DAVIDO: Pokud vystuduji jinde, tak riskuji, ze jim nebude kvalifikace uznana (samozrejme zalezi na profesi a zemi studia). Pokud odjedou po studiu, tak se splaceni nevyhnou, protoze musi vykazovat prijmy v zahranici (existuji tabulky, podle kterych se urcuje vyse splatek dle zeme zamestnani).
Moje dva anglicke tituly me prisly na £25k ve studentskych pujckach. Ty nyni splacim. Jakozto pracovnik vyzkumu, ktery ma pred obhajobou disertacni prace, mam mirne nadprumerny londynsky plat a splacim zhruba £1500 rocne, coz v tuto chvili staci na pokryti pohybliveho uroku "bezurocne" pujcky a mirne splaceni samotneho dluhu. Pokud dluh nesplatim do 30 let po absolvovani, zbytna castka se mi
nejspis odpusti, ale timto tempem bych zrejme dluh splatil drive. Pokud bych se vratil do Cech, musel bych stale odvadet 9% z hrubeho platu na 30k Kc mesice. Osobne to neberu jako dluh, ale progresivni dan za vzdelani.
Nicmene se predpoklada, ze vice nez polovina pujcene castky se statu nikdy nevrati. Problem v CR vidim ten, ze se typicky cely system da do rukou komercnich bank a ty ztratu nestrpi. Samozrejme zalezi, jak se system studijnich pujcek nastavi, ale jsem k tomu celkove skepticky, protoze neverim, ze to bude ve prospech studentu a statu.