• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: ano, pravda, ostatní tři puboši, chlapci, už jen čumí do PC.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANNAWA: tak to byla Lužná a bylo tam jen habaděj vlaků .. a mě to ty první 4 hodiny taky bavilo, ale pak přestalo .. a zatím teda nezačalo. moje představy o holčičkách končí přesně tam kde tvoje :)

CHIMERA: jo, já jsem byla podobného názoru - že výchova je jen ničení dokonalý osobnosti, která je jistě všem dětem - a tedy i tomu mému - přirozená. když ale začal v roce strkat do dětí, musela jsem si přiznat (a teda škoda, že ne hned), že to asi "samo od sebe" dokonalý nebude. nebo tohle je ta krajní nouze, u tebe? možná je fakt, že s tím moc nadělám .. a proto ho to mlácení tak baví ..
    CHIMERA: ha, že by tu byla nějaká nepřímá úměra mezi iq a šikovností? he, ti moji kluci jsou hoodně šikovní :)

ANNAWA: podle mě lepší, než kdyby jen pařila na PC - jak to vídám u kamarádčinejch kluků v tomhle věku

THOMASMORTA: není teoretická, podobně to psali i v knize "Výchova kluků". Shodou okolností muž u nás zavedl tu "trestnou lavici" chvíli před tím, než sem se v tý knize dočetla, že je přesně tohle dobrej nápad - když to zavede chlap. Jenže ten chlap s nima celý dny není. A děti rádi zapomínaj :) Jo jinak tam ještě psali další 3 informace, který mě zaujaly
    * co se týče vzorů - že do 7 let je nejdůležitější máma - dodává pocit bezpečí, pak cca do 14 let (i když já tipuju, že to bude všechno o malinko kratší čas - že se nám děti osamostatňujou rychlejš, než dřív ..) je veledůležitej otec a dalších 7 let muži z vrstevnickejch a zájmovejch skupin.
    * že je důležitý, aby se otec za matku postavil ve chvíli, kdy si z ní pubertální syn z nějakýho důvodu dělá šoufky (ale jinak má jasně každý rodič vyjadřovat svůj názor, žádný "dohody" nejsou dobrej nápad - ale to mám zas z jiný knigy).
    * a že se ti kluci perou prostě proto, že maj testosteron (jako důkaz uváděli, že píchli pěknou dávku testosteronu nejslabšímu samci v šimpanzím stádě. Ten se pak utkal se samcem, co byl o stupeň výš .. až se probojoval na vůdce smečky. Další dávku už mu ale neposkytli, tak se zas propad - postupnými boji - tam, kde původně byl.)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: a) je dobrej nápad.
    ale pak mě napadá, jak to udělat, aby se syn víc identifikoval s matkou, když víc miluje a "žere" otce...
    b) nepadá do úvahy, protože já odmítám lidi do čehokoli nutit, takže ani syna, ani muže neúkoluju. udělají sami, co vidí, že je potřeba.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: zrovna Tris níže píše, že lidé mají tendenci přebírat to, co doma viděli. proto se přece začalo mluvit o těch dobrých mužských a ženských vzorech, ne?
    takže bych čekala, že můj muž by měl převzít vzorec chování od svého otce. a vzhledem k tomu, že nepřevzal, je celkem jedno, jaký ten otec je.
    ani špatný, ani dobrý vzorec prostě dítě převzít nemusí a myslím, že to ani není tak časté, jak se prezentuje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: dvě možnosti:
    1) víc se identifikoval s matkou
    2) dostal v začátcích partnerského soužití/samostatného života dobrou školu a převzal odpovědnost sám.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: nevím. Ale nemám dojem, že by tu někdo tvrdil, že dítě má/musí/vždy přebírá chování svých rodičů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: já jsem původně chtěla napsat nakonec, že totéž platí i obráceně - samozřejmě že matka alkoholička, nebo patologická manipulátorka je vzor blbý.
    a samozřejmě že se dá žít i bez vzorů v nukleární rodině - pak převezmou většinou roli vzoru buď vzdálenější příbuzní (velmi často prarodiče), nebo nějaká osoba zvenčí. a taky je možné, že se dítě naopak vymezí proti rodičovskému vzoru naprosto obráceně (abstinent jako syn opilce...).
    ale jinak mají lidé tendence opakovat to, co doma viděli. pokud syn vyrůstá v rodině, kde je normální, že ženy posluhují mužům, bude totéž očekávat od své partnerky. pokud se rodiče často uchylují k ráně jako výchovnému prostředku první volby, bude mít dítě tendence to taky opakovat.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: jasně že vzorec.
    a proč teda můj muž nepřevzal vzorec chování od svého otce, a to přesto, že ho nesmírně miluje a je pro něj stále autoritou?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: asi se rozcházíme v pojmech.
    Já nemyslela vzor jako ideál, ale vzor jako vzorec, podle kterého se člověk učí, formuje své chování apod. To prostě ze důležité považuju.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: můj muž měl vzor ten, že u nich tatínek nedělá nic a maminka všecko.
    přesto to u nás funguje jinak. proč si nevzal vzor od svého otce?
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: a nemakačenko žena nebo žena alkoholička je dobrý vzor? :-)
    fakt nevím, co by jako měl být ten "muž" a co "žena".
    spíš se mi zdá, že pokud už nějaké vzory, pak celkově jako vzory chování, které by si dítě mohlo převzít (jo a nikde není psáno, že převezme :-)
    takže např. oba pracovití rodiče by mohli být vzorem dítěti, aby bylo pracovité. ale ono stejně možná nebude :-)
    nebo jsou oba lemplové a dítě pracovité bude...
    copak se bez vzorů nedá žít? nebo si fakt někdo myslí, že když má dítě dobrý vzor, tak bude taky dobré?

ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: podle mě je vzorem už to, že ti dva dospělí nějak kooperují, doplňují se, i když nejsou učebnicovými vyhraněnými příklady mužského a ženského vzoru.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: špatný mužský vzor se pozná relativně dobře (tedy, s odstupem, zevnitř vztahu to trochu kulhá).
    Kupříkladu alkoholik, nemakačenko nebo násilník je bezesporu vzor špatný.
    Ale jinak je spousta variant partnerského fungování a ty dobré mívají společné to, že jsou vyrovnané a oboustranně výhodné. A je jedno, jestli je to model "chlap má plně zajistit ekonomickou stránku rodiny, aby vytvořil ženě zázemí pro starost o rodinný provoz", nebo "oba zajišťují rovným dílem všechno", nebo "ženská chodí do práce a muž je na rodičovské". prostě pokud se ani jedna strana necítí vykořisťovaná, tak to dává dětem dobrý vzor.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Co je to ten mužský vzor a ženský vzor? Jakože bude buď vydělávat, nebo se starat o děti?
    To jsem teda ráda, že mám jiného muže a jiné syny.
    Nejsem si jistá, jestli snachy budou s mými syny spokojené, ale to nezáleží na mně. To záleží na tom, jeslti si správně vyberou člověka, který k nim sedne.
    Můj starší syn není zrovna vzor mužnosti a nevadí mi to.
    Ani můj muž není, a rovněž mi to nevadí.
    MEG
    MEG --- ---
    ANNAWA: Jasně, ze tonemusí byt jen biologický otec.
    MEG
    MEG --- ---
    THOMASMORTA: Ti je svatá pravda. Leč, vývoj synů probíhá v několika fázích: mimino je vázané na matku, rané dětství - formování mužské identity, vazba na otce. Zde se bere otisk mužského chování. Dospívání znamená nabírání vzoru chování matky- ženský vzor a pochopení rolí a fungování vztahu je důležité pro výběr budoucí partnerky. S koncem dospívání by se měl mladý muž znovu vrátit k mužským vzorům, respektive je to fáze osamostatňování podle nich. Maluje se to jako klíčení uprostred ochranného lůna rodina, kdy jednu stranu tvoří otec a druhou matka.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    THOMASMORTA: rozvedla jsem se, když bylo dětem 6 a 8 let. I zpětně to nicméně považuju za velice dobré rozhodnutí. Nicméně jako mužský vzor otec bohužel nefunguje, už proto, že se s klukama vidí asi tak jednou za dva měsíce z jeho vůle. Můžu ale snad doufat, že jako mužský vzor působí můj přítel.
    MALKE
    MALKE --- ---
    THOMASMORTA: Předpokládám to, a pokud to tak skutečně bude, tak jednou budu mít velice šťastnou snachu. Pokud se do té doby nějak drasticky nepromění vzorce chování:c))
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    THOMASMORTA: zajímavá úvaha. manžela vychovávala jen matka ( otec měl stále 12-24hod prac. směny ) a teda dopadlo to fakt "senzačně". chlap to nebyl ani omylem. ale ženská každým coulem. naštěstí já zase nejsem moc ženská tak se doplňujem ale to odbočuju.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Když to tady tak čtu, napadlo mě, jestli jste zvážily, že kluci budou hledat vzor primárně v otcích. On je pro ně základní vzor mužského chování a čekal bych, že pokud on jim vysvětlí, proč by to měli udělat a zejména, že i on to dělal, tak by to mělo mít větší váhu.

Nicméně přiznávám, že je to z mé strany čistě teoretická úvaha.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam