ANNAWA: tak to byla Lužná a bylo tam jen habaděj vlaků .. a mě to ty první 4 hodiny taky bavilo, ale pak přestalo .. a zatím teda nezačalo. moje představy o holčičkách končí přesně tam kde tvoje :)
CHIMERA: jo, já jsem byla podobného názoru - že výchova je jen ničení dokonalý osobnosti, která je jistě všem dětem - a tedy i tomu mému - přirozená. když ale začal v roce strkat do dětí, musela jsem si přiznat (a teda škoda, že ne hned), že to asi "samo od sebe" dokonalý nebude. nebo tohle je ta krajní nouze, u tebe? možná je fakt, že s tím moc nadělám .. a proto ho to mlácení tak baví ..
CHIMERA: ha, že by tu byla nějaká nepřímá úměra mezi iq a šikovností? he, ti moji kluci jsou hoodně šikovní :)
ANNAWA: podle mě lepší, než kdyby jen pařila na PC - jak to vídám u kamarádčinejch kluků v tomhle věku
THOMASMORTA: není teoretická, podobně to psali i v knize "Výchova kluků". Shodou okolností muž u nás zavedl tu "trestnou lavici" chvíli před tím, než sem se v tý knize dočetla, že je přesně tohle dobrej nápad - když to zavede chlap. Jenže ten chlap s nima celý dny není. A děti rádi zapomínaj :) Jo jinak tam ještě psali další 3 informace, který mě zaujaly
* co se týče vzorů - že do 7 let je nejdůležitější máma - dodává pocit bezpečí, pak cca do 14 let (i když já tipuju, že to bude všechno o malinko kratší čas - že se nám děti osamostatňujou rychlejš, než dřív ..) je veledůležitej otec a dalších 7 let muži z vrstevnickejch a zájmovejch skupin.
* že je důležitý, aby se otec za matku postavil ve chvíli, kdy si z ní pubertální syn z nějakýho důvodu dělá šoufky (ale jinak má jasně každý rodič vyjadřovat svůj názor, žádný "dohody" nejsou dobrej nápad - ale to mám zas z jiný knigy).
* a že se ti kluci perou prostě proto, že maj testosteron (jako důkaz uváděli, že píchli pěknou dávku testosteronu nejslabšímu samci v šimpanzím stádě. Ten se pak utkal se samcem, co byl o stupeň výš .. až se probojoval na vůdce smečky. Další dávku už mu ale neposkytli, tak se zas propad - postupnými boji - tam, kde původně byl.)