TRISMEGISTOS: nesnazim se te "natlacit" do niceho, pouze ti (i jinym) davam tu moznost udelat si nazor na zaklade vlastnich zkusenosti a vlastnich zazitku, protoze teprve potom ma to hodnoceni typu "delate to spatne/delate to dobre" nejakou vahu. Mimimalne tedy takto to vidim ja, a to i v X jinych oblastech.
Poprve jsem sem ostatne priletel ze stejneho duvodu. Ne jako turista, ale protoze jsem se angazoval v nekterych mistnich charitativnich projektech a nechtel jsem jen tak posilat penize na ucet, chtel jsem taky videt realitu - jak to tu funguje, co presne se s temi financnimi prostredky vlastne deje, chtel jsem mluvit osobne s prijemci te pomoci atd. Nakonec to dopadlo tak, ze jsem navrhnul vlastni projekt zamereny na nezletile matky, na kterem jsem v Cesku pracoval XY mesicu, nez ho konecne schvalili biskupove z obou zemi a mohl jsem se vratit jako dobrovolnik (jeste behem pandemie COVID-19) a pomoct ho tu nastartovat. Ne teoretizovanim a psanim na Internetu, ale v realu, ve skutecnych zonach extremni chudoby, ve skutecnych slumech, se skutecnymi lidmi a jejich skutecnymi problemy.
Nu, a proc to ted uvadim - protoze kdybychom debatovali v jinem auditoriu a na toto konkretni tema, nikoliv na tema "alkoholismus a jine zavislosti", tak by to bylo uplne to stejne. Mohl bys to zpochybnovat naprosto tim stejnym zpusobem, tzn. psat neco o dlouhem vedeni, diletanstvi apod. A ja bych na to rovnez reagoval uplne tim stejnym zpusobem - proc radeji napred nepriletis a nepodivas se, co presne delame, jak to delame, proc to delame, jake jsou vysledky apod.?