• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: byl jsem slepý, když googlím
    Department of Aerospace Engineering, University of Pisa solar biplane
    je tam abstract ve formátu DOC, i s obrázkem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: čti záhlaví: "volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky". létající čluny, když nic jiného, byly úsporné aspoň tím, že nepotřebovaly letiště (mohl si s nimi létat např. na ostrovy bez letištní dráhy, takto např. na Filipínách vozí bohaté turisty na opuštěné ostrovy mj. předválečným Dornierem...). samozřejmě, že dnešní motory (např. i turbovrtulové) by byly úspornější (viz turbovrtulový repas DC-3, který je tu podle mě ontopic taky, i když ně jako hlavní téma - use wiki)
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: Teď tomu nerozumím. Na jednu stranu tvrdíš, že tento klub nemá být o tvojí vizi, na stranu druhou tu postujes odkazy, které mají se solárním létáním společnou jen vzdálenou podobnost právě s tvojí vizí. Jak to tedy je?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: takže spíš vyvíjenej pro DARPA, než "italskej"... nebo ho pro DARPA vyvíjeli Italové? hmm - ja ti nevim. Primo na te strance co jsem ti linkoval, ktera je naprosto verejne, otevrena i zadarmo, takze tezko najit vymluvu proci si ji neprecist, se pise "Author Affiliations: Department of Aerospace Engineering, University of Pisa". Pisa, Pisa... hmmm.... neni to nahodou v Italii? 8))

    škoda, že o něm není víc informací na wiki. - 8))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Změť informací (článek míchá dohromady Solar Impulse 1/2 a moc mezi nimi nerozlišuje), ale každopádně s datem 29.11.2012
    Do Maroka to šlo. Obletí ale Solar Impuls zeměkouli? - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=753055
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak kdo hledá kvalitní obsah v tomhle klubu (obrázky solárních letadel, apod.), tak by měl začít cca zde: [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi ] (až po začátek klubu)

    mezitím běžela flamewar, kterou jsem sice zatím nepromazal.. ale asi bych to měl udělat, obávám se.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Samozřejmě: ani tyto obří dvojplošníky by nestačilo pokrýt solárními panely, aby se udržel ve vzduchu - rozhodně ne při plošném zatížení křídla kolem 100 kg/m2. Nicméně výška 9m stojí za zmínku - v meziválečném období bylo postaveno několik vážně _obřích_ dvouplošníků, s velkou světlostí mezi plochami.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Short_Sarafand


    http://en.wikipedia.org/wiki/Saunders_Valkyrie


    http://en.wikipedia.org/wiki/Blackburn_Iris


    U všech vyobrazených obřích dvouplošných hydroplánů bylo použito takové uspořádání, při kterém byla vzdálenost osy vrtulí od obou nosných ploch v podstatě stejná. Světlost mezi nosnými plochami byla většinou daleko větší než výška trupu (i když zase ne větší, než tětiva křídla, i když v několika případech to tak působí)

    Většina těchto obřích dvouplošníků měla krátký trup a větší množství vodorovných či svislých ocasních ploch. Pravdpodobně to bylo konstrukčně jednodušší, než požít jedinou VOP i SOP na daleko delším trupu - těžko říct. Každopádně meziváleční konstruktéři nebyli tak "hloupí", že by nedokázali postavit nic jiného než dvouplošník: jednoduše při daných požadavcích, s danými konstrukčními materiály a s dostupnými výkony motorů, které tehdy měli k dispozici, bylo takové uspořádání optimální.

    V případě elektrického pohonu by samozřejmě čelní průřez motorových gondol mohl být nižší a i hmotnost motoru by byla nižší. Těžko odhadnout, kolik by zhruba takto velké stroje dnes vážily, kdyby byly vyrobené z kompozitních materiálů - případně na kolik by šlo jejich konstrukci zjednodušit - případně jestli by dvouplošní uspořádání i dnes mohlo přinést nějakou úsporu hmotnosti. Každopádně: pokud by tyto stroje bylo možné (včetně baterií potřebných pro start) postavit cca 3-6x lehčí (podle konkrétního typu), mohly by se udržet ve vzduchu pouze pomocí energie ze solárních panelů na křídlech.

    Proč vlastně hydroplány? V samotných počátcích civilního dopravního létání existovalo jen malé množství letišť schopných přijímat opravdu velká letadla (zpěvněný povrch, délka dráhy...), takže byly v meziválečném hydroplány opravdu populární.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A opět odbočka od solárních letadel, tentokrát do historie. Výborný zdroj obrázků nejrůznějších nezvyklých letadel s různými extrémními parametry:
    http://www.exoticairplanes.com/index.php?action=categoria&id=AV

    BlackBurn Perth - třímotorový létající člun, příhradový dvoupločník, tři ocasní plochy, výška 8m:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Blackburn_Perth

    Zeppelin-Staaken R.VI - málo známý německý bombardér z I.světové války, vysoká štíhlost i světlost křídel, rozpětí stejné jako jako u B-29 (stratosférický bombardér z konce 2.světové války, výška letounu 6m)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Zeppelin-Staaken_R.VI

    Samozřejmě předem deklaruji, že ani jeden z těhto dvouplošníků by nestačilo jednoduše pokrýt solárními články a čekat, že se udrží ve vzduchu - resp. pokud ano, tak by bylo nutné snížit plošné zatížení křídla (tedy při zachování rozměrů: vzletovou hmotnost) u (celokovového) Blackburn Perth odhadem 6x a u (celodřevěného) Zeppelin Staaken odhadem 3x. Na otázku, jestli by něco takového bylo možné s použitím materiálů, ze kterých jsou postaveny např. současné větroně [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi ] nebudu dávat žádnou sugestivní odpověď.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Příspěvek do diskuze o vlivu štíhlosti křídel na indukovaný odpor vzduchu -
    extrémní větroně s rozpětím přes 20m

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lange_Antares_23E
    http://www.lange-aviation.com/htm/english/products/antares_20e/antares_20E.html


    http://en.wikipedia.org/wiki/Schempp-Hirth_Quintus
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle není přímo solární letadlo, ale rozhodně jde o experiment v oblasti úsporného létání a alternativních pohonů:
    Antares H3: DLR and Lange Aviation develop the next generation of fuel-cell powered aircraft | FuelCellsWorks
    http://fuelcellsworks.com/news/2010/08/18/antares-h3-dlr-and-lange-aviation-develop-the-next-generation-of-fuel-cell-powered-aircraft/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: ačkoliv je to offtopic, tak uvedu jeden podstatný rozdíl: téhle diskuze se nikdo neúčastní povinně - když to někoho přestane bavit, tak může prostě jít jinam. (stejně tak já se nemám povinnost účastnit jakékoliv jiné diskuze)

    každý moderátor každého klubu tady na NYXu je diktátor. někteří uplatňují politiku promazávání příspěvků nebo trvalého banování. já patřím mezi ty měkčí.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: ale nejsi :) diktator - to jo. moderator - ne. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: jsem extrémní moderátor. zvykněte si na to.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: "nevydal jsem tajemství atomové bomby Římanům" by bylo stručnější a výstižnější.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: aspoň vidíš, kam to vede, když někoho za offtopic okamžitě nezabanuju. - eeeee. Coze? To ze nekoho za off-topic okamzite nezabanujes vede k tomu, ze jsi pokrytec, ktery jinym vyhrozuje banem a vzapeti sam v off-topic pokracuje sesti dlouhejma odstavcema? Nejak v tom nevidim tu pricinnou souvislost 8)

    REDGUY: ano. aspoň vidíš, kam to vede, když někoho za offtopic okamžitě nezabanuju.

    Při všech stížnostech na moje moderování musíte uznat aspoň jedno:
    1) nemažu žádné příspěvky, svoje ani cizí, takže kdo má svatou trpělivost se tím hnojem, který tu opakovaně vzniká brodit, může si obrázek udělat sám
    2) neuděluju trvalé bany (zatím) (u trvalých banů by se muselo asi jasněji vysvětlit, za co byl)


    Jasne, uznavam. A krome to je pri vsech stiznostech na tvoje moderovani uznat jeste nasledujici:

    3) Nikoho jsi nezabil
    4) Nezautocil jsi na Polsko
    5) Nevydal jsi tajemstvi atomove bomby Rusum
    6) Neprozradil jsi Jezise Krista rimanum za tricet stribrnych
    7) Nezradil jsi sveho mistra, nepresel jsi na temnou stranu sily a nevladl jsi Galaxii ocelovou pesti.

    Proste je tady spousta veci ktere "musime uznat" 8))
    BURAN
    BURAN --- ---
    KEYMASTER: vzhledem k tomu, ze nejsem schopen dokazat, ze nezpomaluje, musime brat jako fakt, ze zpomaluje.
    KEYMASTER
    KEYMASTER --- ---
    BURAN: xchaos nezpomaluje neutrony?
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: Moderation is the process of eliminating or lessening extremes. It is used to ensure normality throughout the medium on which it is being conducted. (http://en.wikipedia.org/wiki/Moderation).

    nejsi moderator :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ano. aspoň vidíš, kam to vede, když někoho za offtopic okamžitě nezabanuju.

    Při všech stížnostech na moje moderování musíte uznat aspoň jedno:
    1) nemažu žádné příspěvky, svoje ani cizí, takže kdo má svatou trpělivost se tím hnojem, který tu opakovaně vzniká brodit, může si obrázek udělat sám
    2) neuděluju trvalé bany (zatím) (u trvalých banů by se muselo asi jasněji vysvětlit, za co byl)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: aha, takže spíš vyvíjenej pro DARPA, než "italskej"... nebo ho pro DARPA vyvíjeli Italové? hmm. škoda, že o něm není víc informací na wiki.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam