• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    87HIGHFLYERCo se v kuchyni nepovedlo - špatné recepty, vaše chyby při vaření a domácí blafy z nich plynoucí
    Rozvařený knedlíky, tvrdý těsto, zdrclý omáčky, mdlý polívky, vysušený maso - začátky jsou těžký a i zkušený kuchař šlápne vedle. Buchty podle babiččina receptu jsou dobrý leda tak na dláždění silnic a nemůžete přijít na to proč? Nebojte se svěřit se svým vlastnoručním blafem a zeptejte se, kde je chyba. Vždyť to přeci vypadalo tak slibně a jednoduše. Poučení z vlastních i cizích chyb a výstraha ostatním. Nebo se jen pochlubte katastrofou na vašem talíři.



    jde to i líp
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ JIDLOOO, ZRADYLKOOO...fotky drazdici chutovy poharky aneb slintaci klub :) ]
    [ VARIS-VARIM-VARIME - dost bylo hladovky ! ]

    a i výrazně hůř
    [ Spolek přátel Mistra Babici aneb čvachtající manžové -Tento recept mne napadl předevčírem. ]
    [ Gastropeklo ]
    rozbalit záhlaví
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    87HIGHFLYER: me zas bavi grilovany platky lilku prolozeny jako sendvic sejrem a nejlip jamonem...
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    87HIGHFLYER: me docela chutnal grilovany lilek (po vykapani) potřeny česnekem a ochucenou zakysanou smetanou s ořechy a granatovym jablkem
    GALE
    GALE --- ---
    87HIGHFLYER: Používám ten postup jako ty a před restováním ho potřu olejem ze sušených rajčat (vždy si ho sleju do skleničky v lednici). Pak lilek orestuju a před servírováním posypu sušeným nebo čerstvým tymiánem. Dost tomu pomůže.
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    87HIGHFLYER: necham lilek vyplakat, vymackam, osusim a na noc nalozim do nejake dobre marinady.

    Pak je jeste vynikajici rozkrojit ho na pulku, vydlabat, duzinu nasekat nadrobno, zasmazit na trose slaniny a cibulky, az to zmensi objem, naplnit tim prazdny pulky, posypat syrem, idealne parmazan a dat zapect... vyhnes se tomu vyplakavani :))))

    zeleny avokado nech pri pokojovy teplote dozrat, internety rikaji tepelne NEUPRAVOVAT, protoze horkne :)
    FILDELIN
    FILDELIN --- ---
    87HIGHFLYER: já lilek po nakrájení ponořím cca na pul hodiny do slané vody..poté osuším a dále upravuju. Vždy je dobrý, tak třeba takhle rada pomůže :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Tak když mi to schválili taky přispěju. Že sem včera rozvařil bramborový noky na sračku, to asi nestojí za řeč, nicméně mám jeden stálej a jeden v podstatě vyřešenej problém - avokádo a lilek a jejich tepelná úprava. Lilek už se mi podařilo dostat do fáze průměrný poživatelnosti, ale pořád to prostě neni ono. Před tepelnou úpravou ho nakrájim, posolim a nechám "vyplakat" jak se všude píše, ale stejně to neni 100%. Vim že je to asi i o konkrétním kusu, ale nemá někdo osvědčenej návod jak na to, aby to bylo super? A pak avokádo - z toho tmavýho dělám quacamole což je skvělá pomazánka. Co ale se světlym? Syrový mi moc nejede a jakoukoliv tepelnou úpravou zhořkne a stane se naprosto nepoživatelný...Dá se to vůbec tepelně upravovat?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    VOY: jo je spousta druhů paranoie - strach z cukrů, z tuků, z masa, z prášku do pečiva.... nic z toho není nepodobné chemtrails.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Já nevím co v tom pečivu je, jestli je to moc prdopeče, nebo nějaká speciální chemická mouka, ale mně tyhle hnaný pečiva prostě nechutnají. Prdopeč používám do jediný věci ze svýho kuchařskýho repertoáru, takže by mi jeho použití žíly netrhalo ani kdyby byl rakovinotvornej ;-)
    VOY
    VOY --- ---
    Nejezeni a nahrazovani prasku do peciva mi prijde jako paranoia ne nepodobna chemtrails. Typickej first world non-problem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na wiki je princip kypřícího prášku celkem pěkně vysvětlený http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyp%C5%99ic%C3%AD_pr%C3%A1%C5%A1ek

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PASTEL: jenže prdopeč je od toho, aby reagoval a uvolňoval CO2, že.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    ZUZKAOU: Tak ono asi že potravina obsahuje nějaký prvek vázaný v nějaké sloučenině ještě nutně neznamená, že ho tělo vstřebá.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    GALE: klasicke rady jako slad teploty, smichej rychle pred pecenim, nech v troube pomalu vystydnout atp nepomahaj ;]] typicky se mi to stava u mokrych buchet s obsahem napr mrkve, cukety a tak (ale ne vyhradne) ;]

    ja nejak ziju v domneni, ze prdopec je minimalne radioaktivni, ale vlastne nevim proc :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GALE: prdopeč je zlá chémie a po droždí ti narostou kvasinky, prolezou tě skrz na zkrz a umřeš!

    Třeba tady paní praví, že vystudovala chemii ale jediný argument proč je prášek do pečiva zlej nenapsala
    Vaříme zdravě » Čím nahradit prášek do pečiva a droždí?
    http://www.varimezdrave.cz/cim-nahradit-prasek-do-peciva-a-drozdi/

    Popřípadě tenhle super článek
    Kypřicí prášek - škrob a dvě éčka - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/kyprici-prasek/

    kypřící prášek je zlo, protože by mohl obsahovat lepek (ehm - když to přidám do normálního pečiva s pšeničnou moukou...) a je tam soda a difosforečnan vápenatý - to je zlá šémije a jiné difosforečnany prej vyplavují vápník z těla. Jak to dělá ten vápenatej, kterej jaksi nutně zvyšuje obsah vápníku v daném pečivu už je jaksi záhadou. A je to zlej fosfát, kterej se nesmí dávat do praní. Takže nesypte prdopeč do pračky...

    A kvásek je zdravej, protože neobsahuje zlé doroždí! No obsahuje naprosto stejnou kvasinku. Jen teda tam má ještě kyselinu mléčnou, která pomáhá regulovat glykemickou zátěž a díky dlouhé fermentaci jsou škroby předštěpené. Ale to nemá nic společného s tím, co dělá a nebo nedělá saccharomycesa (kvasinka v droždí i v kvásku odpovědná za nabývání objemu). Nadýmají čerstvě pečené a nebo ještě teplé škroby, které po upečení jsou jiné formě, než když vychladnout.


    SQUZZA: tak tam dávej sodu a namísto vody něco kyselého a míchej suché a mokré suroviny těsně před pečením. Podopřit to můžeš taky bílkama.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    GALE: Když je ho málo tak nic, asi jako sůl.
    GALE
    GALE --- ---
    SQUZZA: Co je na "prdopeči" nezdravého? Jinak těsto se sráží tím, že tam dáš suroviny o různé teplotě, typická jsou studená vejce rozvnou z ledničky.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    taky byste mi tady treba mohli vysvetlit, proc se mi srazi spousta ruznych pecenych sladkych vyrobku ;]]
    trosku si myslim, ze to je proto, ze sem vzdy pouzivala vinny kamen jako kypridlo. ted jsem z nouzovych duvodu nekolikrat za sebou pouzila klasickej a nikdy se mi nesrazila zadna kriticka buchta!

    je naka zdrava funkcni alternativa k tomu klasickymu prdopeci?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: nemá, na mě má většina kuchynských přístrojů alergii, takže i po přidání stejných surovin, jako dá někdo jiný, mi z nich vypadávají naprosto abstraktní věci :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: a nemá se to vařit třeba ve folii, jako karlovarský?

    Jinak z posledních pokusů - kysané makové mléko je strašně hnusné. Čerstvé celkem jde, na to že je to náhražka, ale po zkysnutí nejen že nedostatkem bílkovin nezhoustne, ale ještě chutná fakt strašlivě.

    A dýňová zmrzlina sice ještě na kompost neputovala, ale v tom mrazáku tvrdne už taky pár týdnů...
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    to uz byl ten lepsi stav, z pekarny jsem to "vysypala" takhle

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    tak ja sem hodim prvni obrazek :-) to jsem se rozhodla udelat kynutej houskovek knedlik (testo v pekarne). Nic se nemuze pokazit, ten recept delam furt! Rekla moje sestra... :-) jako ve vysledku to bylo jedly, ale ten prubeh..... ten prubeh!

    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    GALE: chce to riznout trochou psenicny mouky, staci malo, pak to bude mit lepsi vysledek.
    GALE
    GALE --- ---
    A další... Celozrnná špaldová mouka je fajn, je zdravá, jsou z ní skvělý palačinky. Ale ne mazanec. Těsto normálně vykynulo, bylo upečeno, ale výsledek tvrdej jak šutr, drobil se a lámal. Chuťově výborné, ale ta prezentace nic moc.
    GALE
    GALE --- ---
    Tak hned nahodím první, ať se nezdržujeme.

    Nenapadlo mě, že v kyselý vodě brambory neuvařím. Dělala jsem zelňačku dle Pokladů. Dočetla jsem se, že mám přihodit nakrájené brambory do polívky a vařit. A tak jsem vařila a vařila a vařila... Pak jsem brambory vylovila a uvařila je zvlášť a vrátila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam