• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    Taky máte doma někdy vymalováno testosteronem, připadáte si jako kulisa v nekončícím seriálu Tom a Jerry a máte - oproti svým dřívějším představám i korektnosti termínu queer - jasno v tom, že kluci a holky jsou jinej živočišnej druh?

Pokud máte nějaký tip nebo trik, jak se s tím s lehkostí popasovat, nebo se jen rádi vypíšete s (občas ne zcela) lehký skutečnosti, tak jste tu více než vítáni.

doporučená četba:
    Sourozenci bez rivality
    Výchova bez poražených
    Jak žít a nezbláznit se
    Výchova kluků
    rozbalit záhlaví
    MAIKKA
    MAIKKA --- ---
    CHIMERA: tak hlavně,že se ti to vrací po tom všem))
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    NICOLE: on byl neobvyklý ve všem. do 6ti let např. nespal. a jen velmi málo lidí mě dokázalo politovat. navíc do 10 let vyžadoval trvalou pozornost a pořád mluvil. to mě taky nikdo nepolitoval. a teď, teď si KONEČNĚ užívám zasloužené ovoce svého utrpení :-D
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CHIMERA: rozhodně je to neobvyklé :)
    ale gratuluju :)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Teď jsem byla na dva dny na konferenci a doma zůstala s mým starším synem (12,5 roku) jenom moje matka, prostě dohled a vývařovna.
    No a dnes ráno mi důvěrně sdělovala, že on určitě není normální, protože jednak byl hodnej, všecko udělal, ale hlavně: "když tady nejsi, tak on stejně dělá, cos řekla - maminka dovolila hodinu u počítače (syn odchází), maminka dovolila dívat se na televizi do 10, ale já stejně půjdu spát dřív... atd."
    přijde jí divné, že děcko je hodné :-D
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    MEG: Spory o hračky řeším tak, že nárok na ni má ten, kdo ji měl první. Ten druhý mu ji nesmí sebrat, ale musí počkat, nebo si vzít něco jinýho.
    YUMYUMKA
    YUMYUMKA --- ---
    MINEA: mam jedno ditko, malyho blondacka a lepe, nez jak jsi popsala tu svou dracici, bych pocity vuci nemu vyjadrit neumela. miluju ho, zeru ho, obcas brecim dojetim nad tim co noveho umi (byl mu nedavno teprve rok), ale kdyz ho to chytne, tak se taky musim drzet, abych nezacala rvat a nemlatila okolo sebe v beznadeji z toho, ze nevim proc zase rve. na nic neprijdu, nic neudelam, a presto se lusknutim prsty ten dablik zase promeni v andilka :)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    APRILMOUSE: začínám si extrémně vážit toho, že mám hodné kluky a zejména toho, že jsou 12 let od sebe :-DDD
    ILLEX
    ILLEX --- ---
    VERONIKA22:
    My máme doma jen jedno dítko, takže bitky neřešíme. Ale ve školce je toho plno, boření staveb a následného žalování apod.
    Učitelky k tomu mají krásný přístup. Když přijde žalobníček se stížností, vyslechnou ho a pak se ho zcela věcně zeptají "Jen mi to říkáš nebo s tím mám něco udělat?". Většinou to skončí jen tím, že to dítě chtělo vlastně "jen říct". A pokud přeci jen odpoví, že s tím má něco udělat, zeptá se ho co s tím má udělat. 90% dětí, ale nechce nikoho trestat, chce se vlastně domluvit, tak je k tomu jemně nasměrováno. A funguje to.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    MADIETTA: to mi připomíná nedávný výkřik: Pokud se už musíte zabít, tak jděte kousek dál, ať nemám monitor od krve :D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    hmmm :D že by místo, kam si budu chodit pro útěchu?Tak moc jsem si přála holčičku, až mám dva kluky a toho nejšílenějšího kalibru.. neřeším nic jinýho, než kdo z nich je lepší, silnější, má něčeho víc, něco dělá dřív - neustále se trumfují a když se netrumfují, tak se za rohem okopávají. Neustále jsou v sobě, už padly i nějaký ty zuby a tak ... Teď už teda jedu spíš v režimu přežít, než je od sebe neustále rvát. Nechápu to, se ségrou jsme se občas pohádaly a tak, ale nikdy takovýdle strašný soupeření.

WERKA
    WERKA --- ---
    ANNAWA: Náš mladej si na zbraně ani boje taky nikdy nějak extra nepotrpěl. On je zas ujetý na sport, závodění a etrémně pak na fotbal.... A nikdy ho nebraly ani stavebnice - daleko větší úspěch než všechna lega měla dráha nakreslená na rubu zbytku koberce, na které pořádal závody autíček ... (a téměř od chvíle, kdy se naučil psát, si výsledky zaznamenával do tabulky, nejdřív na papír, pak v excelu ;-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    S prvním klukem jsem si říkala, jak budu mít tu výchovu beze zbraní a tak. s druhým jsem to vzdala. Zbraní se stejně stane cokoli - ten dvouletý si sám poskládá pistoli ze základních kostek lega, třeba.
    Takže dnes večer jsme hráli "na střílenou" - což je varianta schovky - jeden (já, 5-letý syn, táta) se schová, ostatní za chvíli jdou ho hledat. Všichni maj pistole (vodní - bez vody), kdo první uvidí hledaného, křičí "paf" (ale hledaný může "vystřelit" první. Milujou to, i ten dvouletý... I když je vyděsím v potemělém bytě (zvedáme stresovou toleranci :-D)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: moji starší kluci žádnou zálibu ve zbraních neměli, to mi vyhovovalo, zlatý dopravní prostředky, fakt.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    VERONIKA22: 1. samozřejmě rodič zasahuje v případě nouze, s rostoucím věkem už čím dál míň .. jde o to, že to nejde dělat full time (a děti přitom někdy vytvářej stav nouze 8 hodin denně), to je k zbláznění.
    2. no vidíš a já tohle někdy používám a přesto se mi to nelíbí a zvolna začínám zkoušet i jiný způsoby, ze kterejch mám lepší pocit. myslím že na tohle téma se už my dvě bavit nemusíme :-)
    MEG + ANNAWA: to já netuším .. ale já fakt čím dál míň chápu (asi jak je toho na mě čím dál víc) co maj na těch dopravních prostředcích a zbraních a proč je tak super někoho mlátit (nebo holky taky tak zvesela a pořád obojovávaj svý sourozence a ti zas je?) .. uáááá!
    TAYLES: mrknu na to - v mlp jeden výtisk maj
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    mně k tomu tématu výchovy kluků přišla celkem zajímavá kniha "Pozor! srdce muže" jsou tam na různých příkladech docela pěkně popisovány rozdíly mezi potřebami kluků a holek (hlavně je to vázáno na tu postavu otce - co hledají u otce kluci a co holčičky)...sice je ta knížka pod patronátem různých křesťanských knihkupectví - ale z toho výchovného / psychologického hlediska se mi zdálo, že je tam pár zajímavých podnětů pro každého - nehledě na víru.
    http://neoluxor.cz/popularne-naucna/pozor-srdce-muze--51040/
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEG: jo, k tomuhle poznání začínám dospívat taky. Začasto mám totiž pocit, že holčičky jsou i jiný živočišný druh než já.
    MEG
    MEG --- ---
    MADIETTA: jsem nakonec ráda, že se mi to nezkomplikovalo holčičkou. mně připadají spíš holčičky jiný živočišný druh.
    MEG
    MEG --- ---
    Myslím, že všichni to koulíme, jak nejlíp můžeme a umíme... :-)

Když jeden přišel žalovat na druhého, tak jsem šla situaci obhlídnout a vyřešit, pokud šlo o spor o nějakou věc, většinou bez ní byli oba. Snažila jsem se je naučit, že se musí umět dohodnout mezi sebou.
    Je fakt, že výslechy a hledání pravdy, a to jak ve věku 3 a 5, tak ve věku 20 a 22 jsou vcelku naprd. Jeden hází vinu na druhého, nikam to ve většině případů nevede. Jen to u těch velkých déle trvá, protože mají značné argumentační schopnosti. A člověk jim nemůže naplácat na zadek. ;-)

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    A jinak mě teda napadlo, že vlastně nemám, čím bych ke konkrétnímu tématu diskuse přispěla. Mám sice kluky dva, ale holčičku žádnou, a tudíž vlastně nemám tušení, čím se výchova kluků liší od výchovy holek. Koulím to s klukama, jak nejlíp umím, ale jestli je to dobře a jestli je to ten pravý ořechový přístup k dětem mužského pohlaví, to netuším.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    VERONIKA22: nevím, jak se to dělá správně, ale můj postoj je zhruba takový, jaký jsem nedávno vyjádřila ve vzteklém výkřiku mezi spratky: TŘEBA SE ZAMORDUJTE, ALE NECHOĎTE MI TO ŽALOVAT! :-D
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAIKKA: ony se ty děti dost mění a dvouročák používá jaksi k řešení konfliktů jiné postupy než třeba pětiletý, žejo.

Můj syn od roka zhruba do 2,5 roku kousal ostatní děti. Nikdo netušil proč a nebylo síly moci, která by ho od toho odradila. Dnes je mu 7 a fakt nikoho nekouše.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam