• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORDIGAPráce v továrnách - zkušenosti i naštvaný
    O postindustriální společnosti se toho zatím hodně namluvilo, ale ještě nikdo ji neviděl. Průmysl ve skutečnosti tvoří páteř (nejen) české ekonomiky a vypadá to, že ani v budoucnu tomu nebude jinak. Práce v továrnách má sice už jinou tvář než v bývalých "kolbenkách", ale rozhodně nezmizela. Podíl zaměstnanců v českém průmyslu je nejvyšší v EU. Respektujte prosím téma klubu: má sloužit především výměně zkušeností z továren - kavárenský debaty o tom, jestli operátoři makaj na linkách, protože jsou líný a nechtěj se stěhovat za prací, sem nepatří.
    rozbalit záhlaví
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    HASH: Prosimte prestan tady uz exhibovat a jdi zase o dum dal. Tyhle IDcka co si chodej honit pero na internet kazdyho otravujou.
    Ses fakt strasne hustej ze ses jako mladej sbalil a odstehoval se do Prahy kdyz si nemel zadny zavazky a nekonecne moznosti pred sebou, ale snaz se pochopit ze spousta hlavne starsich lidi neco takoveho bud nemuze a i kdyby mohla tak si tim moc nepomuzou ....
    (nepracuju v tovarne a neberu 15ku)
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    MUI: ty jsi počítám studentka ekonomie vid? nebo čím se živíš?

HASH: tyvado jak ty můžeš bejt analitik když nedokážeš ani pobrat co ti tu lidi píšou. odpovídáš uplně nesmyslně a nedokážeš z textu vyčíst pointu

já tě chápu. máš pohled takovej že lidi si můžou za svý osudy samy. ale to hodněkrát neni pravda- a to se ti tu snažíme vysvětlit. tak se přestan ohánět urážkama. chováš se přesně jak to tu někdo napsal. nezodpovědnej mladej pitomec co neví co je život, bere usmolenejch 25k a bydlí v praze a myslí si že je king. a to pane hashi, neni nic. king je člověk co se dokáže obětovat pro svoji rodinu a trpí 12h denně v práci aby si jeho sináček moch po škole dovolit vysokou školu. tak se už sakra prober a přestan totu zasírat dětskejma poučkama o kapitalismu-. děkuju
    HASH
    HASH --- ---
    GLOKTA: ty lidi pro me nejsou cizi, znam je dlouho, smlouva je psana na me a maj vic penez nez ja

bydlim v centru Prahy, 5 minut od prace a domu se chodim vicemene jenom vyspat - vecery travim venku

GLOKTA: "tak za pět let ti to teda hodí třeba stonásobek... a stejně budeš bydlet v chlívku s kámošema, takže k čemu ti ty peníze vůbec jsou?"

proc memu bytu rikas chlivek a proc si myslis, ze to bude za pet let stejne? :)

mam pocit, ze tady presne narazime na ten cesky problem :)))
    PROBOHA, ON TO DELA JINAK NEZ JA! NEZ OSTATNI! ZABTE HO ZMRDA!
    GLOKTA
    GLOKTA --- ---
    Hlavně mi nehraje ta myšlenka: "investuju to ať mi to hodí víc"... tak za pět let ti to teda hodí třeba stonásobek... a stejně budeš bydlet v chlívku s kámošema, takže k čemu ti ty peníze vůbec jsou?
    Lidi jako Hash by prostě měli 90% svejch platů věnovat státu, protože si ty peníze jednoduše ani nezaslouží ani je nepotřebujou.
    GLOKTA
    GLOKTA --- ---
    To neni žádný ukazování že na to máš.... Prostě bydlet s cizíma lidma v malym kamrlíku a přitom mít prachy na svuj vlastní pohodovej byteček, to je jednoduše demence a nezamlouvej to nějakejma zajímavejma projektama, protože jestli "vlastní bydlení" ti nepřipadá jako ten nejduležitější projekt, tak jsi holt stejnej debil jako si to myslíš ty o ostatních. Je jasný, že každej má hodnotovej žebříček trochu jinej, ale ten tvuj žebřík hodnot je celej překroucenej a napůl shnilej.
    HASH
    HASH --- ---
    BLOODRAT: "Takže tvé řešení zní - všichni budeme dělat jako OSVC. Člověče, ty jsi génius."
    mojim resenim je, at se domluvi kazdy s kazdym jak uzna za vhodne

HASH
    HASH --- ---
    LOPIK: nedik
    nemam zajem :)

PASTEL: pravda
    ja mam kapacity na to, se nedostat do vasich sracek :)

GLOKTA: tak ja nejak mantru "pojdme ukazat ostatnim vidlakum ze na to mame, postavime si barak a koupime si poradny auto" neuznavam :)
    to ty prachy dam radsi do zajimavejch projektu, ktery mi za pet let treba hodi daleko vic :)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    HASH:

"Co není?"
    Vsechno?
    Proc myslis, ze delam jako OSVC?
    Proc se nedokazes smirit s tim, ze te zamestnavatel muze vyhodit, kdy se mu zachce?

Takže tvé řešení zní - všichni budeme dělat jako OSVC. Člověče, ty jsi génius.

" tvé životní zkušenosti jsou naprosto minimální."
    kolik ti je? tipnu si, zes zil temer polovinu zivota v komunismu a ve svem pozdejsim veku ses venoval hlavne zabezpecovani rodiny
    takze rozhled a teoreticke vzdelani minimalni

Je mi třicet a většinu dosavadního produktivního věku jsem trávil cestováním, sebevzděláváním a přiměřeným flákáním se s přiměřeným střídáním zaměstnavatelů v momentě, kdy mi práce přestávala dávat a stávala se stereotipem.

"Žádný reálný životní poznatek"
    myslis trpke zkusenosti, jako v tvem pripade?

Kde jsi vzal trpké zkušenosti? Mě vadí agentury, nic víc.

a v rychlosti

"Tuhle tvou větu - "pul roku jsem spal u kamaradu na podlaze v kuchyni a dnes ziju s dalsimi tremi lidmi v 2+1 v okoli Vitkova""
    tak to asi vim, me zajima, co z toho vyvozujes a proc jsi to zminoval neasi

"Říkals, že používáš kondom. Naneštěstí to místní správce smazal."
    aha, takze uvazovat o rodine = chtit dite?

"Až ty budeš mít k nabídnutí víc než vlastní představu, poučuj prosím ty zkušenější. "
    Az ty jednou budes mit uspesny zivot, vrat se zpatky :)

Mám úspěšný život, jiný bych nechtěl. Ano, chtít dítě znamená uvažovat o rodině. A ze společného bydlení jsem vyvozoval, že jsi ještě na začátku cesty.

GLOKTA: Pozor, to náhodou beru, není blbej. Ono obětovat trochu pohodlí na určitý čas se ve finále vyplácí tím, že k vlastnímu bydlení přijdeš dřív.
    GLOKTA
    GLOKTA --- ---
    Ha, a teď se naučil používat mínusy.... Víborně kámo, ty asi fakt nebudeš tak blbej...
    GLOKTA
    GLOKTA --- ---
    Lol, on bere nadprůměrnej plat, ale bydlí s kámošema.... pak kdo je tu debil.
    Ne vlastně, on má živnosťák, to z něj dělá totiž spolu s těma dětskejma názorama děsnýho machra....
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    LOPIK: Hele, z toho co tu napsal je myslim jasno, že ten se nikdy o nic víc starat nebude, na to nemá kapacity.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Jen si počkej, jednou se taky budeš muset starat o něco víc, než svých pár švestek a uvidíš, že to všechno tak jednoduchý není.
    HASH
    HASH --- ---
    BLOODRAT: "Už jsi někdy jednal s lidmi z pozice zaměstnavatele?"
    jiste

"Co není?"
    Vsechno?
    Proc myslis, ze delam jako OSVC?
    Proc se nedokazes smirit s tim, ze te zamestnavatel muze vyhodit, kdy se mu zachce?

" tvé životní zkušenosti jsou naprosto minimální."
    kolik ti je? tipnu si, zes zil temer polovinu zivota v komunismu a ve svem pozdejsim veku ses venoval hlavne zabezpecovani rodiny
    takze rozhled a teoreticke vzdelani minimalni

"Žádný reálný životní poznatek"
    myslis trpke zkusenosti, jako v tvem pripade?

"Z mého úhlu pohledu jsi mladý kluk, co bere slušné peníze a myslí si, že sežral šalamounovo hovno. Takových už jsem viděl."
    Z meho uhlu pohledu jsi jenom zabedneny tupec, kteremu nikdy v zivote nestalo za to nad vecmi opravdu premyslet a s nastavajicim starim si mysli, ze k nemu prisla i "moudrost". Hovno.

"Tuhle tvou větu - "pul roku jsem spal u kamaradu na podlaze v kuchyni a dnes ziju s dalsimi tremi lidmi v 2+1 v okoli Vitkova""
    tak to asi vim, me zajima, co z toho vyvozujes a proc jsi to zminoval neasi

"Říkals, že používáš kondom. Naneštěstí to místní správce smazal."
    aha, takze uvazovat o rodine = chtit dite?

"Až ty budeš mít k nabídnutí víc než vlastní představu, poučuj prosím ty zkušenější. "
    Az ty jednou budes mit uspesny zivot, vrat se zpatky :)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    HASH:

v české mentalitě je pevně zakořeněna potřeba se vším a s každým nějakým způsobem vymrdat."
    nemyslim si - to rikaji jenom lide, kteri nedokazi odhadnout dusledky sveho jednani a pak jsou prekvapeni, ze s nimi nekdo vymrdal
    ja, pokud bych generalizovatl, tak bych rekl, ze v ceske mentalite je zakoreneno jedine - debilita
    -Už jsi někdy jednal s lidmi z pozice zaměstnavatele?

"Říká se mu zákoník práce. Je to poměrně sofistikované a vyladěné dílo"
    tak to je picovina non plus ultra - co je na nem sofistikovaneho a vyladeneho?
    Co není?

"Na kterou, to pochopíš až trochu vyrosteš,"
    aha, takze ted misto "ses fasista a s tema se nebavim" prislo "ses mladej a ty jsou blbejsi nez ja"
    moc hezky :)

- tvé životní zkušenosti jsou naprosto minimální. Neopíráš je o víc než "myslím si". Žádný reálný životní poznatek, vzdušné zámky. Z mého úhlu pohledu jsi mladý kluk, co bere slušné peníze a myslí si, že sežral šalamounovo hovno. Takových už jsem viděl.

"nebudeš bydlet s kamarády"
    bydleni s kamarady implikuje co presne?

Tuhle tvou větu - "pul roku jsem spal u kamaradu na podlaze v kuchyni a dnes ziju s dalsimi tremi lidmi v 2+1 v okoli Vitkova"

"začneš uvažovat o rodině"
    jak vis, ze neuvazuju?

Říkals, že používáš kondom. Naneštěstí to místní správce smazal.

"a o vlastním bydlení."
    tak tohle uz jsem si davno promyslel a to je duvod, proc si se svym dost nadprumernym platem neporizuji hypoteku a bydlim s kamarady :)
    nejsem debil...

Budiž.

"Do té doby s tebou nemá cenu o podobných věcech jednat."
    az budes mit nejake argumenty, tak se s prosikem vrat

Až ty budeš mít k nabídnutí víc než vlastní představu, poučuj prosím ty zkušenější. Do té doby budeš za klauna.
    HASH
    HASH --- ---
    BLOODRAT: " v české mentalitě je pevně zakořeněna potřeba se vším a s každým nějakým způsobem vymrdat."
    nemyslim si - to rikaji jenom lide, kteri nedokazi odhadnout dusledky sveho jednani a pak jsou prekvapeni, ze s nimi nekdo vymrdal
    ja, pokud bych generalizovatl, tak bych rekl, ze v ceske mentalite je zakoreneno jedine - debilita

"Říká se mu zákoník práce. Je to poměrně sofistikované a vyladěné dílo"
    tak to je picovina non plus ultra - co je na nem sofistikovaneho a vyladeneho?

ja si myslim, ze z debilama je potreba vymrdavat furt, protoze az jednou vsichni budou tak vymrdani, ze vycerpanim pojdou, tak se problem vyresi sam a nebudou potreba tyhle auditka ani dalsi vymrdavani :)

"Na kterou, to pochopíš až trochu vyrosteš,"
    aha, takze ted misto "ses fasista a s tema se nebavim" prislo "ses mladej a ty jsou blbejsi nez ja"
    moc hezky :)

"nebudeš bydlet s kamarády"
    bydleni s kamarady implikuje co presne?

"začneš uvažovat o rodině"
    jak vis, ze neuvazuju?

"a o vlastním bydlení."
    tak tohle uz jsem si davno promyslel a to je duvod, proc si se svym dost nadprumernym platem neporizuji hypoteku a bydlim s kamarady :)
    nejsem debil...

"Do té doby s tebou nemá cenu o podobných věcech jednat."
    az budes mit nejake argumenty, tak se s prosikem vrat

BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    HASH: Máš v tom bordel. Konkrétně já jsem na agentury nadával, protože z pozice člověka, který věnoval do vlastního vzdělání nemalé prostředky i čas mě dnes - pokud mě někdo odkáže po přijímací pohovoru na agenturu - podobné praktiky jednak uráží a druhak zdržují.

Další věc na agenturách,která mi vadí je že nejsou jen logickým vyůstěním toho, co chce trh, jak uvádíš. To je totiž jen polovina pohledu. Vezmu to polopatě - v české mentalitě je pevně zakořeněna potřeba se vším a s každým nějakým způsobem vymrdat. Ať už z pozice zaměstnce, nebo z pozice zaměstnavatele. Proto nám tu vzniknul určitý soubor práv, který má obě strany chránit. Říká se mu zákoník práce. Je to poměrně sofistikované a vyladěné dílo, které tu leta plus minus fungovalo, dokud někdo nepřišel na to, že zkrz agenturu může celý tenhle soubor obejít a to mu dá možnost -z pozice zaměstnavatele - se zaměstnanci opět vesele vymrdávat a po třech měsících je vysypat a nabrat nové čerstvé maso kdykoliv se mu to bude hodit. Což naklání misku spravedlnosti na jednu stranu. Na kterou, to pochopíš až trochu vyrosteš, nebudeš bydlet s kamarády, začneš uvažovat o rodině a o vlastním bydlení. Do té doby s tebou nemá cenu o podobných věcech jednat.

Ještě k tvým poznámkám - za prací jsem se stěhoval celkem sedmkrát, z toho dvakrát do ciziny.
    Můj plat je po zkušebce 20-25k čistého.
    Profese - CNC programming, robotika.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    MARTYMARTY: vlastně souhlasím, včetně toho, že jsem se možná nevyjádřil šťastně - jde přesně to, aby si operátoři společně (a napříč výrobním řetězcem) řekli, že za tolik a za takových podmínek dělat nebudou; ale zároveň je jasný, že to v současný situaci vůbec není lehký.. (na druhou stranu když stávkujou lidi - a často i agenturní - v čínských a indických automobilkách, proč by to nešlo tu?)
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    BURAN: tak to je vyjimka. Znam firmu kde se dava 12.000, je porad krize a vedeni si poridilo Touaregy
    F0B1C
    F0B1C --- ---
    BORDIGA: po tomhle prispevku se mi vybavila glorifikace horniku pred '89 a internacionala :( Ja mam zkusenost z bydleni s kuryrem – asi podobnej level, jako prace na lince za podobny prachy, ktery odpovidaj nasazeni: nulova zodpovednost, nemusis pouzivat mozek, nemusis se vzdelavat, zadny prescasy, po 7 hodinach prace mas absolutne cistou hlavu a resis si jen svoje a klienti te neobtezuji o weekendu. Jemu to takhle vyhovovalo, svobodna volba. Pokud to ale nekomu nevyhovuje, neni schopnej udelat zmenu a jen nadava, tak to je jen jasna neschopnot prijmout odpovednost za svuj zivot/totalni lenost nebo demence.
    MARTYMARTY
    MARTYMARTY --- ---
    BORDIGA: Tak k tomuhle bych si dovolil výhradu nebo spíše poznámku.

Pokud ty považuješ za věc, která by měla být placená dvojnásobně, to neznamená, že by to mělo mít takovou hodnotu. Já bych to třeba nešel dělat ani za 50 tisíc, určitě se najde někdo, kdo by to nešel dělat ani za dva míče.

Práce má ale takovou cenu, za jakou je se najde někdo, kdo ji udělá. Když něco kupuješ, tak zkrátka to koupíš za nejméně, co ti někdo nabídne (alespoň pokud z toho chceš mít maximální finanční užitek - což typicky subjekty jako zaměstnavatel, prodavač, atp. chtějí), stejně jako když budeš chtít něco prodat (za maximum), tak to prodáš tomu, kdo nabízí nejvíc.

To, že si všichni ti dělňasové neváží svého času natolik, aby si řekli, že za to zkrátka chtějí víc, čímž by si zaměstnavatelé zase řekli "aha, tak za tolik už lidi neseženu, musím nabídnout víc", ani to, že existují ty zlé, ošklivé a nepěkné agentury (sarkasmus zamýšlen), za což zkrátka může fakt, že zákonník práce je sračka (teda namátkou právě ten, ony jsou všechny shit) a vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem je všechno, jen ne svobodná dohoda mezi dvěma subjekty (což už někde níže správně naznačoval HASH, pokud jsi to ve vší své zabedněnosti nesmazal), to je věc druhá, ale poměrně nesouvisející s předchozím odstavcem.

Netvrdím, že se to dá nějakým lusknutím prstu změnit, ale to, co jsi tam napsal, to je zkrátka výštěk do tmy a hrozný blábol, nebo dost neštastné vyjádření osobních preferencí (s čímž by se dalo souhlasit).
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: nez jsi prisel, zacal hulakat, oznacovat ostatni za nacky, zbytecne, lenochy a nuly, bavili jsme se o tom, jake je/bylo pracovat v tovarne a vecech s tim souvicejicich, jako treba praktiky pracovnich agentur.
    rejpale :)
    HASH
    HASH --- ---
    BURAN: tak urcite
    nejak mi tu vsichni splyvate...nejdriv vsichni makaj za strasnejch podminek a za strasny penize pres zlou agenturu, pak je tady najednou olovina lidi outsourcovana v pohode firmou, jednou nekdo bere 12k, podruhe se radsi k platu nevyjadri...

takze o cem se my dva vlastne bavime smudlo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam