• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: to zní dobře, z examples je vždy dobré vyjít. bohužel vidím to až tak na zimu: na léto mě asi plně zabaví testy toho solárního kola a sledování dění ohledně solárních letadel (a všeho dalšího, co mi zajímá) na netu, a bohužel, úroveň mých vlastních fantazií se asi min. do příštího roku nikam neposune.

    ale je fakt, že v nějaké vzdálenější budoucnosti chci začít blbnout s vymýšleném nějakého solárního křídla nad takovou tu trojkolku, co visí pod rogallem, která by byla opatřená elektrickým motorem... a to by samozřejmě už nějak spočítané simulované mít chtělo....
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: ja to myslel spis tak, ze si budes moct vysledky simulace na tom kole overit v praxi, coz je jednodussi a bezpecnejsi nez rovnou na letadle. Jinak motocyklista tam je myslim v ramci nejakeho examples primo uz v instalaci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: tak turbulence u kola budou asi masivní, což o to... :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: ja tomu cfgd moc casu nedal, nejdele jsem hledal co vlastne vsechno je k dispozici, hledal co vlastne potrebuju (pro turbiny) a nakonec vse prozatim odsunul, ale mam jeden (ono jich je vice) utopicky projekt ohledne ekologicke energie. Mezitim co jsem to docasne odsunul stranou, se par podobnych projektu mezitim objevilo.

    kdyz uz budes u toho cfd tak ho vyuzijes i pro to kolo kde zjistis treba stabilitu a turbulence kolem konstrukce atd. ale nebude to kriticke, nejak jezdit to bude vzdycky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: tak programů, u kterých jsem nepřišel na to, jak se používaj, jsem měl za dobu, co dělám malůvky FYI nainstalovaných už několik :-)

    (u FreeCADu aspoň vím o někom, kdo mi to snad naučí...)

    jinak samozřejmě dík za každé sdílení zkušeností. já se v tomhle klubu steně rozkecal jen proto, že jsem děsně líný dovyrobit si zbylé kritické díly a sestavit solární kolo (přitom jde vlastně o pár vodotěsných krabiček a o zkrácení 4 bambusů... ale právě je tam kritické odhadnout jak vysoko bude stříška nad mou hlavou - nechci dopadnout takhle a mlátit se o to hlavou, bez výhledu do stran - [ CYBERHIPPY @ Stoned Albert 1.0 - DIY solární dálník (+solar bike 2.0 - Earth Exploration Rover, Argo) [privat] ] - ale zase dobře si pamatuju, jak jsme řešili tu páku (tedy rameno síly), takže těch 20 cm víc a míň si prostě ... no, zkrátit se dá ten bambus vždycky, že :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: pro CFD jsem zkousel http://www.openfoam.com/ ale moc jsem neuspel, v linuxu nejsem moc zbehly a nejak jsem to ani nerozjel a neprisel na to jak se to vubec pouziva, ostatni projekty bud nejak zanikly nebo jsou neudrzovane, tohle jsem nasel jako do budoucna jeste perspektivni, na FEM neco dohledam, to budu brzo tez potrebovat opensourcove.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Myslim na na trochu toho disrespektu mam narok, po vsech tech letech kdy ty nerespektujes svoje oponenty mj. tim, ze je spamujes trivialne vyvratitelnejma pitomostma, protoze mysleni je pro tebe prilis namahave 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: no a jaký mě dostupný software (tedy pro Linux) to umí?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: hele, pro dnešek končím. (a zkus si v jiném klubu na NYXu takhle jednat s moderátorem, a uvidíš, jak dopadneš.. já doplácím jen na to, že mě některá témata tak zajímají, že se o nich bavím i s těmi, kdo mě přitom soustavně nerespektují.... no, zkus si to jinde, a uvidíš, jak dopadneš, schválně..)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale proč by převratné projekty měly být z nějakého důvodu zakázané - a jeje, koukam ze jsi zase ve fazi jednak "Chvastam se, ze muj projekt je prevratny" a jednak "Existuje proti me konspirace snazici se me zakazat (protoze jsem prevratny)".

    Ne, broucku, vidis to spatne. Za prve, nikdo ti nic nezakazuje. Za druhe, kritiky se ti dostava ne proto, ze bys byl prevratny, ale proto, ze placas nesmysly.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: to letajici kolo sleduju uz delsi dobu, pri vyvoji se bez vsech mnou zminenych technologii neobesly a to jedinou ambici bylo, aby se to alespon na chvilku vzedlo ze zeme, a i tak to bylo vse mnohokrat prekonstruovane a prepocitane, zakazkove motory, baterie i vrtule anvrzene tak, aby odpovidali urcitym kriteriim a mely spravne pozadovane parametry a ty si tu chces z prstu vycucat cele letadlo a jeste solarni. to ten rozdil vazne nevidis?

    krom toho, to kolo melo s legislativou znacne problemy. a nebyla to parta nadsencu ale znacne mnozstvi firem a vse sponzorovano sw gigantem ktery ma na starosti prave CAD a FEM. a upozornuju, jednalo se o hloupe elektrokolo jehoz ambici bylo se zvednou ze zeme a chvili se udrzet stabilne vznaset.

    XCHAOS: FEM nepocita s preddefinovane tvary, FEM=finite element method, metoda konecnych prvku, spocita ti libovolny tvar jaky si navrhnes
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: mimochodem, kdyz tak koukam na tvoji posledni "vizi"... Sest tun prazdna hmotnost? Dve tuny baterek? Takze ctyri tuny na celou konstrukci? A 800m^2 FV? A kolik ze vazej ty tvoje FV clanky? 2.3kg jeden? A plochu ma neco pres metr? Takze kdyz ti budu fandit a pocitat ze nejaky superclanky jsou kilo na metr, tak to mame osm set kilo jen FV? Takze na celou DVESTEMETROVOU SKLADACI konstrukci zbejve 3.2 tuny? A do toho se musi vejit trup, motory, vybaveni, elektronika, vodice?

    BUAHAHAHAHAHAHAHAHA. "Tvrzeni proti tvrzeni", my ass 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: s tím rozpadnutím je to prostě tvrzení proti tvrzení... musí se to do něčeho zadat, spočítat - ne. Nic pocitat nemusis. Ty naprosto postradas jakoukoliv intuici. Schvalne, zkus se podivat na tvoji posledni "vizi" a udelat si aspon pribliznej hmotnosti rozpocet. A pak zkus najit realnou, aspon priblizne podobnou konstrukci ktera by se tomu aspon trochu blizila...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: fantasmagorie jsou potřeba. navíc sakra, tvar který bych do CADu potřeboval dostat, s největší pravděpodobností ani nebude v seznamu těch předdefinovaných, se kterými umí počítat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ano... s tou rychlostí je to trochu pravda :) spousta věcí by se musela vyzkoušet, nasimulovat, jasně...

    s tím rozpadnutím je to prostě tvrzení proti tvrzení... musí se to do něčeho zadat, spočítat... co třeba místo vzpěr třeba obří anulární křídlo (v podstatě uzavřená elipsa, při pohledu zepředu), vyztužená výpletem lanky.. to by se vše muselo porovnat...

    JVCNC: fajn, ale proč by převratné projekty měly být z nějakého důvodu zakázané? když si parta navrhne létající kolo (tiltrotor, mimochodem), tak to má minimální praktický význam, tak je to povolené. když člověk přemýšlí, jak pomocí solární energie posunout 40 lidí na 3000 km, tak je to tabu, protože je to příliš "převratné"?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: tak to v tom cadu nakresli, a ukaz nam vysledky kde a jake bude v konstrukci pnuti, treba i jen pri statickem zatizeni a jakou to ma jeste rezervu nez to nekde rupne a uvidime i kde to rupne, do te doby je jakakoliv konstrukce jen fantasmagorie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: závěr "rozpadne se to už na zemi" prostě neuznávám - ano, neni nad kvalitni a zduvodnenou argumentaci. A to ze nejdriv rikas ze takove konstrukce umime, ale nejsi schopnej ukazat priklad... neni to zase tak trochu lhani?

    tvůj argument s "lankostrojem" je také argumentem pro vertikální start - ne.

    odpor vzduchu lanek skutečně může být kritický v hustém vzduchu. - a v ridkem vzduchu, kde ale (udajne) zase letis mnohem rychlejc, uz najednou nejak magicky "kritickej" neni? Wow. Magic.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: ja uz v cadu par veci nakreslil a vyrobil takze si nic predstavovat nebudu, protoze s tim jak se muze predstava v hlave byt i banalniho konstrukcniho problemu lisit od toho, co je mozne nakreslit v cadu, vcetne toho jak se konstrukce v cadu muze lisit od reality, mam uz nejakou tu zkusenost. A to se nejedna vubec o nic takto prevratneho (krome nekterych soukromych projektu, ktere za ztrestene, silene atd. povazuju i ja sam)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Fakt nechapu co se tim snazis rict. Opravdu zcela vazne tvrdis, ze solarni tiltrotor je pri zemi bezpecnesi nez normalni letadlo? Nebo jen rikas ze jedno neexistujici a nemozne letadlo (dvestemetrovy solarni tiltrotor) je pri zemi bezpecnejsi nez jine neexistujici a nemozne letadlo (dvestemetrovy solarni kluzak)? Na to druhe fakt nemam co bych rekl 8))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam