• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEYMASTER: o stratosférickém letadle v tomhle klubu debata téměř nezačla :-) byl jsem napadán za ten solární paraglide. ten létá v 0km, tak vysvětluju, proč sem u něj cca tak 10% ztráty na vrtuli zanedbal (a místo toho počítal s pesimistickými hodnotami všeho ostatního)
    KEYMASTER
    KEYMASTER --- ---
    XCHAOS: Ty grafy jsou do 3km, což je 70% tlaku. Jak jsi to extrapoloval pro 10%?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEYMASTER: výkon. příkon bude muset být vyšší, ale zas ne tak dramaticky: viz [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ...jinak ten můj zjednodušený vztah samozřejmě nesmí vyvracet tenhle: jeho pointa je v tom, že u něj už počítám s tím, jakou rychlostí to pro daný L/D poměr poletí, zatímco u tohoto vzorečku tu rychlost vůbec neznáme - a stejně se požadovaný výkon dozvíme.

    jinými slovy - z tohoto vzorečku by mělo jít dopočítat i to, s čím jsem já počítal jako s "obecně známým" (tedy dočetl jsem se, že paraglidy obvykle mají tyhle, tyhle a tyhle parametry, od - do...). tento vzoreček by tedy měl vést k těm samým číslům, která já už použil jako výchozí...
    KEYMASTER
    KEYMASTER --- ---
    XCHAOS: příkon, nebo výkon?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY:
    REDGUY: ne... z toho vzorečku jasně vyplývá, že v 10x řidším vzduchu bude potřebná energie sqrt(10)-krát nižší... (tedy 3x) ... což tvrdím od začátku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    V tom citovaném PDF (skripta z Zurychu?) bych se odkázal zejména na kapitolu 2.2, kde je ve vzorečku pro energii potřebnou pro let hustota vzduchu ve jmenovateli a "Aspect Ratio" v čitateli výrazu (a z toho všeho je tam uvedená druhá odmocnina)

    z toho víceméně jasně vyplývá, že moje dřívější úvahy o tom, jak by asi mělo vypadat "rychlé" solární letadlo a v jaké výšce by mělo té rychlosti dosahovat, byly v podstatě "jediné možné" (jakkoliv je tam samozřejmě možné, že ani tak to nebude stačit)

    taky z toho jasně vyplývá, že není pravda, že bych nečetl žádnou učebnici aerodynamiky (i když toto jsou jen naprosté základy).
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jinymy slovy, povrzuje to to, co ti rikam posledniho pul roku: ze tvuj zpusob "vypoctu" vykonu potrebneho pro vodorovny let je nesmyslny.

    Prosim, vysvetli mi, pokud jsi to PDF cetl a pochopil, jak to, ze jsi ten samy nesmyslny zpusob pouzil pro "analyzu" solarniho paraglidu? Zcela jasne se v nem pise neco uplne jineho.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nemyslím, že "používám dogmata", jakákoliv.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: teď jsem ale uvedl mimochodem jeden docela obsáhlý zdroj zcela mimo wiki, už si ho četl? - Hele, a ty jsi ho cetl? A pochopil? Protoze me trochu mate, ze uz pri zbeznem prolistovani jsem tam nasel informaci, ktera vyvraci jedno z tvych neustale pouzivanych dogmat 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: pokud máš k dispozici nějaká tvrdá data, která nějaka čísla uvedená na wiki zpochybňují - a já osobně půjdu a pod svým vlastním accountem to na wiki upravím podle těch důvěryhodnějších zdrojů.

    (teď jsem ale uvedl mimochodem jeden docela obsáhlý zdroj zcela mimo wiki, už si ho četl?)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja asi taky dostanu ban, protoze si nemyslim, ze by zrovna wiki byl ten nejduveryhodnejsi zdroj k aerodymanice, obecne k problematice solarnich panelu a zarizeni vyuzivajicich energii ze slunce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: že se solární letadla nacházejí mimo obvyklá rozmezí poměru hmotnosti a plošného zatížení křídla, o tom tady mluvím od začátku.. a z obrázku 6 v těch skriptech celou dobu vycházím: proč myslíš, že moje koncepty (ke kterým jsme se tady ještě nedostali) asi počítaly se změnou plošného zatížení křídla za letu? (tedy různá teleskopická a skládací křídla, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ne, není to "přeřeknutí": spíš z toho vyplývá otázka, na kolik procent výkonu tento 20 kW motor běží v režimu letu cestovní rychlostí (tedy nikoliv během startu a stoupání). Pro dostatečně dobře zdokumentovaný existující paraglide by dle jeho známých parametrů tento cestovní výkon mělo jít dopočítat (jinak samozřejmě jsem nezapočítal ztráty na vrtuli, i když jsem sem dodal graf účinnost jednoho konkrétního typu vrtule, a ta je celkem slušná - místo ztrát jsem ale počítal s dost pesimistickými čísly popisujícími klouzavost, plošné zatížení, účinnost FV, apod.)

    jinak můj výpočet byl zobecněný na 1m2 plochy libovolně velkého paraglide... nemluvil jsem (úmyslně) o tom, kolik váží padák, kolik motor s vrtulí, kolik pilot, a kolik m2 tedy padák musí mít.

    a každopádně: solární paraglide je "neutrální projekt" - jak říkám, nepřikládám tomu velký praktický význam, i když čistě pro zábavu bych se klidně na stavbě něčeho takového podílel. (zase skládací a ohebné solární panely mě zajímaly vždy, a zkombinovat je s paraglidem mě přijde vtipné - i kdyby jejich hlavní využití bylo třeba na solární dobíjení elektrokola někde v létě, na louce u cesty...)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Cool, budu se tesit az uvidim neco zalozenyho na tehle skriptech. Resp. tehle a tech dalsich z toho kurzu. Dej pak vedet, asi to tu nebudu sledovat.
    (Apropo, Fig. 6 je povinna pro vsechny Monty Python fanousky)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: já myslím, že je to tu stejně offtopic, jako debata, proč neuznáváte nic, co jsem si stáhl o aerodynamice obecně a o solárním létání zvláště z internetu, např. jako PDF.

    hodně mě ovlivnily třeba tahle skripta k přednáškám na univerzitě v Zurychu, a zmiňoval jsem je v původní debatě už před víc jak půl rokem:
    http://teckacz.arachne.cz/xchaos/filez/solar-plane/Conceptual_Design_of_Solar_Powered_Airplanes_for_continuous_flight2.pdf

    jinak samozřejmě bany dávám jen za pokračování v offtopic debatách nebo za osobní útoky a urážky...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: tak jinak, máš tupřeřek. Jestliže má průměrnej existující paraglide 20kW motor, tak ti rozhodně nestačí třetina z těch dvaceti metrů čtverečních, aby si to utáh solárama, ale tak tři takový plachty.

    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Muzu taky rovnou dostat ban, nebo ti mam rict co si myslim o cloveku co se prohrabal spoustou wikipedie ale odmitl si precist jakoukoliv zakladni ucebnici o aerodynamice, prestoze mu bylo nabidnuto ze mu bude koupena libovolna dle jeho vyberu? (To ze sem se mezitim dozvedel ze se tou ucebnici snazim vymejvat mozek a zaplat panbuh se mi to, diky internetu, uz dneska nemuze podarit si necham pro kamarady psychology)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX: ukaž mi "odbornou" diskuzi tady na NYXu, kde by ti moderátor za příspěvek "udelal jsi hovno" nedal ban... (když nic jinýho, prohrabal jsem se dostupnými 30 let historie oboru a zamapoval, jak se vyvíjel, a pak si prosadil založení tohohle klubu... je to málo, ale je to trochu víc, než hovno)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam