spousta lidi, ktery dokazou pit v mezich, jen mezi ne nepatrim. byl na to tusim nekde na siti i takovej dotaznik, z kteryho vyslo jak moc velkej problem s alkoholem mas
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KEB: pravda, ale kdyz zavzpominam, tak pro nas jako deti to i tak byl drahy luxus, tak jsem preferoval krabicovy Penasol :D
    KEB
    KEB --- ---
    POHODAVOLE: a co teprve vinotéky, kde si za pár kaček odneses dva litry
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    U toho vina mi prijde nejepekelnejsi, ze proste clovek otevre lahev, kterou vyzahne, oproti tomu, kdyz si da jen lahev piva.
    FRDK
    FRDK --- ---
    MISSDNB: Hmmm, tak teď jsi mě (kromě té pozoruhodné kostry) zaujala, třeba bychom měli nějaké společné téma ;)
    ×××
    Ne, vážně, taky na ty některé zkušenosti zde hledím s oprávněným nadhledem, vždyť tím samým jsem si prošel přece...tak dávno...a furt se mrcasím na fleku; z poradny jsem byl slušně vypoklonkován, anobrž po roce adeqátní psichycké podpory jsem nikterak nevyzrál, tudíž pokračovat v načatém asistovaném odboji by bylo vrcholně demotivující (i) pro bližního pomahače...
    Po odhadem osmi/devítil letech marné snahy o úplnou střízlivost je je cíl stále vzdálen. Nicméně ztráty byly minimalizovány.
    Opilý rumem [po několika měsících (asi dvou) abstinence] zdravím a pozdravuju :()
    ...a držím palce i pěsti :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MISSDNB: v klidu, nemyslel jsem, ze odted je vylecenej, ale potesilo me, ze to zacal resit a ze jsem videl po hromade let zmenu. Jj vino umi taky nalozit. Mel jsem v rodine taky zavislaka, ktery to dotahl az na kriseni na podlaze.
    MISSDNB
    MISSDNB --- ---
    POHODAVOLE: Nechci Ti kazit radost, samotnou mě neskutečně hřeje na srdci, jak se z úspěchu kamaráda těšíš, ale tímto rozhodně nemá vyhráno. Já jsem například tvrdé nepila opravdu nikdy, stala jsem se závislá na obyčejném vínu.
    KONZUM23
    KONZUM23 --- ---
    POHODAVOLE: tak určitě tenhle motiv je positivní, jen říkám (už možná hloupě po několikáté) to o té hraně. Člověk to může vydržet týden, a pak třeba propadne dojmu, že je to vlastně vyřešený, nebo mu to po týdnu přijde jako velice snadné. Stejně tak jako lidi, který si myslej že to vyřešej za dovolenou. Jasně jednou s rodinou na chatu, kde mají jiné podněty (a třeba tam ani reálně nikdy nechlastali), týden to vydžej a pak přijedou zpátky, jdou do práce a už kolem jedný odpoledne začínaj přemýšlet, co že by to měli dělat po 17 až bude padla.

    Hele každej to má jinak, tohle co tu nahazuju sou většinou osobní zkušenosti, nebo vypozorované situace. Osobně sem to začal byť jen řešit, byť si to jen připouštět dávno předtím než sem to šel skutečně "řešit", jestli rozumíš. Jinak známejch který přestávaj chlastat, nebo se natuti rozhodnuli sem viděl fakt mraky a neznám z nich nikoho kdo by to "dal."
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    POHODAVOLE: ale tak to pozitivní určitě je, to je bez debat

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KONZUM23: protoze u nej to fungovalo bezne jinak, tak me potesilo, ze prisel sam, vybalil problem a zacal se sebou neco delat.
    KONZUM23
    KONZUM23 --- ---
    POHODAVOLE: jako já ten entusiasmus chápu, ale to je právě to nebezpečné. hrana, která se obrušuje velmi významnými tahy hned od začátku. Chápu, že tenhle pohled není pro všechny, ale: "proč bych měl mít radost z něčeho, co je vlastně uplně normální a přirozené?"
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    To jste mi teda neudelali moc radost. Kazdopadne se jeste vratim, az budou nejake novinky :)
    KONZUM23
    KONZUM23 --- ---
    Mně teda přijde (nehledě na to, že ta úměra je celá blbostí, protože sme individualní případy), že míra "tři donešený cidery za večer." napovídá, proč pak doktor, společnost, přátelé a rodina nevnímá alkoholismus jako problém. protože vypít tři cidery za večer, to je přece nic. Jinak pravda je, že samotná látka není zlem, ale situace do kterých s ní kráčíme, takže asi ano někomu může pomoct, zbavit se toho chování třeba změnou prostředí.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    POHODAVOLE:
    POHODAVOLE: ok můj názor (čistě subjektivně): jakmile odejde od tebe dokoupí si něco na pak na doma (3 cidery jsou pro člověka co k tomu "má vztah" prostě "startovač"). Pokud to zatím nedělá, což možný samo je, tak je to jen a pouze otázka času...imho

    Ve válečný zóně se můžeš pohybovat, nebo nepohybovat, ale nejde se tam pohybovat bezpečně
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    POHODAVOLE: adiktologie nasazuje jako reseni alkoholismu 100% bezpodminecnou abstinenci nikoli z nejakeho moralistniho kyce, ale protoze je to, jakkoli se to nemusi na prvni pohled cloveku co s alkoholem problem nikdy nepoznal zdat, spolehlivejsi a udrzitelnejsi a v konecnem dusledku snazsi reseni nez:
    - to nejak omezit
    - pit jen venku a ne doma
    - pit jen doma a nechodit do hospody
    - nepit tvrdej
    - ...
    a podobne napady, ktere clovek, kdyz si prizna problem a ochotu s nim neco delat, automaticky generuje.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEKKIT: jinak prave driv byval uz nacatej, kdyz jsem ho nabiral autem, tak v tom vidim taky rozdil, ale samo nepoznam, jestli neleje doma :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEKKIT: v klidu, to by me vubec nenapadlo. Diskutujeme, tak jsem rad za poznatky a treba si opravdu reknu, ze jsem byl naivni :)

    Vzdycky jezdi domu prave.
    IF_
    IF_ --- ---
    TEKKIT: Já úplně vidím alkoše, který si dá tři cidery a pak jde pokojně domů spát:)

    (Též to nemyslím zle, většina lidí to zkouší na první dobrou takhle "omezovat")
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    POHODAVOLE: neber to prosím jako nějaký chytráctví, já mu přeju aby mu to vyšlo...ale nevěřím tomu, na to jsem toho viděl už příliš mnoho...

    Btw on u tebe pak i spí nebo jde pak domů? (podle sebe soudím jeho:))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEKKIT: aha tak s tim samo nemam zkusenosti, ale od te doby byl u me uz nekolikrat a nikdy se neopil, tak uvidime :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam