• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    87HIGHFLYERCo se v kuchyni nepovedlo - špatné recepty, vaše chyby při vaření a domácí blafy z nich plynoucí
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PASTEL: no jo, ale něco jiného je předávkování kypřícím práškem, který ve vysokých koncentracích skutečně ovlivňuje chuť a představa že je jedovatej a je potřeba ho nahradit jiným, kde je místo fosforečnanu vápenatého hydrogenvinan draselný, který vznikl stejně chemickým procesem, jako ten fosforečnan - fakt to není jímaný kal z biodynamických vín sušená v prudkém aplském slunci čistými pannami.

    FILDELIN
    FILDELIN --- ---
    87HIGHFLYER: já lilek po nakrájení ponořím cca na pul hodiny do slané vody..poté osuším a dále upravuju. Vždy je dobrý, tak třeba takhle rada pomůže :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Tak já jsem hodim odkaz na historku s mym prvním bramborovým knedlíkem, která slavila úspěch na mozkových erorech, tak kdo nečetl...
    [ PASTEL @ Mozkove erory.....mobily v lednicce caj v kvetinaci atd...... ]
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    PASTEL: "nic z toho není nepodobné chemtrails."
    Tak tohle je na mne až moc záporů v jedné větě. Co jsi tím chtěl/a říct? Něco z toho je nebo není podobné chemtrails? Je to na stejné brdo jako chemtrail? Je to něco úplně jiného?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Tak když mi to schválili taky přispěju. Že sem včera rozvařil bramborový noky na sračku, to asi nestojí za řeč, nicméně mám jeden stálej a jeden v podstatě vyřešenej problém - avokádo a lilek a jejich tepelná úprava. Lilek už se mi podařilo dostat do fáze průměrný poživatelnosti, ale pořád to prostě neni ono. Před tepelnou úpravou ho nakrájim, posolim a nechám "vyplakat" jak se všude píše, ale stejně to neni 100%. Vim že je to asi i o konkrétním kusu, ale nemá někdo osvědčenej návod jak na to, aby to bylo super? A pak avokádo - z toho tmavýho dělám quacamole což je skvělá pomazánka. Co ale se světlym? Syrový mi moc nejede a jakoukoliv tepelnou úpravou zhořkne a stane se naprosto nepoživatelný...Dá se to vůbec tepelně upravovat?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    VOY: jo je spousta druhů paranoie - strach z cukrů, z tuků, z masa, z prášku do pečiva.... nic z toho není nepodobné chemtrails.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Já nevím co v tom pečivu je, jestli je to moc prdopeče, nebo nějaká speciální chemická mouka, ale mně tyhle hnaný pečiva prostě nechutnají. Prdopeč používám do jediný věci ze svýho kuchařskýho repertoáru, takže by mi jeho použití žíly netrhalo ani kdyby byl rakovinotvornej ;-)
    VOY
    VOY --- ---
    Nejezeni a nahrazovani prasku do peciva mi prijde jako paranoia ne nepodobna chemtrails. Typickej first world non-problem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na wiki je princip kypřícího prášku celkem pěkně vysvětlený http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyp%C5%99ic%C3%AD_pr%C3%A1%C5%A1ek

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PASTEL: jenže prdopeč je od toho, aby reagoval a uvolňoval CO2, že.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    ZUZKAOU: Tak ono asi že potravina obsahuje nějaký prvek vázaný v nějaké sloučenině ještě nutně neznamená, že ho tělo vstřebá.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    GALE: klasicke rady jako slad teploty, smichej rychle pred pecenim, nech v troube pomalu vystydnout atp nepomahaj ;]] typicky se mi to stava u mokrych buchet s obsahem napr mrkve, cukety a tak (ale ne vyhradne) ;]

    ja nejak ziju v domneni, ze prdopec je minimalne radioaktivni, ale vlastne nevim proc :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GALE: prdopeč je zlá chémie a po droždí ti narostou kvasinky, prolezou tě skrz na zkrz a umřeš!

    Třeba tady paní praví, že vystudovala chemii ale jediný argument proč je prášek do pečiva zlej nenapsala
    Vaříme zdravě » Čím nahradit prášek do pečiva a droždí?
    http://www.varimezdrave.cz/cim-nahradit-prasek-do-peciva-a-drozdi/

    Popřípadě tenhle super článek
    Kypřicí prášek - škrob a dvě éčka - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/kyprici-prasek/

    kypřící prášek je zlo, protože by mohl obsahovat lepek (ehm - když to přidám do normálního pečiva s pšeničnou moukou...) a je tam soda a difosforečnan vápenatý - to je zlá šémije a jiné difosforečnany prej vyplavují vápník z těla. Jak to dělá ten vápenatej, kterej jaksi nutně zvyšuje obsah vápníku v daném pečivu už je jaksi záhadou. A je to zlej fosfát, kterej se nesmí dávat do praní. Takže nesypte prdopeč do pračky...

    A kvásek je zdravej, protože neobsahuje zlé doroždí! No obsahuje naprosto stejnou kvasinku. Jen teda tam má ještě kyselinu mléčnou, která pomáhá regulovat glykemickou zátěž a díky dlouhé fermentaci jsou škroby předštěpené. Ale to nemá nic společného s tím, co dělá a nebo nedělá saccharomycesa (kvasinka v droždí i v kvásku odpovědná za nabývání objemu). Nadýmají čerstvě pečené a nebo ještě teplé škroby, které po upečení jsou jiné formě, než když vychladnout.


    SQUZZA: tak tam dávej sodu a namísto vody něco kyselého a míchej suché a mokré suroviny těsně před pečením. Podopřit to můžeš taky bílkama.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    GALE: Když je ho málo tak nic, asi jako sůl.
    GALE
    GALE --- ---
    SQUZZA: Co je na "prdopeči" nezdravého? Jinak těsto se sráží tím, že tam dáš suroviny o různé teplotě, typická jsou studená vejce rozvnou z ledničky.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    taky byste mi tady treba mohli vysvetlit, proc se mi srazi spousta ruznych pecenych sladkych vyrobku ;]]
    trosku si myslim, ze to je proto, ze sem vzdy pouzivala vinny kamen jako kypridlo. ted jsem z nouzovych duvodu nekolikrat za sebou pouzila klasickej a nikdy se mi nesrazila zadna kriticka buchta!

    je naka zdrava funkcni alternativa k tomu klasickymu prdopeci?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: nemá, na mě má většina kuchynských přístrojů alergii, takže i po přidání stejných surovin, jako dá někdo jiný, mi z nich vypadávají naprosto abstraktní věci :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: a nemá se to vařit třeba ve folii, jako karlovarský?

    Jinak z posledních pokusů - kysané makové mléko je strašně hnusné. Čerstvé celkem jde, na to že je to náhražka, ale po zkysnutí nejen že nedostatkem bílkovin nezhoustne, ale ještě chutná fakt strašlivě.

    A dýňová zmrzlina sice ještě na kompost neputovala, ale v tom mrazáku tvrdne už taky pár týdnů...
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    to uz byl ten lepsi stav, z pekarny jsem to "vysypala" takhle

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam