• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    SEVERINE: ale ano, přesně tak, jak to píšeš. nechávám dítě dělat cokoli, dokud neohrožuje sebe nebo druhé. pak zasahuju.
    kdyby moje dítě někoho bilo, velmi rychle bych mu ukázala, jak s tím nesouhlasím.
    už tady v jiném klubu asi před rokem proběhla taková diskuse a myslím, že většina byla proti mě. ale mně to nevadí. já bych prostě své dítě nenechala bít ostatní, ani bych nedovolila ostatním bít moje dítě. myslím si, že násilí je třeba zarazit hned v prvopočátku. ročnímu dítěti nejde vysvětlovat, že to co dělá, je škaredé. pleskla bych ho taky a řekla mu: vidíš, taky tě to bolí. nedělej to, jinak dostaneš zas.
    (jsem v tomto dost menšinová, ale nevadí mi to :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: a ty jsi jeho první partnerka?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: gratuluju, že máš opačnou než většinou zkušenost.
    Ale zkus si udělat klidně tady na nyxu anketu a zjistíš, že rodinné vzory děti prostě přebírají.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: ano, pravda, ostatní tři puboši, chlapci, už jen čumí do PC.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANNAWA: tak to byla Lužná a bylo tam jen habaděj vlaků .. a mě to ty první 4 hodiny taky bavilo, ale pak přestalo .. a zatím teda nezačalo. moje představy o holčičkách končí přesně tam kde tvoje :)

CHIMERA: jo, já jsem byla podobného názoru - že výchova je jen ničení dokonalý osobnosti, která je jistě všem dětem - a tedy i tomu mému - přirozená. když ale začal v roce strkat do dětí, musela jsem si přiznat (a teda škoda, že ne hned), že to asi "samo od sebe" dokonalý nebude. nebo tohle je ta krajní nouze, u tebe? možná je fakt, že s tím moc nadělám .. a proto ho to mlácení tak baví ..
    CHIMERA: ha, že by tu byla nějaká nepřímá úměra mezi iq a šikovností? he, ti moji kluci jsou hoodně šikovní :)

ANNAWA: podle mě lepší, než kdyby jen pařila na PC - jak to vídám u kamarádčinejch kluků v tomhle věku

THOMASMORTA: není teoretická, podobně to psali i v knize "Výchova kluků". Shodou okolností muž u nás zavedl tu "trestnou lavici" chvíli před tím, než sem se v tý knize dočetla, že je přesně tohle dobrej nápad - když to zavede chlap. Jenže ten chlap s nima celý dny není. A děti rádi zapomínaj :) Jo jinak tam ještě psali další 3 informace, který mě zaujaly
    * co se týče vzorů - že do 7 let je nejdůležitější máma - dodává pocit bezpečí, pak cca do 14 let (i když já tipuju, že to bude všechno o malinko kratší čas - že se nám děti osamostatňujou rychlejš, než dřív ..) je veledůležitej otec a dalších 7 let muži z vrstevnickejch a zájmovejch skupin.
    * že je důležitý, aby se otec za matku postavil ve chvíli, kdy si z ní pubertální syn z nějakýho důvodu dělá šoufky (ale jinak má jasně každý rodič vyjadřovat svůj názor, žádný "dohody" nejsou dobrej nápad - ale to mám zas z jiný knigy).
    * a že se ti kluci perou prostě proto, že maj testosteron (jako důkaz uváděli, že píchli pěknou dávku testosteronu nejslabšímu samci v šimpanzím stádě. Ten se pak utkal se samcem, co byl o stupeň výš .. až se probojoval na vůdce smečky. Další dávku už mu ale neposkytli, tak se zas propad - postupnými boji - tam, kde původně byl.)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: a) je dobrej nápad.
    ale pak mě napadá, jak to udělat, aby se syn víc identifikoval s matkou, když víc miluje a "žere" otce...
    b) nepadá do úvahy, protože já odmítám lidi do čehokoli nutit, takže ani syna, ani muže neúkoluju. udělají sami, co vidí, že je potřeba.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: zrovna Tris níže píše, že lidé mají tendenci přebírat to, co doma viděli. proto se přece začalo mluvit o těch dobrých mužských a ženských vzorech, ne?
    takže bych čekala, že můj muž by měl převzít vzorec chování od svého otce. a vzhledem k tomu, že nepřevzal, je celkem jedno, jaký ten otec je.
    ani špatný, ani dobrý vzorec prostě dítě převzít nemusí a myslím, že to ani není tak časté, jak se prezentuje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: dvě možnosti:
    1) víc se identifikoval s matkou
    2) dostal v začátcích partnerského soužití/samostatného života dobrou školu a převzal odpovědnost sám.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: nevím. Ale nemám dojem, že by tu někdo tvrdil, že dítě má/musí/vždy přebírá chování svých rodičů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: já jsem původně chtěla napsat nakonec, že totéž platí i obráceně - samozřejmě že matka alkoholička, nebo patologická manipulátorka je vzor blbý.
    a samozřejmě že se dá žít i bez vzorů v nukleární rodině - pak převezmou většinou roli vzoru buď vzdálenější příbuzní (velmi často prarodiče), nebo nějaká osoba zvenčí. a taky je možné, že se dítě naopak vymezí proti rodičovskému vzoru naprosto obráceně (abstinent jako syn opilce...).
    ale jinak mají lidé tendence opakovat to, co doma viděli. pokud syn vyrůstá v rodině, kde je normální, že ženy posluhují mužům, bude totéž očekávat od své partnerky. pokud se rodiče často uchylují k ráně jako výchovnému prostředku první volby, bude mít dítě tendence to taky opakovat.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: jasně že vzorec.
    a proč teda můj muž nepřevzal vzorec chování od svého otce, a to přesto, že ho nesmírně miluje a je pro něj stále autoritou?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: asi se rozcházíme v pojmech.
    Já nemyslela vzor jako ideál, ale vzor jako vzorec, podle kterého se člověk učí, formuje své chování apod. To prostě ze důležité považuju.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: můj muž měl vzor ten, že u nich tatínek nedělá nic a maminka všecko.
    přesto to u nás funguje jinak. proč si nevzal vzor od svého otce?
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: a nemakačenko žena nebo žena alkoholička je dobrý vzor? :-)
    fakt nevím, co by jako měl být ten "muž" a co "žena".
    spíš se mi zdá, že pokud už nějaké vzory, pak celkově jako vzory chování, které by si dítě mohlo převzít (jo a nikde není psáno, že převezme :-)
    takže např. oba pracovití rodiče by mohli být vzorem dítěti, aby bylo pracovité. ale ono stejně možná nebude :-)
    nebo jsou oba lemplové a dítě pracovité bude...
    copak se bez vzorů nedá žít? nebo si fakt někdo myslí, že když má dítě dobrý vzor, tak bude taky dobré?

ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: podle mě je vzorem už to, že ti dva dospělí nějak kooperují, doplňují se, i když nejsou učebnicovými vyhraněnými příklady mužského a ženského vzoru.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: špatný mužský vzor se pozná relativně dobře (tedy, s odstupem, zevnitř vztahu to trochu kulhá).
    Kupříkladu alkoholik, nemakačenko nebo násilník je bezesporu vzor špatný.
    Ale jinak je spousta variant partnerského fungování a ty dobré mívají společné to, že jsou vyrovnané a oboustranně výhodné. A je jedno, jestli je to model "chlap má plně zajistit ekonomickou stránku rodiny, aby vytvořil ženě zázemí pro starost o rodinný provoz", nebo "oba zajišťují rovným dílem všechno", nebo "ženská chodí do práce a muž je na rodičovské". prostě pokud se ani jedna strana necítí vykořisťovaná, tak to dává dětem dobrý vzor.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Co je to ten mužský vzor a ženský vzor? Jakože bude buď vydělávat, nebo se starat o děti?
    To jsem teda ráda, že mám jiného muže a jiné syny.
    Nejsem si jistá, jestli snachy budou s mými syny spokojené, ale to nezáleží na mně. To záleží na tom, jeslti si správně vyberou člověka, který k nim sedne.
    Můj starší syn není zrovna vzor mužnosti a nevadí mi to.
    Ani můj muž není, a rovněž mi to nevadí.
    MEG
    MEG --- ---
    ANNAWA: Jasně, ze tonemusí byt jen biologický otec.
    MEG
    MEG --- ---
    THOMASMORTA: Ti je svatá pravda. Leč, vývoj synů probíhá v několika fázích: mimino je vázané na matku, rané dětství - formování mužské identity, vazba na otce. Zde se bere otisk mužského chování. Dospívání znamená nabírání vzoru chování matky- ženský vzor a pochopení rolí a fungování vztahu je důležité pro výběr budoucí partnerky. S koncem dospívání by se měl mladý muž znovu vrátit k mužským vzorům, respektive je to fáze osamostatňování podle nich. Maluje se to jako klíčení uprostred ochranného lůna rodina, kdy jednu stranu tvoří otec a druhou matka.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    THOMASMORTA: rozvedla jsem se, když bylo dětem 6 a 8 let. I zpětně to nicméně považuju za velice dobré rozhodnutí. Nicméně jako mužský vzor otec bohužel nefunguje, už proto, že se s klukama vidí asi tak jednou za dva měsíce z jeho vůle. Můžu ale snad doufat, že jako mužský vzor působí můj přítel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam